içinde

Nihayet! Artık Su Altında Telefonunuza Kısa Mesaj Göndermenin Bir Yolu Var

Su altında mesaj yazabilmeyi pek hayal etmemiş olabilirsiniz, ancak milyonlarca tüplü dalış ve şnorkelle yüzme meraklıları için okyanusta iletişim, güvende kalmak için oldukça önemlidir. Şu anda, el hareketleri dalgaların altında iletişim kurmanın tercih edilen yoludur ve profesyonel dalgıçlar, dünya çapında tanınan 200’den fazla kelime dağarcığı kullanırlar (“iyi misin?” den “dalışı sonlandır” a kadar her şeyi kapsar). Fakat, bunlar daha uzun mesafelerde veya görüşün zayıf olduğu durumlarda işe yaramayabilir. Görüş alanının dışında olduktan sonra yapılan el hareketlerinin pek de önemi kalmaz.

Bu sınırlamaları göz önünde bulunduran araştırmacılar, insanların su altında iletişim halinde kalmalarını sağlamak için akustik sinyaller kullanan özel bir akıllı telefon uygulaması geliştirdiler.

Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden Tuochao Chen, “Akıllı telefonlar kablosuz iletişim için Wi-Fi ve Bluetooth gibi radyo sinyallerine güveniyor” diyor. “Bunlar su altında iyi yayılmazlar, ancak akustik sinyaller yayarlar.” Akustik sinyalleme yeni bir olay değil, ancak daha önce bunun için pahalı özel bir donanım gerekiyordu, şimdiyse gerekmiyor.

Konuyla ilgili video👇

Chen, “Telefonlarına bir uygulama indirmek dışında, insanların ihtiyaç duyacakları tek şey dalışlarının derinliğine göre derecelendirilmiş su geçirmez bir telefon kılıfıdır” diyor. Bu uygulama AquaApp’tir ve sıradan akıllı telefonlarda ve hatta akıllı saatlerde hoparlörler ve mikrofonlarla da çalışabilir. Kullanıcılara, daha kolay erişim için sekiz kategoriye ayrılmış, seçebilecekleri önceden ayarlanmış 240 mesajı da verebilir.

Çeşitli senaryolardaki testlerde ekip, uygulamanın mesajları 30 metre mesafede iletmede etkili olduğunu buldu. Daha kısa mesajlar için – örneğin acil SOS mesajları – uygulama 100 metreye kadar çıkabilir. Tüm bunlar, pil ömründe büyük bir azalma olmadan yönetilebilir.

Bunun uygulama mağazalarında kullanıma sunulmasından önce daha fazla yazılım geliştirmesi gerekecek ki bu da mümkün görünüyor.

Bu uygulama sayesinde dalgıçların veya su altı meraklıların artık iletişim kurmaları çok rahat. Eğer sizler de bu alanda ilgiliyseniz, bu uygulama üzerinden haberleşme ağını kullanabilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise su geçirmez bir kılıfa sahip olmak.

Editör: Fatih Düz – 12.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Aristo’yu Avrupa’ya Yeniden Tanıtan İsim: İbn-i Rüşd

    Şiirlerden Uyarlandığını Bilmediğimiz, Bir Döneme Damga Vuran Şarkılar 🎶