içinde

MuhteşemMuhteşem

Genç Kuşakların Gözdesi; Gençlik Kurgu Yazarlar, Wattpad Hakkındaki Düşünceler, Eleştiri, Wattpad Kitap Önerileri

Öncelikle merhaba herkese, yeni bir yazımla sizlerleyim. Bugün sizlere gündem dışı bir konu hakkında yazmak istedim. Özellikle benim gibi 14-25 yaş aralığında olan ve daha çok popüler içerikli hikayeler okuyan bir kitleye hitap eden bir platformdan bahsedeceğim.

Şimdi bu yazıyı okuyanların arasında bu konudaki düşüncelerim hakkında bazıları rahatsız olabilir. O yüzden bu uyarımı yapmadan edemeyeceğim.

Hangi platformdan bahsediyorum diye sorarsanız cevabımı buradan da vereyim.

Wattpad’ten bahsediyorum. Bu siteye konu hakkında arama yaptığımda bir sonuca varamadım. O yüzden inceleme ve düşüncelerimi yazan ilk ben olacağım. Ve tabi ki de basılmayı kesinlikle değer vermiş kitapların önerisini de yapacağım.

Wattpad nedir? Ne zaman kuruldu?

 

Wattpad, yazarların ve okuyucuların buluştuğu hikaye, şiir  ve kurguların yazıldığı ve okuyucular tarafından tercih edilen bir plartform. Bu site 2006 yılında Kanada’da Allen Lau Ivan Ylen tarafından kurulmuş bir site. Yani aslında kitapların bir sosyal medya ağı diyebiliriz.

Çünkü o zamanlar Facebook, Twitter ve YouTube da daha yeni kurulmuştu.

Wattpad’in ülkemizde dahil dünya genelinde yaklaşık 500 milyondan fazla kullanıcısı mevcut. Türkiye’de ise 4. ülke olarak yoğun bir şekilde kullanılmakta olup bazı yazarların isimlere kavuşup çok ciddi başarılara imza atmasında fayda sağlamıştır hatta bazıları ününe kavuştu bile.

Bu sadece ülkemiz için konuştuğum şey değil, dünya çapında da popüler bir site olduğu için yazarlar çok ciddi başarılara imza attı. Bu bence çok büyük bir başarı.

Bu site, daha sonra geliştirilerek farklı versiyonları ve yazılımları da geliştirerek bugünlere gelmesini sağladı.

Bu platform daha çok neye hitap ediyor? 

 

Platform, daha çok yazarların bir çok okuyucu kitlesine hedefliyor. Bu daha çok okuyucu kitlesine hedef olacak ilgi çekici hikaye ve kurguları okuyucu kitlesine hitap ediyor. Mesela atıyorum siz bir kitap yazıyorsunuz, konunuz vs falan belli. Ama okuyucu kitlesi bulmakta güçlük çekiyorsunuz diyelim. ‘Siz olsanız ne yapardınız?’ diye bana sorulursa ben cevabımı bir şekilde verirdim.

Günümüz İnternet teknolojisi bana bu konuda imkan tanıdıysa ben de yazdıklarımı bu platformda okuyucularla paylaşır yayınlardım tıpkı bir çoğunun yaptığı gibi.

Şunu geçemeyeceğim, eskiden yazar olmak hakikaten çok zordu, gerçi günümüzde de böyle ne türde eser yazarsanız yazın, hakikaten çok zor. Çünkü emek vermenin yanı sıra ben eserimi/eserlerimi okuyucu kitleme nasıl hitap edebilirim diye dert edinirdik. Fakat bu günümüzde hele ki genç yazarlar için oldukça şans tanıyan bir platform.

Aralarında hikayeleri basılmayı pek hak etmeyen yazarlar da var fakat kurgu açısından benim de başarılı bulduğum yazarlar da var. Bu platform da buna da çok değer veriyor. Ama hak ettiğinden daha fazla abartılan da var.

Bir örnek vereyim; Büşra Yılmaz’dan vereyim bunu.

Zamanında 4N1K kurgusu çok okundu, çok sevildi ve Epsilon Yayınevi tarafından kitap haline getirildi. Hatta imza günlerinde izdiham bile yaşandı. Bir de haber konusu olan çok nadir yazarlardan bir tanesi…  

Haberin video linki:https://youtu.be/4ZDPDSb1SBQ

Tabi bununla sınırlı kaldı mı? Hayır! İlk filmi çekildi, beyaz perdeye taşındı.

Tabi bununla da sınırlı kalmadı. Dizisi çekildi ve tabi ki de 2. kitabı da bu süreç zarfında yazıldı ve okurlarla buluştu. Ee bununla da sınırlı olmadı, hemen ikincisinin filmini çektiler.

