içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

WhatsApp, “Bülten” Özelliği Üzerinde Çalışıyor

WhatsApp’ın yaklaşan ‘Bülten’ özelliğinin ayrıntıları, en son beta güncellemesinin kodunda keşfedildi.

Gelişen internet teknolojileri ile beraber haberleri çıktıkları saniyeden itibaren takip edebilmekteyiz. Hergün birçoğumuzun e-posta kutularına onlarca bülten mailleri gelmekte ve bunlar çoğumuzun e-posta kutularımızı kirlettiği gibi, dijital atık olarak çevremizi de kirletmekte. Günün büyük bölümünde kullandığımız hizmetleri birden fazla uygulama ile yapmak yerine sadece sürekli kullandığımız tek bir uygulama ile işimizi görmek istemekteyiz. Bu yüzden WhatsApp’ın gün içinde 2 milyar kullanıcı tarafından kullanıldığı göz önüne alınırsa, geliştirmekte olduğu söylenen “Bülten” özelliği, birçoğumuzu telefon yükünü hafifletecek gibi görünüyor.

WhatsApp zaten bireylere mesajlarını aynı anda birçok kişiye “yayınlama” yeteneği sunuyor. Aynı anda birden fazla kişiyle diyalog kurmanıza olanak tanıyan, oyunun kurallarını değiştiren bir özelliktir. Haber bülteni özelliğiyle ilgili mevcut düşüncenin, bu kullanım durumunu genişletmek olduğu anlaşılıyor. Yaklaşan değişiklikleri tespit etme konusunda mükemmel bir sicile sahip olan WaBetaInfo, bu haber bülteni özelliğinin “bilgi yayınlamak için birden çoğa bir araç olacağını” söylüyor. (Ayrıca, Matt Navarra’ya göre Meta, Messenger‘da bir yayın kanalları özelliğini de tanıtmak istiyor gibi görünüyor.)

WhatsApp günden güne kendini geliştirerek diğer sosyal medya rakiplerinin gerisinde kalmamaya devam ediyor. Küresel olarak milyarlarca kullanıcısı bulunan WhatsApp‘ın, şimdilerde gizli bir bülten özelliği üzerinde çalıştığı söyleniyor. Fakat WhatsApp yetkilileri henüz bu konuya bir açıklama getirmedi.

WhatsApp Newsletters: What Are They? Why Should You Send Them in 2022?

Wabetainfo‘nun belirttiğine göre WhatsApp Messenger‘ın 2.23.5.3 beta versiyonundaki kod, halihazırda geliştirilme aşamasında olan yeni “Bülten” özelliğine imalarda bulunuyor. İsmin kendisi kod adı olabilir, fakat kodun içinde gizlenen birden çoğa yayın aracının isteğe bağlı olacağı ve şifreli grup sohbetlerinden ve mesajlarından ayrı olarak WhatsApp Durumu sekmesinin kendi bölümünde kendi kendine yeteceği ipuçları yer alıyor.

Wabetainfo‘nun bulgularına göre söz konusu Bülten, kullanıcılara gördükleri üzerinde tam kontrol sağlayacak – reklamlardan (henüz) söz edilmiyor ve özelliğe yerleşik algoritma tabanlı önerilere dair herhangi bir işaret yok. Bunun yerine, kullanıcılar seçtikleri içeriği kronolojik sırada görmelidir. Ayrıca, Bülten’in tanıtıcıları destekleyeceği ve WhatsApp kullanıcılarının doğrudan uygulamada bir kullanıcı adı arayarak haber bültenlerini incelemesine ve haber bültenlerine katılmasına izin verecek gibi görünüyor.

WhatsApp’ın Haber Bülteni hala erken geliştirme aşamasında ve şu anda beta test kullanıcıları için ne zaman kullanıma sunulacağına dair bir kelime yok. Bazıları haber bülteni patlamasının azalmaya başladığına inansa da, hala çok fazla ilgi var ve formatı deneyen tek geç kalan WhatsApp değil – daha geçen ay, Instagram kurucu ortakları Kevin Systrom ve Mike Krieger, haber bültenlerini, blogları ve makaleleri TikTok benzeri bir biçimde sunan platform olan Artifact‘i tanıttı. Facebook ve Twitter da son yıllarda haber bültenlerini denedi, ancak o zamandan beri hem Twitter‘ın Revue hem de Facebook‘un Bulletin hizmetleri kapatıldı.

Editör: Doruk Adakoğlu – 23.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Oscars Bünyesine “Kriz Masası” Ekledi

    iOS 16.4 Sürümüne Gelenler