içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Geleceğin Teknolojisi: Dünyamızı Değiştirecek 5 Etkileyici Fikir

Hoşunuza gitse de gitmese de teknoloji gün geçtikçe hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz o etkileyici sahneler yakında gerçek olabilir. Sizlere dünyamızı değiştirecek 5 fikri derledik ve sunuyoruz. İyi okumalar!

1- Ksenotransplantasyon

Ksenotransplantasyon farklı türler arasında gerçekleşen doku ve organ naklidir. Bir domuzun kalbini bir insana aktarmak kötü bir fikir gibi gelebilir, ama bu hızlı ilerleyen tıbbi gelişmelerden birisidir.

Şimdiye kadar gerçekleştirilen en yaygın prosedürlerden birisi bir domuzun kalbinin bir insana aktarılmasıydı. Şimdilik bu 2 kez gerçekleşti. Hastalardan birisi sadece birkaç ay yaşarken diğeri gözlemlenmeye devam edildi.

Bu ameliyatlarda kalp bir anda insana yerleştirilemez, önce gen düzenlemesinin yapılması gerekir. Bazı genlerin kalpten çıkarılması ve özellikle bağışıklık kabulü ve kalp dokusunun aşırı büyümesini önlemek için genler etrafında insan genlerinin eklenmesi gerekir.

Şuanda bu ameliyatlar riskli ve kesin olarak başarılı bir sonuç vermiyor, fakat yakın gelecekte yaygınlaşıp birçok insanın hayatını kurtarabilir.

2-Duyabilen Giysiler

MIT’deki araştırmacılar, kalp atışını, el çırpmalarını ve hatta çok zayıf sesleri bile algılayabilen bir kumaş yarattı. Ekip, bunun görmeyen insanların kullanabileceğini, binalarda çatlakları veya gerilmeleri tespit etmek için kullanılabileceğini ve hatta balıkların sesini algılamak için balık ağlarına dokunabileceğini öne sürdü.

Şimdilik, kullanılan malzeme kalın ve çalışma devam ediyor, ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde tüketici kullanımına sunmayı umuyorlar.

3-Yapay Gözler

Ocak 2021’de İsrailli cerrahlar, dünyanın ilk yapay korneasını iki taraflı kör, 78 yaşındaki bir adama yerleştirdi. Bandajları çıkarıldığında hasta, aile üyelerini hemen tanıyabiliyordu. İmplant ayrıca, alıcının vücudu reddetmeden doğal olarak insan dokusuyla kaynaşmıştı.

4-Laboratuvar yapımı süt ürünleri

Daha önce laboratuvar yapımı etleri illa ki duymuşsunuzdur. Peki ya diğer hayvansal gıdalar? Süt endüstrisi pek de çevre dostu olarak bilinmiyor. Hatta, dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 4’ünden sorumlu.

Etle karşılaştırıldığında süt ürünlerinin laboratuvar ortamında üretilmesi pek de zor değil. Çoğu araştırmacı kök hücreden üretmek yerine, süt proteinleri peynir altı suyu ve kazeini üretmek için bir fermantasyon sürecinde üretmeye çalışır. Normal inek sütünün ağızda bıraktığı hissi ve besleyici faydaları yeniden üretmeye odaklanan devam eden çalışmalarla Perfect Day gibi şirketlerden bazı ürünler zaten ABD’de marketlerde mevcut.

Ayrıca, araştırmacılar pizzanın üzerinde eriyen mozarella peyniri kadar gerçekçi bir peynir üretmeye çalışıyor.

5-Kum Bataryası

Geleceğimizi etkileyen her teknoloji karmaşık olmak zorunda değil bazıları çok basit yine de etkileyici.

Bunlardan biri kumu kocaman bir bataryaya dönüştürmeyi başaran Fin’li mühendislerden geldi.

Bu mühendisler 100 ton kumu 4×7 metrelik çelik bir konteynere yığdılar. Bu kumun tamamı daha sonra rüzgar ve güneş enerjisi kullanılarak ısıtıldı.

Bu ısı daha sonra yakın bölgelerdeki binalara sıcaklık sağlamak amacıyla yerel bir enerji şirketi tarafından dağıtılabilir. Enerji bu şekilde uzun süre stoklanabilir. Tüm bunlar, dirençli ısıtma olarak bilinen bir kavram aracılığıyla gerçekleşir.

 

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Melike Bay tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıTestçiModeratörYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkçe Rap’in Doğuşu: Cehennemden Çıkan Çılgın Türkler Cartel ve Islamic Force

    “Canım Aliye, Ruhum Filiz” Diyen Sabahattin Ali Romanları Ve Alıntıları