içinde

MuhteşemMuhteşem

Apple’ da İşe Dönüş İsyanı Çıktı | Çalışanlar İmza Kampanyası Başlattı

Pandeminin başından beri, Türkiye’ de ve yurt dışında bir çok firma, uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi çalışma koşullarına geçtiler. Fakat pandemi koşullarının düzelmesi ve aşı gibi ürünlerle, artık çoğu firma yavaş yavaş uzaktan çalışmayı sonlandırıp, ofis ve fabrika çalışmalarına geri döndüler.

Apple firması da bir bildiriyle çalışanlarına haftanın 3 günü ofise geleceklerini ve uzaktan çalışmanın sonlandırılacağını duyuruyor.

Apple CEO’su Tim Cook’ un, çalışanların 5 Eylül’den itibaren haftada üç gün ofise gelmesinin beklendiğini belirten bir not yayınladığı bildirildi. Notun içeriğini yayınlayan The Verge’ e göre, bireysel ekipler tarafından hangi günler olduğu ve haftanın günleri belirlenecek. Raporda, çalışanların artık ofis çalışmasına geri dönmesi gerektiği duyurulmuş.

Çalışanlar, Apple’ın ofise dönüş planlarına karşı birçok işçinin gelecek ayın başlarında haftanın en az üç günü ofise dönmesinin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyerek bir kampanya başlattılar.

Kampanya, kendisini şirket genelindeki işçilerin küresel dayanışma birliği olarak tanımlayan Apple Together tarafından çevrimiçi olarak paylaşıldı.

Dilekçe şöyle;

“Geçtiğimiz 2 yılı aşkın süredir, Apple’ ın eskiden ofis tabanlı çalışanları hem geleneksel ofis ortamlarının dışında hem de içinde esnek bir şekilde olağanüstü işler gerçekleştirdi.

Bununla birlikte, Apple liderliği kısa süre önce 5 Eylül (İşçi Bayramı) haftasından başlayarak genel bir ofise dönüş gerektiğini duyurdu. Üst düzey liderlikten gelen bu tek tip yetki her bir iş rolünün benzersiz taleplerini veya bireylerin çeşitliliğini dikkate almamaktadır…

Daha esnek düzenlemeler isteyenlerin birçok zorlayıcı nedeni ve koşulu vardır; engellilerden (görünür veya görünmeyen), aile bakımı, güvenlik, sağlık ve çevresel kaygılar, finansal hususlar… Sadece daha mutlu ve daha üretken olmak istiyorlar.

Hepimizin ortak noktası, resmi duruşu, kolay olanı değil doğru olanı yapmak olan bir şirket için, hayatımızın en iyi işini yapmak istiyoruz.”

Şunları talep ediyoruz: Apple, her birimiz ve Apple için ne tür esnek çalışma düzenlemelerinin en iyi olduğunu, bulmak için doğrudan yöneticimizle birlikte çalışmamıza izin verir. Bu çalışma düzenlemeleri, daha yüksek düzeyde onaylar, karmaşık prosedürler veya özel bilgi sağlamayı gerektirmemelidir. Apple’ın, birlikte “farklı düşünmek” konusunda kendimizi rahat hissedebileceğimiz daha çeşitli ve başarılı bir şirket oluşturmak için esnek çalışmayı yasaklamaması, teşvik etmesi gerektiğine inanıyoruz.

AppleTogether, Apple’ın tüm bölümlerinden iş yerimizde söz sahibi olmak için örgütlenen işçilerden oluşan küresel bir dayanışma birliğidir. Burada sağlanan hiçbir bilgi Apple ile veya Apple Together organizasyonel işlevleri dışında ve tercihinize göre PAYLAŞILMAYACAKTIR.” diye bitiriyorlar dilekçeyi.

Apple çalışanları, iki yıldan fazla süren esnek düzenlemeler sırasında “olağanüstü işler” yapabileceklerini gösterdiklerini öne sürerek, iPhone üreticisinin işçileri gelecek ay ofise dönme çağrısına karşı çıkıyorlar.

Apple’ ın tutumu sonucunda, şu an bir üst düzey çalışan görevden istifa etti. Apple’ ın makine öğrenimi direktörü, Ian Goodfellow, personele, kısmen daha esnek çalışma düzenlemeleri nedeniyle Google’ a geçtiğini duyurdu. Goodfellow’ un çalışanlara verdiği demeçte, “Ekibim için daha fazla esnekliğin en iyi politika olacağına kuvvetle inanıyorum.” dedi.

Facebook ve Google dahil olmak üzere Silikon Vadisi şirketleri, Mart 2020’de Covid-19 insanları uzaktan çalışmaya zorladığında mühendislerin, evde kalmalarına izin verdi. Bazı durumlarda çalışanların maaşlarını etkilemeden ülkenin diğer bölgelerine taşınmasına izin verildi.

Bazı şirketlerin yetenekleri cezbetmek ve elde tutmak için esnek politikalar lanse etmesiyle, işin artık Covid öncesi normlara dönmesi gerekip gerekmediği tartışmalı bir konu haline geldi.

Geçen yıl Spotify, çalışanlara nerede çalışacaklarını “seçme özgürlüğü” vererek iş-yaşam dengesini destekleyeceğini söyleyerek “Her Yerden Çalış” politikasını uygulamaya koydu.

Tesla patronu Elon Musk, aksine, işçilere “uzaktan çalışmanın artık kabul edilemez” olduğunu söyledi. Haziran ayında çalışanlara yazdığı “özellikle istisnai katkıda bulunanlar” dışında, şahsen gelmeyen işçilerin “istifa ettiği” varsayılacaktır, dedi.

Apple, pandemi döneminde başarılı oldu ve piyasa değeri Şubat 2020’deki 1,4 trilyon dolardan bugün 2,8 trilyon dolara yani kabaca iki katına çıktı. Bazı çalışanlar, bunun ofis içi kültür eksikliğinin işlerini engellemediğini kanıtladığını iddia ediyor.

Konuyu gündeme getiren Financal Times, Apple’a soru yöneltti ama şirket herhangi bir yanıt vermedi.

Bakalım, işin yönü ne tarafa doğru gidecek ve bu işe dönmek istememe durumu, Apple dışında, hangi şirket çalışanları tarafından uygulanacak?

Editör: Sümeyye Özmen – 08.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Okyanusun Derinliklerindeki Kayıp Şehir

    Bir Orhan Pamuk Şaheseri: Benim Adım Kırmızı