 

Ama ben de bu kitabın bir fanı olarak şunu söylemeliyim ki; keşke dizisi çekilmeseydi diyorum çünkü hem hikayeye hem de kurguya çok yazık oldu. Zaten TV’de olduğu için reyting oranları da pekte iyi değildi. Evet, bir okuyucu gözüyle olarak keşke sadece film serisi olarak kalsaymış diye düşünüyorum. Yazarın tabi ki de diğer basılı kurgu hikayeleri de mevcut bu arada. Mesela son olarak ’’Aşkın -de hali’’ adlı yeni bir kitabı çıktı. Ben henüz okumasam da çokta olmasa merak ettiğim bir kurgudan.

Daha çok örneğini vermek istediğim yazarlar var ama burası çok uzun olacak.

Genellikle en çok ne tür okunuyor? Ve yaş kitlesi…

Genellikle tür olarak aşk, gençlik kurgu ve fantastik tarzında  türler okunuyor. Ve ortalama yaş kitlesi genellikle 13-25 yaş arası diyebilirim. Çünkü kurgular da bu yaş ortalamasına hitap eden kurgu türlerinden… Tabi bur kurgu türlerin arkasında Romantik ve Bilim-Kurgu türü de arkalarından izliyor.(Benim de aslında en çok okuduğum kitap türü de bu olabilir.)

Wattpad’i ister seven olsun ya da olmasın, bu açıdan baktığımızda yeni genç yazarlara da şans tanıma fırsatı tanıyan bir platform. Böylelikle yeni yazar ve yazar olmak isteyenler için bence bir şans. Çünkü hem önceden tanınma şansına sahip oluyorsunuz hem de hikayeleriniz kitap olarak basılmadan da popüler ve tanınır haline gelebilme şansına sahip oluyor.

 

Peki Wattpad Neden Bu Kadar Eleştiriliyor?

Şimdi o kadar popüler olmasına rağmen neden bu kadar eleştiri alabilen bir platform? Öncelikle bu konuya da açıklık getireyim.

Günümüz İnternet çağı aslında bir çok şeyi ifade ediyor. Yararlarının olduğu gibi zararları da mevcut. Maalesef ki sosyal medyada olduğu gibi Wattpad’te de aynı durum mevcut hatta bir çok sitede olduğu gibi diyebiliriz. Her ne kadar güzel ve milyonlarca okuyucuya sahip olsa da yararlarının olduğu gibi zararları da olduğundan ötürü, ben bazı yapılan eleştirilere hak verdiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Aslında bu kısmı konudan bağımsız yazmak istiyorum çünkü sadece bu platformda değil, basılı şeylerde de görüyoruz. Örneğin mesela, istismarı normalleştirir gibi anlatan, özellikle toplumsal olarak hassasiyet olduğumuz konuları anlatan çocuk kitapları var ki, hele o yazarlardan bahsetmek istemiyorum bile.

Wattpad da bunlara benzer olmasa da bir çok kurguda cinsellik içerdiğinden ötürü çok eleştiri alıyor. Bazı Wattpad yazarları aslında bu hassas içerikten ötürü 18 YAŞ VE ÜZERİ ibaresi koyuyor. Bence bu türde yazanın herkesi artık koyması lazım çünkü maalesef ki her yaşa hitap etmeyen içerikler var. Bu sadece bu platformda değil, genel olarak genç kuşaklara hitap eden türlerdeki her yazar ve kitaplarda geçerli.

Birde bu eleştiri konusunda şöyle bir şey de var. Platformu eleştirenlerin çoğu ya bu siteyi hiç kullanmamış ya da sadece kendilerini klasik okurlara yönelmiş insanlar. (Klasik okurlara tabi ki de sonsuz saygım var. Ama ‘’Çöp’’ diye hitap edenlere hakaret gözüyle saygı duymam.) Belki de içerik olarak yaş itibariyle beğenmiyor olabilir. Onlara da saygı duyuyorum tabi ki.

Kitap olan Wattpad kitap önerileri

Buraya kadar gelmişken öneriler yapmadan olmaz diyorum. Hadi o zaman başlayalım listeye:

1- Kazanırsak Kaybederiz: Çevrimiçi – Zeynep Sey:  Benimde sonlara doğru yarıda bırakmak zorunda olsam da gerçekten günümüz sosyal medyanın gücünü ve nelere yol açabileceğini anlatan bir kitap. Martı Yayınlarından çıkan kitabın ikincisini de listemde.

