içinde

2. Bölüm | Dijital Oyunlarda Kadın Temsilleri: Beyond : Two Souls

Beyond: Two Souls, Fransız şirket Quantic Dream tarafından geliştirilen, PlayStation 3 ve PlayStation 4 konsollarına özel bir interaktif drama aksiyon-macera oyunudur. Ellen Page ve Willem Dafoe, motion-capture tekniği ile oyunda karakter olarak yer almaktadır. Motion capture, motion tracking, mockup veya türkçesiyle Hareket Yakalama, daha gerçekçi bir 3 boyutlu modelleme için insan, hayvan veya bitkilerin üzerine hareketi sırasında kayıt yapabilme özelliğine sahip cihazların yaptıkları kaydı dijital ortama aktarması işi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca oyunun yaratıcısı olan David Cage oyunun şimdiye kadar yapılmış en büyük motion-capture oyunu olduğunu belirtmektedir. Oyun 8 Ekim’de Kuzey Amerika, 9 Ekim’de Avustralya ve 11 Ekim’de Avrupa için satışa çıkmıştır. 

Beyond : Two Souls – Gelişim Aşamaları

Quantic Dream Ceo’su David Cage Beyond: Two Souls’u ilk defa Electronic Entertainment Expo 2012’de Sony’nın basın toplantısında duyurdu. Beyond: Two Souls, Quantic Dream’ın bir önceki oyunu Heavy Rain gibi Playstatıon Move desteği sunmamaktadır. Aktris Ellen Page oyunun senaryosunun 2000 sayfalık olduğunu belirtmektedir. Beyond: Two Souls, oyunun besteciliğini yapan ve 25 Ocak 2013’te pankreas kanserinden ölen Normand Corbeil’in son projesi olmuştur. Corbeil’in ölümünden sonra, daha önce Assassin’s Creed III’ün de müziklerini bestelemiş olan Lorne Balfe oyunun yeni bestecisi olmuştur. Oyun Ellen Page ve Willem Dafoe’nin de katılımıyla 27 Nisan 2013’te Tribeca Film Festivali’ne gitmiş ve burada oyunun 35 dakikalık oyun için videosu gösterilmiştir. Bu katılım bir video oyununun bir film festivaline ikinci kez katılımıdır, ilk olarak 2011’de L.A. Noire çağrılmıştır. 

Beyond : Two Souls Oyun Hikayesi

Oyun, ölümden sonra ne olduğu hakkında sorular etrafında kuruludur. Oyun, oyuncuyu; ana karakter olan Jodie Holmes’ün 8 ve 23 yaşları arasındaki 15 sene içinde, hayatı boyunca birlikte olduğu Aiden’in gerçek anlamını keşfetmesi için bir yolculuğa çıkarır. Oyunun yapımcısı oyuncuların oyunu oynadıktan sonra neler olduğunu anlayabileceğini belirtmektedir.

Beyond : Two Souls Oyun Karakterleri

Jodie Holmes – Aiden ile bağlantılı olan Jodie, oyunun ana karakteridir. Oyunda Jodie’nin 8-23 yaşları arasındaki 15 sene anlatılmaktadır.

Aiden – Jodie’nin küçük yaşlarından beri onunla bağlantılı olan doğaüstü bir varlıktır. Sadece Jodie onunla bağlantı kurabilmektedir.

Nathan Dawkins – Oyun boyunca Jodie’nin güçlerini ve eylemlerini analiz etmek için çalışan bir bilim adamı.

Cole Freeman – Paranormal aktiviteleri araştıran bir ABD hükûmeti yetkilisi.

Ryan Clayton – Jodie ve onun yetenekleriyle ilgilenen bir hükûmet ajanı.

