içinde

İnanılmazİnanılmaz

Çinli Bilim Adamları, Yapay Zeka Kullanarak Domuzları Klonladılar

Çin’in Nankai Üniversitesi’ndeki Yapay Zeka Koleji’nden bir araştırma ekibi, domuz klonları oluşturmak için tam otomatik bir yöntem geliştirdi. Mart ayında ilk kez, aynı yöntemle herhangi bir insan müdahalesi olmadan, yedi sağlıklı klonlanmış domuz yavrusu bir taşıyıcı anneden dünyaya geldi.

Çin şu anda dünyanın en büyük domuz üreticisi ve tüketici konumunda. Ülkedeki domuz nüfusu 400 milyonun üzerindedir ve domuz eti tüketimi kişi başına 30 ila 35 kg arasındadır. Çin’de yenen etin büyük bir kısmı domuz etidir ve ülkedeki mevcut stok hiçbir zaman talebi karşılamaya yetmemektedir. Bu nedenle Çin her yıl milyonlarca ton pahalı domuz eti ithal etmek zorunda; 2021’de bile ülke 3.31 milyon ton domuz eti satın aldı.

Nankai Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan biri olan Liu Yaowei, yapay zeka destekli otomatik domuz klonlama yönteminin Çin’in domuz popülasyonunu önemli ölçüde artırabileceğine ve ülkeyi domuz eti üretiminde tamamen kendi kendine yeterli hale getirebileceğine inanıyor.

Robotik domuz klonlama yöntemi alternatif olabilir

Robotları kullanarak domuzları klonlama yöntemini icat etmesiyle tanınan Çinli tarım bilimcisi Pan Dengke, daha önce SCNT kullanarak binlerce domuz klonu oluşturmuştu. Bu süreçte karşılaştığı zorluklar ve fiziksel mücadeleler nedeniyle Dengke, şiddetli sırt ağrısı sorunları yaşadı. Yeni yapay zeka tabanlı otomatik yöntemin domuz klonlama segmentinde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Nankai Üniversitesi’ndeki ekip, 2017’de robotları kullanarak domuzları da klonladı, ancak süreç, insan katkıda bulunanların çabasını gerektiriyordu. Araştırmacı Yaowei, insan tarafından yürütülen domuz klonlamasına kıyasla robotik domuz klonlamanın başarı oranının robotlarla çok daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Bu sefer, herhangi bir insan operasyonu içermeyen tam otomatik bir klonlama süreci geliştirdiler. Yaowei, yapay zeka domuz klonlama yönteminin verimliliğini daha fazla açıklayarak, “AI destekli sistemimiz bir hücre içindeki gerilimi hesaplayabilir ve robotu klonlama işlemini tamamlamak için minimum güç kullanmaya yönlendirebilir, bu da insan elinin neden olduğu hücre hasarını azaltır. ” 

Ayrıca otomatikleştirilmiş süreç herhangi bir insan müdahalesi gerektirmediği için araştırmacıları geleneksel klonlama yöntemleri sırasında karşılaştıkları fiziksel zorluklardan kurtarıyor. Bu yapay zeka tabanlı klonlama tekniğinin ayrıntılarını kapsayan bir çalışma henüz yayınlanmadı. Yine de araştırmacılar, yaklaşımlarının başarılı bir şekilde uygulanmasının Çin’in domuz eti üretimini artırmaya ve dünya genelinde uygulanan hayvan klonlama stratejilerini geliştirmeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İçerik Üreticilerin Dikkatine! SEO Neden Kullanılmalı?

    Sony ve Honda’nın Elektrikli Otomobil Ortaklığının Detayları