içinde

MuhteşemMuhteşem

Göz Sağlığınızı Artırmak İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

Gözlük veya lens takmak zorunda kalmanın ötesinde, görme sorunları zaman içinde hayatınızı ciddi şekilde etkileyebilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, görme kaybı yaşam kalitenizi düşürebilir ve depresyon, diyabet ve diğer sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

Basit, günlük alışkanlıkları uygulamak göz sağlığınızı iyileştirmenize ve gelecekte sorun yaşama riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Güneş Gözlüğü Takın

Gözlerinizi ultraviyole ışınlarına maruz bırakmak zamanla hasara neden olabilir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, güneş gözlüğü takmak zararlı UV ışınlarını engelleyerek katarakt, güneş yanığı, göz kanseri ve göz çevresinde büyüme gibi göz hastalıkları riskinizi azaltabilir. Duman veya gri camlı polarize gözlükler güneş ışınlarına karşı en iyi korumayı sağlayabilir ve parlamayı azaltabilir.

Ekran Molaları Verin

Uzun süreli ekran süresi gözlerde kuruluğa, boyun ve omuzlarda ağrıya, bulanık görmeye, baş ağrısına ve dijital göz yorgunluğuna veya bilgisayar görme sendromuna neden olabilir. Amerikan Optometri Derneği, bilgisayar görme sendromunu önlemek için 20-20-20 kuralının kullanılmasını önermektedir. Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca en az 20 metre uzaktaki bir şeye bakın.

Kitap Molaları Verin

Gözlerinizi yormanın tek yolu ekran başında vakit geçirmek değildir. Kitap okuduğunuzda da muhtemelen uzun süre yakın tutuyorsunuzdur. Her iki aktivite de uzağı görememeye veya miyopluğa yol açabilir; bu da uzaktaki nesnelerin bulanık, yakındaki şeylerin ise net olduğu anlamına gelir. Ekran molalarında 20-20-20 kuralını kullanmanız gerektiği gibi, bu kuralı kitap molaları için de kullanmalısınız. Kendinizi bilgisayarda okuduğunuz veya yaptığınız şeye kaptırdıysanız, 20 dakikalık molanızı kaçırmamak için bir alarm kurun.

Vücudunuzu Hareket Ettirin

AAO, düzenli egzersizin sağlıklı kan damarlarını desteklemek, glokom ve diyabetik retinopati gelişme riskinizi azaltmak gibi göz sağlığı yararları sağlayabileceğini bildiriyor. CDC, her hafta en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite ve kaslarınız için iki gün kuvvet antrenmanı önermektedir. Masanızda otururken gerginliği ve göz yorgunluğunu azaltmak için göz egzersizleri de yapabilirsiniz.

Dışarı Çıkın

Önerilen egzersizi kapalı mekanlarda yapıyor olsanız bile, çocukların ve yetişkinlerin sık sık dışarı çıkmaları gerekir. Araştırmalar, açık havada vakit geçiren çocukların ergenlik döneminde ve yetişkinlikte miyopluk geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Çocuklarınızla yerel oyun parkında oynamak, ormanda yürümek ve hatta arka bahçede oynamak tüm ailenin sağlıklı ve aktif kalmasına yardımcı olabilir.

Sigaradan Uzak Durun

Sigara içmenin sağlığınız için kötü olduğu iyi bilinmektedir. Gıda ve İlaç İdaresi’ne göre, katarakt veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskinizi de artırabilir. Sigara içenlerin katarakt geliştirme şansı iki ya da üç kat, YBMD riski ise dört kata kadar daha yüksektir. Gelecekteki araştırmalar, sigara içmenin glokom, Graves göz hastalığı, tiroid göz hastalığına da neden olup olmadığını ve diyabetik retinopatinin başlamasını veya ilerlemesini teşvik edip etmediğini belirleyebilir.

Dengeli Öğünler Yiyin

Her gün yediğiniz yiyecekler göz sağlığınızı iyileştirebilir. A, C ve E vitaminleri, beta-karoten, omega-3 yağ asitleri, lutein, zeaksantin ve çinko açısından zengin gıdalar tüketmek hücresel büyümeye yardımcı olabilir, göz dokusu iltihabını azaltabilir ve gözlerinize zarar verebilecek serbest radikalleri sınırlayabilir.

