içinde

İnanılmazİnanılmaz

İsrail, 2023’te Test Etmek İçin Yeni Otonom Silahlı Robotik Aracını Tanıttı

Nisan 2022’de  İsrail Savunma Bakanlığı, Iron Beam adlı yeni lazer tabanlı füze savunma sistemini test etmişti ve şimdi Bakanlık, birkaç İsrail silah firması ile geliştirilmekte olan yeni bir robotik insansız savaş aracını Pazartesi günü test etmeye başlayacağını duyurdu.

Araca Orta Robotik Savaş Aracı (M-RCV) adı verildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “M-RCV’nin yetenekleri, ileri keşif için son derece özerk bir çözüm ve her türlü arazi koşulunda kontrollü ölümcüllük içeriyor” dedi. Ayrıca “Operasyonel etkinliği, basitliği, minimum operatör müdahalesini ve heterojen insansız dizilere entegrasyonu vurgularken, tüm hava senaryolarında gündüz ve gece çalışır durumda.” diye ekledi.

İlk kez Paris’te düzenlenen Eurosatory savunma fuarında görücüye çıkan silah, birçok “en ileri teknolojiyi” bünyesinde barındırıyor. Örneğin, ağır yükleri taşımak ve gelişmiş manevra yetenekleri gerçekleştirmek gibi. Birçok şirket yeni silahı yapmak için işbirliği yaptı. Robotik platform, BL Advanced Ground Support Systems’ın eseriydi; 30 milimetrelik bir makineli tüfek kulesi, bakanlığın Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü’nün görev alanına giren Tank ve APC Müdürlüğü tarafından tasarlandı.

Ayrıca Elbit Systems tarafından aktif savunma sistemi geliştirilmiş; Rafael Advanced Defence Systems’ın “Spike” tanksavar füzelerini fırlatabilen füze fırlatıcı ise İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirildi.

Bakanlık, “Sistem, gelecekteki yetenekleri entegre etmek ve robotu diğer araç ve yeteneklerle entegre etmek için açık bir mimari uygularken, Tank ve APC Müdürlüğü ile işbirliği içinde DDR&D’de yönetilen özerk savaş alanı konseptinin bir parçası olarak geliştirildi” dedi.

M-RCV’nin birçok yeteneğini gösteren bir video👇

Bakanlıktan tarafından yayınlanan videoda, M-RCV’nin çeşitli arazilerde ve toprak yollarda sürüşünün yanı sıra otomatik hedef tanıma özelliğine sahip silahını kullandığını gösteriyor. Klip ayrıca robotik bir kol kullanarak bir İHA’yı fırlatan ve rota planlaması için yapay zeka ve sahne eşleştirme teknolojisi ile otonom sürüşü birleştiren yeni silahı da sergiliyor.

M-RCV’nin temel aldığı BL platformu, “insansız bir kara aracı için devam eden bir geliştirme projesidir. BLR, ‘wire by drive’ teknolojisiyle birleştiğinde aşırı zemin hareketliliği sunarak, görev kontrolüne aracı gevşek bir kontrol devresinde kontrol etme yeteneği veriyor” dedi.

İsrail daha önce özellikle Gazze sınırında yarı otonom robotlar kullanmıştı. Haziran 2021’de ülke, 7.62 milimetre makineli tüfeklerle donatılmış yeni bir robot yarı otonom makine kullandı.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Renklerin Dili

    TikTok, Çin’deki işçilerin ABD kullanıcılarının verilerine eriştiği iddiaları üzerine harekete geçti