içinde

Hikayesi Olan Tablolar – Son Akşam Yemeği

Merhaba arkadaşlar, size dünyanın en ünlü ressamlarından biri olan Leonardo da Vinci’nin en meşhur en çok konuşulan, beğenilen tablolarından biri olan Son akşam yemeği adlı eserinden ve hikayesinden bahsetmek istiyorum.

Peki bu tablo bizlere ne anlatıyor? Hristyanların inanışına göre Isa Mesih’in Romalıların askerlerin onu tutuklamasından bir gün önce (Pesah günü öncesi) Havarileri ile yediği son akşam yemeğini anlatır.

Bu yemek esnasında, İsa Mesih tarafından uzun bir konuşma yapıldığı söylenir. Mesih İsa onlara çeşitli nasihatlerde bulunmuş ve kendisinden sonra gelecek olan, Paraklit’te teselli bulmalarını söyler. Bu eser Rönesans ressamlarınca da çok konuşulmuştur.

Resim Milano yakınlarındaki Santa Mario Dele Grazie’nin duvarına yapılmış oldukça yıpranmıştır. Bu eser sanatçının Mona Lisa’dan sonra en ünlü eseridir.

Son akşam yemeği tablosunda İsa Mesih ve havariler Kutsal keseden şarap içip ekmek yiyorlardı. İlginç bir detay da arkadaşlar resimde kase ve şarap görülmemesi de Hristyan dünyasında uzun yıllar tartışmalar yaratmıştır.

Son akşam yemeğine ihanet eden kimdi?

Son akşam yemeği tablosunda ihanet eden kişi ise Yahuda’dır. İsa içlerinden birinin ona ihanet edeceğini söyleyince de Yahuda’nın o ben miyim? demesi üzerine kendi ağzı ile itiraf etmiş oluyor.

Da Vinci bu tabloda, havarilerin yüzündeki ihanet, şaşkınlık ve üzgün ifadelerini o kargaşayı kendi üslubuyla kendine ait stili ve uygun renklerle eşsiz ve çarpıcı bir şekilde yansıtmıştır. Tabloda gizemli hala tartışılan, bakış açısına göre değişen yorumlar var. Ama şu bir gerçek sanatsal değeri oldukça yüksek, hristiyanlar için dini açıdan oldukça önemli bir başyapıt…

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    2. Bölüm | Dijital Oyunlarda Kadın Temsilleri: Beyond : Two Souls

    Stres ve Endişeden Kurtulma Yöntemi