içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Aziz Nikolaos Efsanesi: Gerçek Noel Baba Türk Asıllı Mıydı?

Noel Baba -diğer adıyla Aziz Nikolaos ya da Kris Kringle– Noel gelenekleriyle dolu uzun bir geçmişe sahiptir. Günümüzde Noel arifesinde iyi çocuklara oyuncak getiren kırmızılı neşeli adam olarak düşünülse de, hikayesi Aziz Nikolaos’un yeryüzünde dolaştığı ve çocukların koruyucu azizi olduğu 3. yüzyıla kadar uzanmaktadır. En eski kökenlerinden günümüzün alışveriş merkezi Noel Babalarına kadar Noel Baba’nın tarihi hakkında daha fazla bilgi edinip iki New Yorklunun –Clement Clark Moore ve Thomas Nast– milyonlarca çocuğun her Noel arifesinde beklediği Noel Baba üzerinde nasıl büyük etkileri olduğuna gelin beraber bakalım.

Noel Baba efsanesi yüzlerce yıl öncesine, Aziz Nicholas adında bir keşişe kadar uzanmaktadır. Nicholas’ın M.S. 280 yıllarında günümüz Türkiye’sinde Myra yakınlarındaki Patara‘da doğduğuna inanılmaktadır. Dindarlığı ve nezaketiyle çok takdir edilen Aziz Nikolaos birçok efsaneye konu olmuştur. Kendisine miras kalan tüm servetini dağıttığı ve kırsal bölgeleri dolaşarak yoksullara ve hastalara yardım ettiği söylenir. En iyi bilinen Aziz Nikolaos hikayelerinden biri, üç fakir kız kardeşi babaları tarafından köleliğe ya da fuhuşa satılmaktan, evlenebilmeleri için onlara çeyiz sağlayarak kurtarmasıdır.

Uzun yıllar boyunca Nicholas’ın popülaritesi yayılmış, çocukların ve denizcilerin koruyucusu olarak tanınmıştır. Yortu günü, ölüm yıldönümü olan 6 Aralık’ta kutlanmaktadır. Bu gün geleneksel olarak büyük alışverişler yapmak ya da evlenmek için şanslı bir gün olarak kabul edilirdi. Rönesans döneminde Aziz Nikolaos Avrupa’nın en popüler aziziydi. Protestan Reformu‘ndan sonra bile, azizlere saygı gösterilmesi engellenmeye başladığında, Aziz Nikolaos özellikle Hollanda’da olumlu bir üne sahip olmaya devam etmiştir.

Sinter Klaas New York’a Geliyor 

Aziz Nikolas, Amerikan popüler kültürüne ilk girişini 18. yüzyılın sonlarına doğru yaptı. Aralık 1773’te ve yine 1774’te bir New York gazetesi, Hollandalı ailelerden oluşan grupların onun ölüm yıldönümünü onurlandırmak için toplandığını bildirdi.

Noel Baba ismi, Nick’in Hollandaca lakabı olan Sinter Klaas‘ın kısaltılmış hali olan Sint Nikolaas‘tan (Hollandaca’da Aziz Nicholas) evrilmiştir. 1804 yılında New York Tarih Derneği üyesi John Pintard, derneğin yıllık toplantısında Aziz Nikolaas’ın gravürlerini dağıttı. Gravürün arka planında, oyuncaklarla dolu çoraplar ve şöminenin üzerine asılmış meyveler gibi artık aşina olduğumuz Noel Baba imgeleri yer almaktadır.

1809 yılında Washington Irving, The History of New York adlı kitabında Aziz Nikola’dan New York’un koruyucu azizi olarak bahsederek Sinter Klaas hikayelerinin popülerleşmesine yardımcı oldu. Önemi arttıkça, Sinter Klaas mavi üç köşeli şapkası, kırmızı yeleği ve sarı çorapları olan bir “serseri “den geniş kenarlı şapkası ve “kocaman bir çift Flaman hortumu” olan bir adama kadar her şey olarak tanımlandı.

 Alışveriş Merkezi Noel Babaları 

Çoğunlukla çocukları merkeze alan hediye verme, Noel kutlamalarının 19. yüzyılın başlarında yeniden canlanmasından bu yana Noel kutlamalarının önemli bir parçası olmuştur. Mağazalar 1820’de Noel alışverişi için reklam vermeye başladı ve 1840’lara gelindiğinde gazeteler tatil reklamları için ayrı bölümler oluşturuyordu ve bu bölümlerde genellikle yeni popüler olan Noel Baba’nın resimleri yer alıyordu.

