içinde

HavalıHavalı

Eski Mantar Yakında Yeni Plastikler Üretmek İçin Kullanılabilir

Eski mantar yakında yeni plastik yapmak için kullanılabilir

Çürüyen kayın ve huş ağaçlarının kabuklarında yetişen, kav mantarı adı verilen bir mantar uzun süredir ateş yakıcı olarak kullanılıyor, ancak yeni bir kullanıma sahip olabilir: plastik üretimi.

İnsanlar, at toynağına benzediği için bazen “toynak mantarı” olarak da adlandırılan bu maddeyi uzun süredir ateş yakmak için kullanmışlardır.

Ancak çarşamba günü Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, son zamanlarda bilim camiasının ilgisini belirli plastiklerin yerine geçmesi için çekti.

Finlandiya’daki VTT Teknik Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, güçlü ancak hafif kıvamını anlamak için mantarın iç yapısını daha derinlemesine analiz etmeye devam ettiler.

Kontrplak veya Deriye Benzer

Resmi olarak Fomes fomentarius olarak adlandırılan mantarın, kontrplak veya deriye benzer bir yapısal dayanıklılığa sahip olduğu ancak daha düşük bir ağırlıkta olduğu keşfedildi.

Bir araştırmaya göre, “F. Fomentarius’un meyve veren gövdeleri, ustaca hafif biyolojik tasarımlar, bileşimde basit ama performansta verimli” olduğu söyleniyor.

“Malzemeyi basit içeriklerle kullanarak büyütmek, maliyeti, zamanı, seri üretimi ve gelecekte malzemeleri üretme ve tüketme şeklimizin sürdürülebilirliğini aşmak için alternatif bir çözümdür.”

Kav mantarı (Fomes fomentarius) - Mantarlı Yaşam

VTT’de kıdemli bir bilim insanı olan çalışma ortak yazarı Dr. Pezhman Mohammadi, bir e-postada CNN‘e mantarın belirli derecelerde plastik ve bazı şok emici malzemeler üretmek için kullanılabileceğini söyledi.

Mohammadi, F. fomentarius’un “çok sert ve sert bir koruyucu dış tabakası, daha yumuşak süngerimsi orta tabakası ve her biri (bunların) farklı bir insan yapımı ve doğal malzeme sınıfından daha iyi performans gösterebilecek güçlü ve sert bir iç tabakası vardır” diye açıkladı.

Laboratuarda Geliştirildi ve Doğada Hasat Edilmedi

Bununla birlikte, malzeme ile ilgili bazı sınırlamalar vardır. Kav mantarı, önemli bir boyuta ulaşması yedi ila 10 yıl sürdüğü için vahşi doğadan hasat edilemez. Ayrıca, ayrışma sürecine yardımcı olmak için çürüyen ağaçların kabuklarında çiçek açtığı için ekosisteminde rahatsız edilmemesi gereken çok önemli bir oyuncu.

Mohammadi, bunun yerine araştırmacıların mantarı laboratuvar ortamında büyütmeye baktıklarını ve ilk adımlarını attıklarını söyledi.

Mohammadi, “Endüstriyel biyoteknolojideki ilerlemelerle, büyümesi yıllar alan yabani tür mantarların aksine Metrik Ton üretimini haftalar içinde tahmin ediyoruz” diye ekledi. “Örneğin araştırma enstitümüzde bunun yapılabileceği 1000 litrelik pilot ölçekli biyoreaktörlerimiz var.

“Ancak, herhangi bir başlangıç ​​teknolojisi gibi, tam olarak gerçekleştirilmesi birkaç yıl süren Ar-Ge çalışması gerektirecektir.”

Editör: Doruk Adakoğlu – 24.02.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Akıl Sağlığınıza Bir İyilik Yapın ve Bu 5 Egzersizi Deneyin

    Akıl Sağlığınıza Bir İyilik Yapın ve Bu 5 Egzersizi Deneyin

    Bing, Bard ve ChatGPT: AI sohbet botları interneti yeniden yazıyor

    Bing, Bard ve ChatGPT: AI Sohbet Botları İnternet Tarihini Yeniden Yazıyor