Beyond : Two Souls Oyunun Kadın Temsilleri

Yukarıdaki fotoğraf ile başlayabiliriz.. Karakterimizin adı Tuesday oyunun kısa bir bölümünde yer alıyor. Ana karakterimiz Jodie belli bir süre CIA tarafından aranmaktadır. Karakterimizde kaçmak için sokaklarda kalıyor. Bu sırada ana karakterimiz Tuesday karakteriyle tanışıyor ve böylece Tuesday’ın hikayesi ortaya çıkıyor. Tuesday erkek arkadaşı tarafından terk edilmiş ve kendisi hamile olarak sokaklarda kalmış. Tek amacı çocuğunu dünyaya getirmek çünkü yaşamak için ona umut bağlamış görünüyor. Kadın temsilleri açısından bakılacak olursak silik, korkan olarak nitelendirebiliriz. Sanki şiddet görüp ses çıkamayan kadınlar gibi. Kıyafetlerinden dolayı oyuncuya sahipsiz hissi veriyor. Belli bir bölümden sonra mecburu olarak doğum gerçekleştiriyor tabi bunu ana karakterimiz sayesinde gerçekleştiriyor. Doğumdan sonra çocuğuna sıkı sıkı tutunuyor. Annelik hissini fazlasıyla karşı tarafa geçiriyor. Aşağıdaki fotoğrafta ise Ana karakterimiz özel yeteneğinden dolayı CIA tarafından seçiliyor ama özel destekleri olmasına rağmen karakterimiz zayıf durumdadır. Bu durumun farkında olan CIA görevlileri de karakterimizi belli eğitimlere alıyor. Bu eğitimler silah kullanma, dövüş sporları, zor parkurlar ve yazılı sınavlar. Karakterimizde erkeklerin bile yaparken zorlandığı işleri zamanla eğitim koşuluyla birlikte yapabiliyor. Bu da temsil açısından kadınların istediği zaman sadece erkeklerin yapabileceği algısını yıkabileceğini gösteriyor. Oyuncuya kadının gücünü hissediriyor. Feminist esintileri olabilir diye düşünüyor çünkü kadın ezilmiyor hatta hareketleriyle eziyor..

Beyond : Two Souls Oyununda Kadın Rolü

Oyun, ana karakter Jodie etrafında oluşuyor. Karakterinin ilerleşinde belirli bir düzen yok. Örneğin bir bölümde 8 yaşında bir bölümde ise günümüzde olabiliyor. Bu durum hikayenin bütününü bozmuyor hatta parçalarını birleştirme açısından avantaj bile sağlıyor diyebiliriz. Karakterimizin çocuğundan beri çeşitli duygu durumlarından geçiyor bu durumda oyuncuya fazlasıyla geçiyor. Bu geçme durumu da kadın duygularını anlamamız açısından önemli. Bazen güçlü görünüyor bazen eziklenmiş bir biçimde karşımıza çıkıyor bazen de seksiliği ön plana sürümekte. 

Beyond: Two Souls Oyunun Kadın-Erkek Karakterlerinin Karşılaştırması

Ana karakterimiz bir çok açıdan diğer karakterlerden güçlü olarak görünmektedir. Bunun en önemli nedeni ise özel güçleri olmasıdır. Bunlar geçmişi görme, iyileştirme, insanların içine girip onlara yönetebilme gibi güçler. Tabi ana karakterimizi de yetiştiren bir erkek karakter var o da bilim adamı Nathan Dawkins fakat o da belirli bir noktada bitiyor. Belli bir süre Nathan Dawkins karakteri ana karakterimizin önüne geçiyor bunun nedeni de karakterin küçük olmasından dolayıdır. Karakterimizin büyümesiyle bilim adamının da rolü düşüyor. Belirli bir süre sonra oyunda sadece kadın karakterinin etkileri sürmektedir.

Sonuç

Kadın karakterimiz bir çok rolü bulunuyor. Güçlü, çekingen, güçlü, çaresizlik gibi. Bu durumda oyuncuya gerçek bir deneyim sunuyor. Oyundaki duygu durumları gerçek hayatla pararellik göstermektedir.

Kaynakça

Fragtist, ‘’ Beyond : Two Seouls PS4 İncelenmesi ‘’, erişim: 4 Şubat 2020, fragtist.com

Manifold, ‘’ Oyunlarda Kadın Temsilleri ve Bunu Araştırmanın Bedeli ‘’, erişim: 16 Nisan 2016, manifold.press

Technopat, ‘’Beyond : Two Seouls’’, erişim: 14 Mayıs 2017, technopat.net

 

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatih Düz tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Galaksimizin Süper Kütleli Kara Deliği Sanal Gerçeklikte Harika Görünüyor

    Hikayesi Olan Tablolar – Son Akşam Yemeği