1841’de binlerce çocuk gerçek boyutlu bir Noel Baba maketini görmek için Philadelphia’daki bir mağazayı ziyaret etti. Mağazaların çocukları ve ebeveynlerini “canlı” bir Noel Baba’ya bakmanın cazibesiyle cezbetmeye başlaması sadece bir zaman meselesiydi. 1890’ların başında, Kurtuluş Ordusu‘nun muhtaç ailelere verdiği ücretsiz Noel yemeklerinin masraflarını karşılamak için paraya ihtiyacı vardı. İşsiz erkeklere Noel Baba kıyafetleri giydirmeye ve onları bağış toplamak için New York sokaklarına göndermeye başladılar. O tanıdık Kurtuluş Ordusu Noel Babaları o zamandan beri Amerikan şehirlerinin sokak köşelerinde çan çalıyor.

Belki de en ikonik mağaza Noel Babası, 1947 yapımı klasik Noel Baba filmi “Miracle on 34 Street “teki Kris Kringle’dır. Genç Natalie Wood, gerçek Noel Baba olduğunu söyleyen Kris Kringle‘a (rolüyle Oscar kazanan Edmund Gwenn tarafından canlandırılmıştır) inanan küçük bir kızı canlandırmıştır. “Miracle on 34 Street” 1994 yılında yeniden çekildi ve başrollerinde Lord Richard Attenborough ve Mara Wilson yer aldı.

‘Noel’den Önceki Gece 

1822 yılında Piskoposluk papazı Clement Clarke Moore, üç kızı için “An Account of a Visit from St. Nicholas” (Aziz Nikolaos’un Ziyareti Hakkında) başlıklı uzun bir Noel şiiri yazdı.

Moore’un başlangıçta konusunun anlamsızlığı nedeniyle yayınlamakta tereddüt ettiği şiiri, Noel Baba’ya ilişkin modern imajımızdan büyük ölçüde sorumludur: iri cüsseli ve sadece başını sallayarak bacadan çıkabilen doğaüstü bir yeteneğe sahip “neşeli yaşlı bir elf”! Moore’un imgelerinin bir kısmı muhtemelen başka kaynaklardan ödünç alınmış olsa da, şiiri Noel arifesinde sekiz uçan ren geyiğinin önderliğinde “minyatür bir kızakla” evden eve uçan ve hak eden çocuklara hediyeler bırakan Noel Baba imgesinin popülerleşmesine yardımcı olmuştur. “An Account of a Visit from St. Nicholas” yeni ve hemen popüler bir Amerikan ikonu yarattı.

1881’de politik karikatürist Thomas Nast, Moore’un şiirinden yararlanarak modern Noel Baba imajımıza uyan ilk benzerliği yarattı. Harper’s Weekly‘de yayınlanan karikatüründe Noel Baba’yı tombul, neşeli, beyaz sakallı ve elinde şanslı çocuklar için oyuncaklarla dolu bir çuval tutan bir adam olarak tasvir etmiştir. Noel Baba’ya beyaz kürkle süslenmiş parlak kırmızı kıyafetini, Kuzey Kutbu’ndaki atölyesini, elflerini ve eşi Bayan Claus’u veren Nast’tır.

