içinde

Kanada'da 30 bin yıllık mükemmel korunmuş bebek yünlü mamut bulundu

Yerel yönetimin basın açıklamasına göre, Kanada’nın Yukon Geleneksel Bölgesi Trʼondëk Hwëchʼin Klondike altın tarlalarında 30.000 yıl önce öldüğü tahmin edilen mükemmel korunmuş bir bebek yünlü mamut bulundu. 

Kabaca günümüz Afrika fili büyüklüğünde olan yünlü mamut, mamut türlerinin sonuncusuydu ve yaklaşık 14.000 ila 10.000 yıl önce soyu tükenmişti. Bilim adamları, türlerin yok olmasına neden olanın insanlar tarafından artan avlanma mı yoksa iklim değişikliği mi olduğu konusunda bölünmüş durumda.

Devasa hayvan, çoğu onu neslinin tükenmesiyle geri getirmenin yollarını arayan bilim adamlarının hayal gücünü ele geçirdi. Proje hala devam ederken, mükemmel bir şekilde korunmuş kalıntıların keşfi bizi mamutların yaşadığı dünyaya daha da yaklaştırıyor. 

Kalıntılar nasıl bulundu ve kazıldı?

21 Haziran’da Yukon’daki Klondike altın sahalarındaki altın madencileri, permafrosttan kazı yaparken neredeyse tamamlanmış mumyalanmış bir cesetle karşılaştılar. Yukon bölgesi, buzul çağı hayvanlarının fosilleriyle dolu bir tarihe sahiptir; ancak hiçbir zaman hayvanın derisi ve saçıyla ilgili kalıntılara rastlanmamıştır. 

Madenciler, paleontolog Dr. Grant Zazula’nın, kalıntılar çözülmeden önce kalıntıları kurtarmaya yardım etmeleri için jeologları çağırdığı Yukon’daki Beringia Merkezini aradı. Bölgede bulunan Calgary Üniversitesi’nden Dr. Dan Shugar ve araştırması yanıt verdi ve hızla toplanan jeologlardan oluşan ekip kalıntıları kazdı. Kalıntılara yerel Hän dilinde “büyük bebek hayvan” anlamına gelen Nun cho ga adı verildi. 

Business Insider’a konuşan bebek mamut Dr. Shugar, ayak tırnakları, derisi, gövdesi ve saçı bozulmadan kalacak kadar iyi korunmuştu. Bebeğin bağırsakları bile çürümedi ve muhtemelen son yemek hala içlerinde mevcuttu.

Nun cho ga hakkında bildiklerimiz

Nun cho ga, Kuzey Amerika’nın en eksiksiz mumyalanmış yünlü mamutudur. Bundan önce, basın açıklaması, 1948’de Alaska’da bir altın madeninde Effie adında kısmi bir mamut buzağının bulunduğunu söyledi. 

Nun cho ga dişi bir buzağıdır ve 2007 yılında Sibirya’da keşfedilen başka bir mumyalanmış bebek mamut olan Lyuba ile kabaca aynı büyüklüktedir. Lyuba yaklaşık 42.000 yıl önce ölürken, Nun cho ga’nın ölümünün yaklaşık 30.000 yıl önce meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Dr. Grant Zazula The Weather Channel’a verdiği demeçte, bebek mamut muhtemelen annesiyle birlikteydi ama biraz fazla ileri gitti ve çamura saplandı, dedi . Ölümünden sonra buzağı, 30.000 yıl önce buzul çağında permafrost içinde donmuştu. Dr. Shuger ve ekibi ayrıca permafrostu inceleyebilir ve yünlü mamutun, vahşi atlar, mağara aslanları ve dev bozkır bizonlarıyla birlikte Dünya’da dolaştığı koşullara bir göz atabilir. 

Önümüzdeki aylarda yerel yönetim mumyalanmış kalıntıları korumak ve yünlü mamut hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışacak. 

Editör: Fatih Düz – 27.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Burcu Aydınlı tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarÖncüGaleri SahibiListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye'de LGBTİ+ | 2006 | 32. Gün Arşivi

    Kafa sallatacak 9 Rock şarkısı 🤘