Ciltli: https://www.bkmkitap.com/kazanirsak-kaybederiz-cevrimici?gclid=CjwKCAjwpKyYBhB7EiwAU2Hn2QpnuEQMjkWgr6sz-bIk8kKxhz_iRgJNpO_E2rTTk22sKHaDVzmhtRoC1YkQAvD_BwE&referrer=gclid%3DCjwKCAjwpKyYBhB7EiwAU2Hn2QpnuEQMjkWgr6sz-bIk8kKxhz_iRgJNpO_E2rTTk22sKHaDVzmhtRoC1YkQAvD_BwE&gref=EkQKPAoICPCkrJgGEHsSLABTYefZCme4RAyORaCvqzP5siTyQrGHP-JGAk2k78TatNOTbawodoNXOaG1GgLViRAC8P8HARjfzOjvAg

Ciltsiz(Karton Kapak):https://www.bkmkitap.com/kazanirsak-kaybederiz

Cep boy(Karton Kapak): https://www.bkmkitap.com/kazanirsak-kaybederiz-cevrimici-cep-boy

2- Gençlik Serüveni Serisi – Ng Kabal: İlk olarak Ephesus Yayınlarından çıkan seri, daha sona Martı Yayınları tarafından yeniden basıldı. Her ne kadar aslında platformda bölümleri yayınlanmış olan yazarın ‘’Gecenin Hikayesi’’ni önermek istesem de henüz okuma fırsatı bulamadığımdan bu seriyi önermek istiyorum. Şu ana kadar 4 kitaptan 2’sini okuyabilsem de gençlere çok severek önerebileceğim bir seriye mutlaka göz gezdirmelerini tavsiye ediyorum.

Ciltli set: https://www.bkmkitap.com/genclik-seruveni-ciltli-1-baskiya-ozel-yazar-imzali

Ciltsiz(Karton Kapak) set: https://www.bkmkitap.com/genclik-seruveni-4-kitap-takim-695706

Cep boy(Karton Kapak):

https://www.bkmkitap.com/genclik-seruveni-4-kitap-takim-cep-boy?waw_keyword=Gen%C3%A7lik%20Ser%C3%BCveni

3- Sokak Nöbetçileri – Aslı Arslan: Bu yılın bana göre en iyi kurgularından diyebilirim. Yazarın ‘’Emare’’ adlı yine bu platformda yazılmış ve şu anda 2 kitap halinde basılmış ve 3’sü de yolda. (Yanlış hatırlamıyorsam 3. kitabı çıkacak.) Aynı şekilde bu 2 li hikayesi de çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Bu sene sonunda 2.yi kesinlikle okuyacağım.

Sokak Nöbetçileri 1(Karton Kapak):

https://www.bkmkitap.com/sokak-nobetcileri?waw_keyword=Sokak%20N%C3%B6bet%C3%A7ileri

Sokak Nöbetçileri 1(Ciltli) :

https://www.bkmkitap.com/sokak-nobetcileri-538951?waw_keyword=Sokak%20N%C3%B6bet%C3%A7ileri

Sokak Nöbetçileri 2(Karton Kapak): https://www.bkmkitap.com/sokak-nobetcileri-644232?waw_keyword=Sokak%20N%C3%B6bet%C3%A7ileri

Sokak Nöbetçileri 2 (Ciltli): 

https://www.bkmkitap.com/sokak-nobetcileri-2-ciltli-644231?waw_keyword=Sokak%20N%C3%B6bet%C3%A7ileri

Bu arada Emare’nin yeni kapak baskıları da yıl sonuna doğru İndigo Yayınevi tarafından (eski Ephesus Yayınları) çıkacağını da hatırlatayım.

Editör: Zehra Garipli – 29.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Evin Kılıç tarafından yazıldı

Bookstagram. Burada yazar..
Blogger
Feminist 🏳️‍🌈
Oğlak kızı♑️ '21
İg: evosun_kitapligi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      • Evet, genel olarak bu iki yayınevi daha çok bu platformda olanları ağırlık veriliyor. İkisi de genel anlamda çok sevdiğim bir yayınevi. Fakat İndigo daha seviyorum çünkü sadece popülerliğe ağırlık vermez, aynı zamanda dünya klasiklerinden yer veren bir yayınevi. Bunların içimde Epsilon da var , onu da seviyorum. Çünkü eski ve köklü bir yayınevlerinden olduğu için. Oda aslında popüler yer veriyor ama bazı klasik eserlerini de çevirdi. Mesela Bülbülü Öldürmek ‘i bile çevirdi.

    İzmir’de Gezilecek Güzel Yerler, Haydi İzmir’i Beraber Gezelim!

    En Güçlü Empat Türü Olan Heyoka Mısın?