içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Sosyal Medyanın Son Gözde Trendi: Dark Academia Nedir?

Dark Academia hakkında bilmeniz gereken herşey

Dark Academia: Okuma, yazma, öğrenme üzerine yoğun bir vurgu yapan, akademik hayatın ön planda olduğu, geleneksel – akademik – gotik uçlu bir görünüme sahip olan bir alt kültürdür.

Kahverengi hırkaları, bir yığın kitapla dolu yıpranmış deri bir çantayı, karanlık fotoğrafları, kara kara düşündüren şiirleri ve mumların yanına dizilmiş kafataslarını düşünün.

İşte Dark Academia bunların hepsiyle birlikte 19. yüzyılın ortalarından günümüze kadar olan zaman içindeki üniversite öğrencilerinin giyimine odaklanır. Sanat, tarih, edebiyat ve mimariyi, özellikle de klasik olanları kapsayan bir tür akademik estetiktir.

Yağmurlu ve kasvetli havalar, kütüphanelere ve müzelere sık ziyaretler, ortalamanın üzerinde kafein tüketimi ve genellikle geceye kadar devam eden çalışma saatleri dahil olmak üzere öğrenci yaşam tarzının bazı önemli unsurları benimsenmeye ve sürdürmeye çalışılır.

İsminden de anlaşılabileceği üzere koyu renkler ve karanlık bir tema merkezinden oluşur.

Donna Tartt’ın 1992’de yayınlanan ve seçkin bir okulda bir grup öğrenci arasında gerçekleşen bir cinayetin hikayesini anlatan The Secret History adlı romanı bu akımın başlangıcı olarak kabul edilir.

Eski ve klasik edebiyat/felsefenin yanı sıra varoluşçuluk ve ölüm temalarından da ilham alan bir estetiktir.

Dark Academia akımına sadece bir tarz olarak bakmak, kıyafetlere indirgemek oldukça yanlış olur. Dark Academia, bu akımı benimseyen ve kendini ait hisseden insanların zamanla birbirlerine kitap, film ve müzik önerdiği eksiksiz bir alt kültüre ve yaşam tarzına dönüşmüştür.

O zaman ilk olarak bakalım; Nasıl giyinirler?

Dark Academia hayranlarının giydiği kıyafetlerin çoğu vintage’dir. İkinci el mağazalarda veya sitelerde buldukları eski kumaş pantolonları, kaşe kabanları, ekose desenli çoğu kıyafeti tercih ederler.

1940’lardan kalma okul üniformalarının etrafındaki estetik merkezler, blazerler, pileli etekler, çizgili kravatlar, ve oxford ayakkabıları içerir.

Sonbahar, en sevilen mevsimdir. Kazaklar, kalem etekler, ekose elbiseler, siyah, bej, koyu kahverengi, orman yeşili, koyu turuncu, krem gibi renkler, meraklıların sonbahar ve kitapsever karakterine katkıda bulunuyor.

Hobileri nelerdir?

Sessiz ortamlardan hoşlanırlar. Müzeler, sanat galerileri, kiliseler, kütüphaneler ve mezarlıklar onlar için ideal bir gezidir. Şiir yazmayı, kitapları, felsefe okumayı, enstrüman çalmayı severler. Şarap, ekmek, peynir ve geleneksel yemeklerin eşlik ettiği ormanlarda piknikler de buna dahildir.

Odalarının tasarımı genelde darmadağın üst üste dizilmiş kitaplar, çay- kahve bardakları, şamdanlar, koyu ahşap mobilyalar ve bolca yazdıkları kağıt ve defterlerden oluşmaktadır.

Neler okuyorlar?

Donna Tartt – Gizli Tarih,

Charlotte Brontë’ – Jane Eyre,

Emily Brontë – Uğultulu Tepeler,

Oscar Wilde – Dorian Gray’in Portresi,

Edgar Allan Poe eserleri, Jane Austen eserleri,

ve diğer klasik edebiyat yazarları çok beğenilmektedir.

– Sevdikleri Filmler –

Tolkien (2019)

Tolkien, Lord of The Rings serisi, The Hobbit, Silmarillion, ve daha nice edebiyat dünyasına kazandırdığı önemli eserle tanınan J.R.R. Tolkien’ın hayatını konu ediyor.

Film, İngiliz yazar, şair, filolog ve profesör ünvanlı akademisyen J.R.R Tolkien’in yetim kaldığı çocukluk döneminden itibaren yaşamının ilerleyen dönemine uzanıyor. Tolkien’in arkadaşlık ve aşkı keşfetme hikayesi anlatılırken diğer yandan da I. Dünya Savaşı Dönemi’nde Tolkien’in yaşadıklarına değiniliyor.

The Goldfinch (2019)

Donna Tartt’ın Pulitzer ödüllü, uluslararası çok satan romanından uyarlanmış bir yapım olan The Goldfinch, annesinin öldürüldüğü müzeden paha biçilemez bir sanat eseri çalan bir çocuğun hikayesini konu ediyor.

13 yaşındaki Theodore Decker’ın hayatı, annesinin Metropolitan Müzesi’ne düzenlenen bir terörist saldırısında öldürülmesinin ardından alt üst olur. Theodore, tüm bu karmaşanın ortasında The Goldfinch adı verilen paha biçilemez bir sanat eserini çalar. Kafesine zincirlenmiş bir Saka Kuşu portresi olan The Goldfinch, Theodore’un hayatını yeniden inşa etme sürecinde önemli bir yer edinecektir.

The Beguiled (2017)

Kadrosunda, Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst gibi ünlü isimlerin yer aldığı bir Sofia Coppola filmi olan The Beguiled, 1865 yılında Louisiana’da, Amerikan İç Savaşı’nın son günlerinde geçiyor.

Savaş sırasında yaralanan Kuzeyli Birlik askeri John McBurney, Mississippi’de bir yatılı okulda kalan küçük bir kız tarafından bulunur ve hayatı kurtarılır. Sadece kız öğrencilerin kaldığı ve Martha Farnsworth’ün (Nicole Kidman) yönettiği okulda bakımı yapılan düşman askeri, zamanla oradaki herkesle yakınlık kurar. Ancak bu yakınlığın dozu arttıkça işler kötüleşmeye başlayacaktır.

(Ve daha fazla Dark Academia Filmi)

Son olarak bonus; Neler dinliyorlar?

Okuduğunuz için teşekkür ederim 🤎

Editör: Fatih Düz – 07.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Sylvia tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale Yazarı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sakın Bu Yazıyı Okumayın! Hayatımızdaki Paradokslar

    Şeytana Pabucunu Ters Giydiren, İntikam Yemeğini Soğuk Yiyen Akrep Burcu Hakkında Her Şey!