içinde

Baidu, Çin’deki İlk Sürücüsüz Taksi Hizmeti Sağlayıcısı Oldu!

CISION Haber Ajansına göre, Chongqing ve Wuhan şehirleri, Çinli teknoloji devi Baidu’ya ticari ve tamamen otonom robotaksi hizmetleri sunma izni verdi. Otonom sürüş sistemlerini içeren son kaza raporları, bu teknolojiyle güvenlikten uzak olup olmadığımızı merak etmenize neden olabilir. Ancak bu kadar ileri teknoloji ile ilerleme kaydedebilmek için bu küçük adımların atılması gerekiyor.

Alphabet’in Waymo’su 2020’den beri Arizona’nın belirli bölgelerinde sürücüsüz taksi hizmetleri sunuyor ve Cruise yakın zamanda San Francisco’da benzer bir hizmet başlattı. Baidu’nun zafer anı, (32 milyon km) üzerinde test kilometresi göstermesinin ardından geldi.

Ayrıca:

  • Baidu’nun otonom sürüş teknolojisi, otomatikleştirilmiş araçlar için Android olmayı hedefliyor.
  • Robotaksi, belirlenen saatlerde şehrin belirlenmiş alanlarında çalışacak.
  • Arabalar, gerektiğinde uzaktan çalıştırılmalarını sağlayan V2X teknolojisi ile donatılmıştır.

Baidu’nun otonom sürüş teknolojisi

2017 yılında piyasaya sürülen Baidu’nun Apollo otonom sürüş teknolojisi, otonom araçlar için Android’e benzetildi. Şirket, diğerlerinin platformunu otonom araçlar inşa etmek için bir temel olarak kullanmasına yardımcı olmak için otomatik sürüş hakkında sahip olduğu verilerin hazinesini açtı. Süreçte elde ettiği veriler, şirketin teknolojisini daha da geliştirmesini sağlıyor.

TechCrunch’ın bildirdiğine göre, şirket bu gelişmeleri Şanghay, Shenzhen, Guangzhou, Changsha, Cangzhou, Yangquan ve Wuzhen gibi şehirlerde zaten var olan Apollo Go adlı robotaksi filosunda kullanıyor.

Taksi hizmetleri nasıl sunulacak?

Hizmetler, her şehirde beş adet 5. nesil Apollo taksi filosu kullanılarak sunulacak. Wuhan’da hizmetler, Wuhan Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi’nin 13 km alan içerisinde sabah 9’dan akşam 5’e kadar sunulacak. Basın açıklamasına göre, Chongqing’de, Yongchuan Bölgesi’nde 30 km kare alanında hizmetler 09:30-16:30 saatleri arasında sunulacak.

Bu ayın başlarında, Pekin şehri Baidu’ya sürücüsüz robotaksi hizmetlerini yürütme izni verdi. Bununla birlikte, Baidu, Ar-Ge çabalarının bir parçası olarak insanlara yalnızca ücretsiz yolculuklar sunabilecek ve teknolojisine halkın tepkisini ölçebilecek. Daha da önemlisi, Pekin izni, aracın ön koltuğuna bir insan operatörün oturduğu bir sürücü ile birlikte geliyor. Ancak, ticari hizmetleri için bu bir gereklilik olmayacaktır.

Şu anda şirketin beşinci nesil arabaları yollarda. TechCrunch raporunda, bu araçlarda bulunan radar, Lidar ve diğer kameraların yanı sıra araçların V2X (her şey için araç) teknolojisi ile donatıldığını söyledi. 5G iletişimini kullanan bu teknoloji, robotaksinin çevresinden ve diğer araçlardan ve altyapıdan gelen bilgilere erişmesine ve hatta gerekirse uzaktan kumanda edilmesine olanak tanıyacak.

Sizde bu teknoloji Türkiye’de olur mu? Olursa nasıl bir sonuç verir?

Yorumlarda belirtebilirsiniz👇

Editör: Fatih Düz – 10.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Albert Einstein’ın Arkasındaki Kadın | Mileva Marić’in Az Bilinen Hikayesi

    Seskipedalofobi | Uzun Kelime Korkusu