içinde

Uydular, Türkiye-Suriye Deprem Kurtarma Çabalarına ve Yardımlarına Güç Sağlayabilir

Uydular, Türkiye-Suriye deprem kurtarma çabalarına ve yardımlarına güç sağlayabilir – Çeviri Haber

6 Şubat 2023’te Suriye ve Türkiye’yi vuran 7,8 büyüklüğündeki deprem ve 7,5 büyüklüğündeki artçı sarsıntı gibi afetlerde, uydu görüntüleme konusunda uluslararası iş birliği, kurtarma ve kurtarma çalışmalarında çok önemli rol oynuyor.

Bu tür veriler, insani yardımın yolların, köprülerin ve binaların durumunu haritalandırarak ve – en önemlisi – stadyumlarda veya diğer açık alanlarda toplanarak potansiyel artçı şoklardan kaçmaya çalışan nüfusu belirleyerek daha iyi su ve yiyecek dağıtmasını sağlar.

Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), uyduların gözlerini hızla etkilenen bölgelere çevirmek için yerel saatle 07:04’te “Uzay ve Büyük Afetler” konulu uluslararası tüzüğün etkinleştirilmesini talep etti. Birleşmiş Milletler bunu yerel saatle 11:29’da Suriye için yaptı.

Bu arada 11 uzay ajansı en uygun optik ve radar uydularını çalıştırmaya hazırlandı. Fransa için bu optik uydular Spot, Pleaides ve Pleiades Neo (orta, yüksek ve çok yüksek çözünürlüklü), alandan geçerken ilk görüntüleri sağlayacak.

Radar uyduları, gece ve bulutların arasından çalıştıkları için görsel bilgileri tamamlayacak; heyelanları ve hatta çok küçük yükseklik değişikliklerini görüntüleyebilirler.

Her yıl dünya çapında milyonlarca insan doğal (siklonlar, kasırgalar, tayfunlar, depremler, toprak kaymaları, volkanik patlamalar, tsunamiler, seller, orman yangınları vb.) veya insan kaynaklı (petrol kirliliği, endüstriyel patlamalar) ve dahası felaketlerden etkileniyor

Ne yazık ki, bu felaketlerin yoğunluğu ve sıklığı iklim değişikliğiyle birlikte artmakta, giderek daha fazla kurban, hasarlı evler ve harap olmuş manzaralar yaratmaktadır.

Afet Tüzüğü “Etkinleştirildi.”

Uluslararası tüzük “Uzay ve Büyük Felaketler” afeti, büyük ölçekli, ani, benzersiz ve kontrolsüz bir olay olarak tanımlar; can kaybı veya mal ve çevre hasarı ile sonuçlanır ve veri elde etmek ve sağlamak için acil eylem gerektirir.

Tüzük, Ulusal Uzay Araştırma Merkezi ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından 1999 yılında oluşturuldu ve kısa süre sonra Kanada Uzay Ajansı da katıldı. Bugün, 17 üye uzay ajansı afet bölgesi üzerinde mümkün olan en kısa sürede ücretsiz uydu görüntüleri sağlamak için güçlerini birleştirdi.

2000 yılından bu yana, tüzük 154’ten fazla ülkede 797 kez etkinleştirildi. O zamandan beri Avrupa (Kopernik Acil Durumu) ve Asya’dan (Sentinel Asia) benzer girişimlerle tamamlandı.

Tüzüğün etkinleştirilmesinin neredeyse dörtte üçü hava olaylarından kaynaklanmaktadır: aktivasyonların yarısını tek başına oluşturan fırtınalar, kasırgalar ve özellikle seller.

Bazen öngörülemeyen bu kriz durumlarında, zemin hasar gördüğünde veya sular altında kaldığında ve yollar geçilmez olduğunda, karadaki kaynaklar her zaman felaketin boyutunu analiz edemez ve yardım ve insani yardımı mümkün olan en iyi şekilde organize edemez. Durumu uzaydan çok yüksek çözünürlükle yakalayan uydular, çok önemli bilgileri hızlı bir şekilde sağlar.

