içinde

MuhteşemMuhteşem

Bir Orhan Pamuk Şaheseri: Benim Adım Kırmızı

Bugünlerde okuyacak kitap arıyorsanız size muhteşem bir kitap önerisi ile geldim. Gelin kitabın konusuna değinelim.

Eser, Osmanlı Döneminde hat sanatı ile uğraşan kişiler etrafında dönmektedir. Bir gün padişah hattatlardan Frenk usulü ile yapılmak suretiyle bir kitap istemiştir. Bu kitap içerisinde batı usulü taşıdığı için gizli yapılmaktadır ve Şekure’nin yaşlı babası Enişte Efendi kontrolünde bitirilmeye çalışılmaktadır. Aralarından bir nakkaş bir gece öldürülünce Enişte Efendi bu kitabı bir an önce padişaha teslim edebilmek için Şekûre’nin teyze oğlu Kara’yı yanına çağırır ve kitapta geçen resimlerin hikayelerini az çok ona da anlatmaya başlar. Bu arada Kara’da uzun yıllar boyunca aşkından ölüp bittiği teyze kızına aşıktır ve hala aşkının alevi kalbinde atmaktadır. Şekûre’de ona karşı olmamakla birlikte kocası savaştan bir türlü dönmemiş iki çocuklu bir annedir. Kara’nın ona olan ilgisini ve hala bitmemiş olan sevgisinin farkındadır. Bir de Şekûre’nin kocasının kardeşi Hasan vardır o da Şekûre’ye aşıktır fakat abisi savaştan dönmezse onunla mutlaka evlenmek istemektedir. Olaylar bu şekilde ağır ağır akarken nakkaşlar da yavaş yavaş kitabı tamamlamak üzeredir.

Bir gün Şekûre gizlice Kara ile buluşmaya gittiğinde evde kimsenin olmadığını fırsat bilen bir nakkaş eve girip Enişte Efendi’yi öldürür. Şekûre eve döndüğünde babasını kanlar içinde ölü halde bulur fakat kimseye söyleyemez hemen hizmetçisini gönderip Kara’ya haber salar ve kendisiyle evlenmesini ister yoksa Enişte Efendi öldükten sonra eski kocasının evine dönmek zorunda kalacaktır. Orada da onu Hasan beklemektedir.

Kara haberi alır almaz kadılardan gerekli izinleri alıp mahalleliye son anda haber salarak Şekure ile evlendiğini Enişte Efendi’nin ölüm döşeğinde olduğunu söyler. Evlilik merasimi bittikten sonra da sabah olunca Enişte Efendi’nin öldürüldüğünü herkese duyurur ve direkt soluğu hazinedar başının yanında alır. Olayı padişaha söylemesini rica eder. Bunu duyan padişah ve yetkililer cenazeden sonra soruşturma açarlar tüm nakkaşlar ve Kara’da dahil olmak üzere herkesi sorgulamayı düşünürler. Kara’da sorgulandıktan sonra zan altında kaldığı için kendini aklamak istediğinden bir de Şekûre’sine söz verdiği için katili yakalamak için soruşturmada kendisi de görev alır.

Baş nakkaş ile birlikte Enişte Efendi ölmeden önce yapılan resimleri tek tek kendi nakkaşlarının eski resimleri ile karşılaştırıp bir ipucu bulmaya çalışırlar. Bu arada son resim de katil nakkaş tarafından götürülmüştür. Bu yüzden eseri tamamlamak da imkansızdır.

Olayın akışı katili yakalayabilme üzerinden akıp devam eder ve daha sürükleyici durumları da kendi içinde barındıran bu kitap Orhan Pamuk’un “en iyimser romanım” diye adlandırdığı kitabıdır.

Şimdiden keyifli okumalar…

Editör: Zehra Garipli – 08.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Büşra Kurt tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuVideo Yapımcısı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Apple’ da İşe Dönüş İsyanı Çıktı | Çalışanlar İmza Kampanyası Başlattı

    Aşıklar Bayramı Film Yorumu