Gözleriniz için doğru besinleri almak için, AAO tarafından önerilen bu gıdalardan bazılarını düzenli diyetinize dahil ederek dengeli öğünler yiyin:

A vitamini ve beta-karoten: Kayısı, havuç, kavun, tatlı patates, kırmızı biber, ricotta peyniri, mango

C Vitamini: Greyfurt, portakal, limon, mandalina, şeftali, çilek, domates, kırmızı dolmalık biber

E vitamini: Avokado, badem, fıstık ezmesi, buğday tohumu, ayçiçeği tohumu

Omega-3: Halibut, sardalya, somon, ton balığı, alabalık

Lutein ve Zeaksantin: Karalahana, brokoli, yumurta, bezelye, lahana, ıspanak, marul, şalgam yeşillikleri

Çinko: Lima fasulyesi, barbunya, börülce, yağsız kırmızı et, istiridye, güçlendirilmiş tahıllar, kümes hayvanları

Gözlerinizi Ovuşturmaktan Kaçının

Gözlerinizi ovuşturma alışkanlığınız varsa, bu durum göz hasarına veya enfeksiyonlara neden olabilir. Kuru gözler ve göz yorgunluğu gözlerinizi ovuşturmak istemenize neden olabilir ve bazıları gözlerini çok fazla veya çok sert ovuşturabilir. Bu da görmede azalma veya bulanıklık, baş ağrısı, iltihaplanma, göz ve ışık hassasiyeti gibi sorunlara yol açabilir. Göz ovuşturmaktan kaçınmanın bir başka nedeni de parmaklarınızdaki veya ellerinizdeki bakteri veya virüslerin, genellikle pembe göz olarak adlandırılan konjonktivite yol açabilmesidir. Gözlerinizi ovuşturmak yerine, gözlerinizi temizlemek ve nemli tutmak için göz damlası veya salin kullanın. Dürtünüze direnin ve alışkanlığınızı bırakana kadar ellerinizi meşgul edecek başka bir şey bulun.

Ellerinizi Yıkayın

Yüzünüze veya gözlerinize dokunmadan ve kontakt lensleri tutmadan önce daima ellerinizi yıkamalısınız. Yaklaşık 45 milyon Amerikalı kontakt lens kullanmaktadır ve kontakt lens kullananların yaklaşık 3’te 1’inde komplikasyonlar gelişmekte, kontakt lenslerden kaynaklanan enfeksiyonların 5’te 1’i kornea hasarına neden olmaktadır.

Ayrıca, birisinin bilmeden kirletmesinden sonra dokunduğunuz nesnelerde ne tür mikroplar olduğunu bilemezsiniz. CDC, ellerinizi düzenli olarak yıkamanın solunum yolu hastalıkları riskini %21’e kadar, ishalli hastalık riskini ise %40’a kadar azaltabileceğini bildirmektedir.

Makyajınızı Çıkarın

Uzun bir günün ardından, yatağa girmeden önce en son düşüneceğiniz şey göz makyajınızı temizlemek olabilir. Ancak Optometristler Ağı’na göre bunu yapmak göz sağlığınıza fayda sağlar ve blefarit veya göz kapağı iltihabı riskinizi azaltabilir.

Ayrıca, yalnızca gözler için üretilmiş ürünleri kullanmak, makyajınızı sık sık değiştirmek (özellikle bir göz enfeksiyonundan sonra), iç kapaklara göz makyajı yapmamak ve göz makyajınızı asla bir başkasıyla paylaşmamak gibi cildinizi ve gözlerinizi kurtarabilecek iyi makyaj uygulamalarını benimsemelisiniz. Göz makyajı yapmak için fırça veya sünger kullanıyorsanız, bunları düzenli olarak yıkayın.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Tıbbi bir durum veya sağlık hedeflerinizle ilgili sorularınız için her zaman bir doktora veya diğer nitelikli sağlık kuruluşuna danışmanız gerektiğini unutmayınız.

Editör: Nur Bersun Aynur – 14.09.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Başarılı Bir Okul Yılı İçin Bu Çalışma Tekniklerini Denemelisiniz!

    Meksika Kongresinde Sergilenen Bin Yıllık “Uzaylı” Fosillerinin Perde Arkası