içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz KomikKomik

Yapay Zekayla Üretilen Sanat Eseri ABD Yarışmasını Kazandı, Sanat Camiası Karıştı!

Yapay zeka sanatçıların yerini alıyor mu yoksa sadece çalışmalarını tamamlıyor mu?

Colorado Eyalet Fuarı’nın yıllık sanat yarışmasına katılan sanatçılardan Jason Allen,  bir tuval üzerine basılmış yapay zeka sayesinde oluşturulan bir görüntü olan “Théâtre D’opéra Spatial” adlı bir çalışma ile Dijital Sanatlar / Dijital Manipüle Fotoğrafçılık kategorisinde kazandı.

Resim, bir uzay operasına benzeyen bir sahneyi tasvir ediyor. Resimde, Barok Salon’daki birkaç figür, güneş ve sırılsıklam bir manzaraya benzeyen dairesel bir manzaradan bakıyor.

İşte ödülü kazanan o eser👇

Eser gönderen diğer sanatçılar, Allen’ın kazanan ilan edildiği için üzgündü. Allen, sanat eseri oluşturmak için Midjourney adlı bir yapay zeka programı kullandı.

Ancak Allen, Photoshop’taki son görüntüye dokunduğunu ve Gigapixel ile yükselttiğini belirtti. Bunu açıklığa kavuşturmak için Allen, sunumunu “Midjourney aracılığıyla Jason Allen” olarak nitelendirdi.

Dijital resim, bir boyama yazılımı veya metin komutları kullanan akıllı yapay zeka yazılımı aracılığıyla bilgisayarda sanat eseri oluşturan bir sanatçıdan oluşur. Birçoğu Midjourney ve Dall-E gibi yapay zeka araçları kullanılarak oluşturulan çalışmaların, en azından kendi ayrı kategorilerini alana kadar dijital sanat kategorisine girdiğini düşünüyor.

Bu tarz araçlar insanın yaratıcılığını öldürüyor mu?

2021 yılının Nisan ayında “ressam” adlı sanat eseri” Paris tabanlı kolektif Obvious tarafından tasarlandı. Sanatçılar bunu 14. ve 20. yüzyıllar arasında boyanmış 15.000 portreden oluşan bir veri seti olan Jeneratif Düşman Ağlarını veya GAN besleyerek başardılar. Algoritmaları insan yapımı görüntüleri analiz etti ve binlerce portreden öğrendiklerine dayanarak kendi sanatını yaratmaya devam etti.

Bu sanat eseri birçok soru getirdi. Yapay zeka, ressamlar için bir tehdit midir? Yapay zeka sanatın geleceği midir? Tüm geleneksel boyama yöntemleri kullanılmayacak mı?

Cevap muhtemelen hayır. İnsanlar kendilerini rahatlatmak veya ifade etmek gibi birçok nedenden dolayı resim yaparlar ve yapay zeka bunu onlardan alamaz. Aslında, teknoloji sanatsal hedeflerinde onlara yardımcı olabilir.

Yapay zeka ile üretilen sanat gerçekten sanat mıdır? Cevap evet ya da hayır olabilir. Yapay zeka sanatçıları, son yaratıcı parçalarını katı bir kurallar kümesi veya tanımlanmış değişkenler izleyerek oluştururlar. Bazıları kendi kodlarını yazabilirken, bunu yapma biçimleri insan kodlayıcıları tarafından önceden tanımlanmıştır.

Ancak, makine öğrenme ve sinir ağlarının geçmiş hatalarından ve deneyimlerinden öğrenebilecekleri belirtilmelidir. Bu anlamda insanlara oldukça benzerler.

Bu da şu sonuca yol açabilir yapay zeka, insan girişi ve komutu olmadan sanat yaratamaz.

Editör: Sümeyye Özmen – 20.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Ali Yılmaz tarafından yazıldı

Makale YazarıAnketörListe UstasıÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Robotlar derken öğrenen makineler ve şimdi de bu arkadaşlar aklımızı almaya devam ediyor. Anlatıldığı üzere arkadaş resim çizmiş ve yarışmayı kazanmış ancak onu da yapan insan diyerek rahatlamak mümkünken bir de öğrenen makinenin bizi yakalayıp geçeceği meselesi var. Eninde sonunda bu ve buna benzer durumları göreceğiz hatta kabullenecegiz ve belki de makinelerin kararlarına saygı duyup emirlerine girecek insan nesli. Bekleyip göreceğiz, yazınız için teşekkürler.

    Duyunca Çok Şaşıracaksınız! Kardeş Olan Ünlüler 👬

    Tarihin Sisli Dönemi: Fransız İhtilali