Bazı durumlarda, çarter etkinleştirilemez. Bunun nedeni, konunun tüzüğün kapsamı dışında olması (savaşlar ve silahlı çatışmalar) veya uzay görüntülerinin bazen pek ilgi çekici olmaması (ısı dalgaları ve salgın hastalıklar söz konusu olduğunda) veya fenomenin yavaş ve uzun bir süreçte gelişmesi olabilir.

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Krizlere Yanıt Olarak Uydu Verileri

Bir afet meydana gelir gelmez, uydular etkilenen bölgelerin görüntülerini hızlı bir şekilde almak üzere programlanır. 60’tan fazla uydu, optik veya radar, herhangi bir zamanda seferber edilebilir.

Felaketin türüne bağlı olarak, önceden belirlenmiş kriz planlarına dayalı olarak farklı uydular seferber edilecek: TerraSAR-X/Tandem-X, QuickBird-2, Radar uydusu, Landsat-7/8, LEKE, Ülker, Nöbetçi-2.

Optik görüntüler uzaydan görülen fotoğraflara benzer, ancak radar görselleri uzman olmayanlar tarafından yorumlanması daha zor olabilir. Bu nedenle, felaketin ardından, uydu bilgileri daha kolay anlaşılması için yeniden işlenir.

Örneğin, görüntüler, kurtarma çalışanları için etki veya değişim haritalarına, halk için sel uyarı haritalarına ve karar vericiler için yanmış veya su basmış alanların hasar tahminleriyle birlikte haritalanmasına dönüştürülür.

Saha kullanıcıları ve uydu operatörleri arasındaki işbirliği esastır. Dünya gözlem teknolojilerindeki yenilikler (özellikle optik çözünürlüklerin performansı – 50’den 20 metreye ve şimdi 30 santimetreye kadar) ve 3D veri işleme yazılımı ve aynı zamanda uydu ve yerinde verileri birleştirebilen dijital araçların geliştirilmesi sayesinde.

Sahanın ihtiyaçları, teslim süresi ve teslim edilen ürünlerin kalitesi açısından tüzüğün müdahale süreçlerinin gelişimine de katkıda bulunmuştur.

Afetlerden Sonra Yeniden Yapılanma

Acil durum yönetimi elbette önemlidir, ancak etkilenen tüm ülkeler için yeniden yapılanma ve geleceği dikkate almak da eşit derecede önemlidir. Gerçekten de, “risk döngüsü” yeniden yapılanma, dayanıklılık ve risk önlemenin hepsinin normale dönüşte önemli bir rol oynadığını varsayar.

Afetler tahmin edilemezken, özellikle tekrarlayan ülkelerde daha iyi hazırlanabilirler. Örneğin, konut sakinleri depreme dayanıklı yapılardan, güvenli toplanma yerlerinin oluşturulmasından veya yaşam alanlarının güvenli yerlere taşınmasından yararlanabilir. Hayatta kalma becerilerini öğrenmek de çok önemlidir.

Büyük felaketlerden sonra “yeniden inşa gözlemevleri” adı verilen çeşitli girişimler gerçekleştirildi – iki örnek 2021’deki Haiti ve 2019 liman patlamasının ardından Beyrut.

Amaç, en çok etkilenen bölgelerde binalara, yollara, çiftliklere, ormanlara (birkaç isim vermek gerekirse) verilen hasarın ayrıntılı ve dinamik bir değerlendirmesini sağlamak için uydu görüntülerini koordine etmektir. Bu şekilde, uydular yeniden yapılanma planlamasının izlenmesine, risklerin azaltılmasına ve üç ila dört yıllık bir zaman ufkundaki değişikliklerin izlenmesine yardımcı olabilir.

Editör: Fatih Düz – 14.02.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye-Suriye depremi son yılların en ölümcül depremlerinden biri, işte nedeni

    Türkiye-Suriye Depremi Son Yılların En Ölümcül Depremlerinden Biri Olarak Tarihe Geçti

    Minik kara delikler, Everest Dağı’nı bir atom boyutuna sıkıştırabilir

    Minik Kara Delikler Everest Dağı’nı Bir Atom Boyutuna Sıkıştırabilir