içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Koi Balığı Efsanesi, Azim ve Başarı Simgesi

Koi, büyük bir akvaryum balığıdır. Fosilleri 20 milyon yıl öncesine dayanan bu balık türü, ilk kez Japonya’da evcilleştirilir ve yabani olanları ise sazan olarak adlandırılır. Koiler, sazan balıkları gibi yeşil değildir. Koiler; kırmızı, beyaz, siyah veya gümüş beyazı gibi güzel renklere sahiptirler. Özel havuzlarda bakılan koiler hakkında çeşitli efsaneler var. Benim ilk izlediğimde oldukça keyif aldığım bu güzel su canlılarının hakkında neler yazılmış, söylenmiş bir bakalım.

Çinli istilacılar tarafından Japonya’ya getirilen ve burada yayılan koiler mitlere konu olmuş. Efsaneye göre koiler bir sürü halinde, akıntısı en güçlü olan Yangtze Nehri’nde akıntıya ters yüzmekte ve nehrin kaynağına ulaşabilen koi ise ejderhaya dönüşmektedir. Doğaları gereği akıntının tersine yüzen bu güzel renkli balıklar zamanla güçlenir. Bu zorlu mücadele nehrin tepe noktasına ulaşana kadar devam eder. Bazıları pes ederken bazıları kararlılıkla devam ederler. Bir söylentiye göre ise koilerin sürü halinde nehrin tersine yüzerek tepeye ulaşma çabasını gören şeytanlar, balıkların bu çabasını gülünç bulur ve nehri kötülüklerle doldurur.

Tüm engellere ve zorluklara rağmen nehrin tepesine ulaşan koiler ise tanrı tarafından ödüllendirilerek altın renkli bir ejderhaya dönüştürülür. Dünya çapında da oldukça ün kazanmış olan koiler, cesaretlerinden dolayı Japon samuray savaşçılarını da simgeler. Koi balıkları sert şartlara dayanıklı ve kendi türleri ile oldukça iyi geçinen bir türdür. Bağışıklık sistemleri diğer akvaryum balıklarına oranla daha kuvvetlidir. Koiler bu özellikleriyle de simgelediği birçok kavramı hak ediyor. Bu hikayeden bize kalan ise azmin, kararlılığın sonunda başarı geleceğidir.

Koiler, dövme endüstrisinde de oldukça rağbet gören bir simge. Estetik ve anlamlı dövme arayışında olanlar için güzel bir seçenek olabilir.

Doğu Asya kültüründe yer edinmiş bu güzel balıkların renklerinin de farklı anlamları var. Mesela siyah koi balığı; babayı simgeler ve zorlukların üstesinden başarıyla gelme anlamını taşır. Kırmızı-turuncu renkli ise anneyi simgeler. Mavi koi huzuru, hayattaki pozitifliği simgelemektedir. Başka bir yerde okuduğuma göre ise kırmızı renkli koi aşkı simgeliyor. Tutkulu bir aşkı… Eğer dairesel bir şekilde duran iki tane koi balığına rastlarsanız bunun Ying Yang’ı temsil ettiğini fark edersiniz. Aynı zamanda Feng Shui’de de koi balıkları şans ve mutluluğu simgeler.

Editör: Fatih Düz – 25.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Beyza Nur Oruç tarafından yazıldı

Bu, bir şeyleri anlamlandırmaya çalışan birinin profili.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Etkili Bir Özgeçmiş (CV) Nasıl Yazılır?

    Ortaçağ’da Astroloji