içinde

HavalıHavalı

Sular Altında Venedik

Bugün de, sular altında kalan büyüleyici görüntüsüyle birçoğumuzun bildiği ve fazlasıyla merak ettiği şehir, Venedik’ten bahsetmek istiyorum. Ve sizlerle kendi çektiğim fotoğrafı paylaşarak yazıma başlıyorum. Adriyatik Denizi kıyılarında kurulu sular şehri Kuzey İtalya’nın doğusundadır. Veneto şehrinin başkenti olan şehir, uzun zaman boyunca lagünlerin etkisiyle oluşmuş olan kanallar bölge için fazlasıyla önemli bir nokta olmuştur. Özellikle turistler için ilgi çeken noktalardan biri, sular altındaki şehrin eşsiz görünümüyle gün boyunca kanaldan geçen gondollarda şehri seyretmektir.

Akdeniz iklimine sahip olduğundan her mevsim tercih edebilirsiniz. Nisan-Ekim arası yoğunluk arttığı için bu aylar daha çok tercih edilir. Sağanak yağış olduğunda ‘acqua alta’ (suların yükselmesi) ile şehirde gezmek çok fazla zor olduğundan dolayı gitmeden önce hava durumunu iyi bilmenin çok önemli olduğunu da vurgulamalı.

Türkiye’den İtalya’ya ulaşım ise hava yoluyla, İtalya Venedik’ten demir yolu ile gidilebilir. Şehrin içinde ise yürüyerek gezilebilmektedir. Kanalların ve adaların olduğu kısım araç trafiğine kapalıdır. Gondol turları şehrin en önemli gezi ve ulaşım kaynağıdır. Gondollar su trafiğinin en yoğun olduğu Büyük Kanal’dan geçmektedir. Ulaşımda su taksileri, otobüsler ve tekneler kullanılabilir. Taksi, tekneler, dakikası 1.8 Euro olarak ücretlendirilir. Büyük çantanız var ise bagaj ücreti de alınabilir.

Konaklama için, uygun oteller bulabilmek için gitmeden yaklaşık 2 -3 ay öncesinde rezervasyon yaptırmak gerekir.

Gezilecek tüm turistik mekanlar ada etrafında toplanmıştır. Venedik şehrinin en önemli turistik yeri gondolların geçtiği ‘Büyük Kanal ‘ve ‘Rialto Köprüsü’. Gün boyu gondol turu yapabilir, dilerseniz gün batımını da izleyebilirsiniz. Rialto Köprüsü Venedik’in kalbi konumundadır. 7.5 metre kemerden oluşup, 12.000 tahta döşemenin üzerine inşa edilmiş bir yapıdır. Köprünün üç yürüyüş yolu bulunmaktadır. Köprü temeli basamaklardan oluştuğundan, bebek arabası veya tekerlekli sandalye kullananlar için zor olabilir. Köprü, Büyük Kanal üzerinde taş kemerli bir köprüdür. Venedik’in en eski ve halen kullanılmakta olan köprüsüdür.

Köprünün yanı sıra Murano, Lido ve Burano adası gezilecek diğer yerlerdendir. Tarihi-kültürel geziler istiyorsanız, San Marco Bazilikası, Dükler Sarayı önemli gezi noktalarıdır.

Venedik Mutfağına baktığımızda, İtalyan mutfağına ait pizza ve makarna çeşitleriyle ünlüdür tabii ki de. Ünlü pizzalarından; Quanto Basta Pizza, Pizza Al Volo, Cip Ciap gibi lezzetli pizzalarından yiyebilirsiniz. Ama Venedik’te pizzalardan daha önemli bir yemek kültürü şu ki, deniz ürünleri büyük önem kaplıyor. Çeşit çeşit deniz ürünlerinin bulunduğu restoranlar bulabilirsiniz. Fiyatı 20-35 Euro arasında değişen ‘Osteria Alla Staffa Castello’, popüler restoranlardan biridir. Önemli yemeklerinden biri olan Sarde in Saor sardalyanın soğan, üzüm ve fıstık ile pişirilip tatlı ekşi bir tadı olan yemektir. Aynı zamanda ıstakoz, ahtapot ve yengecin de çeşitli sunum şekilleri bulunmaktadır. ‘Risotto’ şehirde sevilen yöresel yemeklerdendir.

Akşam yemeğine giriş vakti sayılan ‘bacari’ denilen zamanlarda buluşup bir şeyler içme kültürü vardır. Bacaride yöresel ‘Prosecco’ şarabından yapılan ‘spritz kokteylini’ tadabilirsiniz. Tatlı olarak tiramisu çok fazla tercih edilmektedir. Tiramisu için ‘I Tre Mercanti’ tercih edilebilir uygun ve sevimli kafelerdendir.

Alışveriş için San Marco bölgesi, Mercerie ve Castello bölgesi tercih edilebilir aynı zamanda Rialto köprüsü üzerinde bulunan alışveriş dükkanları hediyelik eşyalar için tercih edilebilir. Maskeler, gondol temalı eşyalar ve danteller hediyelik eşya seçiminde uygun olabilir.

Para birimi Euro, resmi dili İtalyanca’dır.

Turistik bir şehir olduğundan halkın çoğu İngilizce konuşur.

Venedik Festivalleri arasında, en önemlisi ‘Venedik Karnavalı’dır. Şubat ayında gerçekleşen festivalde turistik açıdan en pahalı zamandır.

Maskeli ve değişik kostümlü insanlar, her yere dağılmış çeşitli aktivitelerde bulunur.

Diğer festivaller:

  • Venedik Film Festivali (Ağustos sonu, eylül başı)
  • San Marco Festivali (25 Nisan)
  • Vogalonga (Mayıs)
  • Redentore Festivali (Temmuz)

Pek çok tarihi ve kültürel yapıları olan bu şehri iki-üç günde gezebilirsiniz.

Editör: Astropower – 16.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Göktanrı’dan Günümüze Kültürel Miras Olarak Destan Motifleri

    Keşfedilen En Büyük Toplu Mezarlar