içinde

“Nefes Kesen” İsimli Uyuyan Kutup Ayısı Görüntüsü Yılın En İyi Fotoğraf Ödülünü Aldı

Buzdağının üzerinde uykuya dalan genç bir kutup ayısının “nefes kesen” fotoğrafı, Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Halkın Seçimi Ödülü’nü kazandı.

Amatör fotoğrafçı İngiliz Nima SARIKHANI tarafından çekilen fotoğraf +75.000 rekor kıran bir katılım gerçekleştirerek halk oylaması ile birinci oldu ve fotoğraf tutkunları 25 fotoğraftan oluşan kısa listeden en sevdikleri fotoğrafı seçti.

Her yıl düzenlenen Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasını düzenleyen Doğa Tarihi Müzesi müdürü Dr. Douglas Gurr fotoğrafın “İklim değişikliğinin ve habitat kaybının etkilerini görsel bir temsili” olduğunu söyledi.

Londra’dan Bay Sarıkhani, kutup ayılarının inanılmaz derecede uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu ve çevrelerine “neden olduğumuz karışıklığı düzeltmek” için hala zamanları olduğunu belirterek, fotoğrafın umut kaynağı olmasını istediğini söyledi.

Norveç’in Svalbard takımadaları açıklarında yoğun sis altında kutup ayılarını üç gün aradıktan sonra, keşif gemisi Bay Sarıkhani rotasını hâlâ deniz buzunun olduğu yere değiştirmişti ve iki hayvanla karşılaştı.

Gece yarısından hemen önce, genç bir erkek küçük bir buzdağının üzerine tırmandı ve patilerini kullanarak buzu kazıyarak kendisine bir yatak oluşturdu ve Bay Sarıhani’nin ayının uykuya daldığı anı yakalamasına olanak sağladı.

Şöyle dedi: “En prestijli yaban hayatı fotoğrafçılığı yarışması olan Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı dalında bu yıl Halkın Seçimi Ödülünü kazandığım için büyük onur duyuyorum.

“Bu fotoğraf, onu görenlerin çoğunda güçlü duygular uyandırdı.

“İklim değişikliği karşı karşıya olduğumuz en büyük zorluk olsa da, bu fotoğrafın aynı zamanda umut kaynağı olmasını da umuyorum.

“Kutup ayıları inanılmaz derecede uyum sağlayabiliyor ve bazı bölgelerde sayıları artıyor ve neden olduğumuz karışıklığı düzeltmek için hâlâ zaman var.”

Dr Gurr şunları söyledi: “Nima’nın nefes kesici ve dokunaklı görüntüsü, gezegenimizin güzelliğini ve kırılganlığını görmemizi sağlıyor.

“Düşündürücü görüntüsü, bir hayvan ile onun yaşam alanı arasındaki bütünsel bağın çarpıcı bir hatırlatıcısıdır ve iklim ısınmasının ve yaşam alanı kaybının zararlı etkilerinin görsel bir temsili olarak hizmet etmektedir.”

25 fotoğraf arasında, seçmenlerin de favorisi olan dört kare arasında, bir göl kaplumbağası ile kuzey şeritli yer yusufçuğu arasındaki etkileşim ve kuş şeklini oluşturan bir sığırcık mırıltısı yer alıyordu.

Norveç’teki bir fiyordunda bir yavruyu tımar eden iki dişi aslan ve aurora borealis tarafından aydınlatılan iki ay denizanası da halk oylamasında büyük beğeni toplayan finalistler arasında yer aldı.

Halkın Seçimi Ödülü’nün kısa listesi, Doğa Tarihi Müzesi ve uluslararası bir jüri heyeti tarafından, Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasına gönderilen yaklaşık 50.000 fotoğraf arasından seçildi.

Editör: David KAYA – 10.02.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

David KAYA tarafından yazıldı

Almaca David ama "i" ile.
Fotoğraf 2019'dan.

Makale Yazarı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Heyecanla İzleyeceğiniz Suç Temalı Kore Dizileri

    Alper Gezeravcı ve Ax-3 Ekibi Dünya’ya Döndü