içinde ,

Böcek Çiftliği, İnsan Tüketimi İçin Hayvan Mamasını İlk Basamak Olarak Kullanacak

Yanında sinek de ister misiniz?

Yiyeceklerle ilgili gelişen görüşler, geleneksel diyetlere meydan okuyor – ve sadece insanlar için değil. Evcil hayvanlarımızın menülerine yenilikçi yemek seçenekleri de ekleniyor.

Girişimciler, iştahlarını tatmin etmek için çok sayıda yeni yol önerdi. Örneğin, Birleşik Krallık’tan Bella ve Duke, çiğ diyetle beslenen hayvanlara hitap ederken, İsveç’ten Buddy Pet Foods doğal kuru yiyecekler sunuyor ve Portekiz’den Barkyn, yiyeceklerini kişiselleştiriyor.

Bunların hiçbiri damaklarını heyecanlandırmıyorsa, tüylü dostlarımız daha avangart bir lezzet deneyebilir: böcekler.

Estonya merkezli girişimci şirket, FlyFeed‘in mutfağında pişenler bunlar. Şirket, sinek larvalarını hayvan yemine dönüştüren otomatik bir çiftçilik sistemi geliştirdi.

“İnsanlar için zorlu ama hayvanlar için basit.”

FlyFeed’i 2021’de kuran Arseniy Olkhovskiy, konseptin yetersiz beslenme araştırmalarından ortaya çıktığını söyledi. Böcek çiftçiliğinin uygun maliyetli ve sürdürülebilir protein eksikliğine çözüm sağlayacağını belirtti. Ancak insanlara yaklaşmadan önce hayvanları beslemeyi planlıyor.

Olkhovskiy, TNW’ye “Şu anda insan gıdasında zorlayıcı, çünkü insanlar böceklerle bağlantılı bir şey yemek istemiyorlar – ancak hayvan yemi konusunda basit bir olay” dedi.

24 yaşındaki adam, böcek yetiştirmenin yararlarını uzun bir listede ile hızlıca belirtiyor: aksi takdirde çöplüklerde çürüyecek olan yeniden işlenmiş atıklarla besleniyorlar; geleneksel hayvansal gıda kaynaklarından 100 kata kadar daha hızlı büyümekteler; yüksek kaliteli besinler açısından zengindirler; üretim maliyetleri minimumdur; ve geleneksel tarımdan çok daha az çevresel kaynağa ihtiyaç duyarlar.

Olkhovskiy, evcil hayvanlar için de oldukça lezzetli olduklarını vaat ediyor. Kendi kedisinin bu tatların hayranı olduğunu söylüyor.

Olkhovskiy, böcek çiftçiliğine odaklanmadan önce 40’tan fazla alternatif gıda üretim teknolojisi üzerinde çalıştı. Fotoğraf Kredisi: FlyFeed

FlyFeed, böcekleri evcil hayvan mamasına dönüştüren ilk girişim değil. Jiminy’s, ABD’de cırcır böceklerinden elde edilen proteini işlerken, Fransa’daki Ÿnsect, un kurdundan içerik üretmek için on yılı aşkın bir süre harcadı. FlyFeed başka bir böcek kullanmakta: siyah asker sinek.

Bu türün çeşitli cazibe merkezleri vardır. Larvalar, organik atıkları hayvan tüketimi ve gübre için yenilebilir proteine dönüştürebilir. Ayrıca yaş mama için uygundurlar, çeşitli besinler açısından zengindirler, hastalık bulaştırmazlar ve hızlı bir büyüme hızına sahiptirler.

Böcekler, soya fasulyesi veya hayvancılıktan 100 kat daha az alan gerektiren dikey olarak istiflenmiş kasalarda tarımsal artıklar üzerinde yetiştirilecek. Tesis ayrıca koşulları optimize etmek için veri odaklı iklim kontrolünden ve larva gelişimini izlemek için bilgisayar görüşünden yararlanacak.

Ölçeklenebilirliği nedeniyle dikey tarım seçildi. Fotoğraf Kredisi: FlyFeed

Çiftlikten elde edilen protein yenilebilir ürünlere dahil edilecek. FlyFeed, ürünün ilk ticari partisini gelecek yıl teslim etmeyi planlıyor. Şirket yılda 40.000 ton atığı 17.500 ton böcek ürününe dönüştürmeyi hedefliyor. Çıktı, proteinler, yağlar ve gübreler arasında bölünecektir.

Her şey yolunda giderse, ilk ürünler insan tüketimine bir sıçrama tahtası sağlayacaktır.

Olkhovskiy, “Önce onu ölçeklendirmemiz gerekiyor,” dedi. “Daha ucuz hale getirmemiz gerekiyor, standartlaştırılmış kalitede yapmamız gerekiyor ve ayrıca insanların gerçekten ihtiyaç duyduğu pazarlara da getirmemiz gerekiyor.”

Artist's impression of the factory.
Sanatçının fabrika izlenimi. Fotoğraf Kredis: FlyFeed

Olkhovskiy’e göre, diğer böcek çiftçiliği girişimleri, yiyeceklerini insanlara pazarlamak için mücadele ediyor. Bunun yerine kendisi, operasyonel ve teknolojik zorluklara odaklanmayı seçti. Olkhovskiy, üstesinden gelindikten sonra ürünleri yetersiz beslenmenin en kritik olduğu ülkelere dağıtmayı planlıyor. Düşük bir fiyat noktası aracılığıyla benimsenmeyi artırmayı umuyor. Ucuz tavuk piliçlerinden bir kilo protein 4$’a giderken, bir kilo FlyFeed proteinin 2$’ın altında olduğunu söylüyor.

Ancak Avrupa’da düşük fiyatlar henüz talep yaratmadı. 2020 AB raporuna göre, Avrupalıların yalnızca %10’u böcekler için et takas etmeye istekli.

Bununla birlikte, tutumların değişebileceğine dair işaretler var. Geçen Aralık ayında yayınlanan bir araştırma, insanların çevresel faydaları öğrendikten sonra böcek yemeye daha açık olduklarını buldu.

Düzenleyiciler de olasılıkları benimsemeye başlıyor. Ocak ayında AB, insan tüketimi için ev cırcır böcekleri ve larvalarının satışını onayladı.

Yine de, yakın gelecekte hepimizin sinek yemesi pek olası görünmüyor. Ama belki de evcil hayvanlarımız onları denememiz için bizi ikna edebilir.

Editör: Doruk Adakoğlu – 01.03.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kızılay’dan AHBAP’a Çadır Satışı | İşte Son Açıklamalar

    Bir Bulgar Geleneği | Marteniçka Hakkında Bilmeniz Gerekenler