Dünyanın Dört Bir Yanında Noel Baba  

On sekizinci yüzyıl Amerika’sının Noel Baba’sı, Noel zamanında ortaya çıkan Aziz Nikolas’tan ilham alan tek hediye veren kişi değildi. Dünyanın dört bir yanında benzer figürler ve Noel gelenekleri vardır. Christkind ya da Kris Kringle‘ın iyi huylu İsviçreli ve Alman çocuklara hediyeler dağıttığına inanılırdı. “Mesih çocuk” anlamına gelen Christkind, Noel görevlerinde Aziz Nikolas’a eşlik eden melek benzeri bir figürdür. İskandinavya’da Jultomten adında neşeli bir elfin keçilerin çektiği bir kızakla hediye dağıttığına inanılırdı. İngiliz efsanesi Noel Baba’nın Noel arifesinde her evi ziyaret ederek çocukların çoraplarını bayram hediyeleri ile doldurduğunu anlatır. Père Noël, Fransız çocukların ayakkabılarını doldurmaktan sorumludur. İtalya’da, La Befana adında bir kadının hikayesi vardır; bu kadın, İtalyan evlerinin bacalarından aşağı süpürgeyle inerek şanslı çocukların çoraplarına oyuncak dağıtan iyi kalpli bir cadıdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Noel Gelenekleri 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Noel Baba genellikle Noel arifesinde çocuklara oyuncak dağıtmak için evden eve uçarken tasvir edilir. Ren geyiklerinin önderliğinde sihirli kızağıyla uçar: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen ve en ünlü ren geyiği Rudolph. Noel Baba her eve bacadan girer, bu nedenle boş Noel çorapları – bir zamanlar boş çoraplar, şimdi ise genellikle özel olarak yapılmış çoraplar – Clement Clarke Moore’un ünlü şiirinde yazdığı gibi “Aziz Nicholas’ın yakında orada olacağı umuduyla bacaya özenle asılır”. Çoraplar şeker kamışları ve diğer ikramlarla ya da küçük oyuncaklarla doldurulabilir.

Noel Baba ve eşi Bayan Claus, Kuzey Kutbu‘nu evleri olarak kabul ederler ve çocuklar Noel arifesinde Noel Baba’ya mektuplar yazarak Noel Baba’nın dünyanın dört bir yanındaki ilerleyişini takip ederler. Çocuklar Noel arifesinde genellikle Noel Baba için kurabiye ve süt, ren geyikleri için de havuç bırakırlar. Noel Baba, Noel sabahı hediyeleri kimin hak ettiğini belirlemek için bir “yaramazlar listesi” ve bir “iyiler listesi” tutar ve ebeveynler çocuklarının en iyi şekilde davranmalarını sağlamanın bir yolu olarak genellikle bu listelere başvurur. Bu listeler 1934 Noel şarkısı “Santa Claus is coming to Town (Noel Baba şehre geliyor) “da ölümsüzleştirilmiştir:

“Bir liste yapıyor

Ve iki kez kontrol ediyorum;

Kimin yaramaz ve iyi olduğunu öğreneceğim

Noel Baba şehre geliyor

Sen uyurken seni görüyor

Ne zaman uyanık olduğunu biliyor

İyi mi kötü mü olduğunu bilir

Tanrı aşkına iyi biri ol!”

Dokuzuncu Ren Geyiği, Rudolph 

En ünlü ren geyiği olan Rudolph, uçan sekiz meslektaşından 100 yıl sonra doğdu. Kırmızı burunlu mucize, Montgomery Ward mağazasında metin yazarı olarak çalışan Robert L. May‘in eseriydi.

May, 1939 yılında mağazasına tatil trafiğini çekmek için Noel temalı bir öykü-şiir yazdı. Moore’un “‘Twas the Night Before Christmas”ına benzer bir kafiye düzeni kullanan May, büyük, parlak, kırmızı burnu nedeniyle diğer geyikler tarafından alay edilen genç bir ren geyiği olan Rudolph‘un hikayesini anlattı. Ancak, Noel arifesi sisli olduğunda ve Noel Baba o gece hediyeleri teslim edemeyeceğinden endişelendiğinde, eski dışlanmış, kırmızı burnunun ışığıyla kızağı yönlendirerek Noel’i kurtardı. Rudolph’un -fırsat verildiğinde bir yükümlülüğün bir varlığa dönüştürülebileceği- mesajı popüler oldu.

Montgomery Ward, 1939’da hikayenin neredeyse iki buçuk milyon kopyasını sattı. Kitap 1946’da yeniden basıldığında üç buçuk milyondan fazla sattı. Birkaç yıl sonra May’in arkadaşlarından biri olan Johnny Marks, Rudolph’un hikayesine dayanan kısa bir şarkı yazdı (1949). Bu şarkı Gene Autry tarafından kaydedildi ve iki milyondan fazla sattı. O zamandan bu yana hikaye 25 dile çevrildi ve Burl Ives tarafından anlatılan ve 1964’ten bu yana her yıl izleyicileri büyüleyen bir televizyon filmi haline getirildi.

Editör: Nur Bersun Aynur – 21.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yeni Dönemin Çalışma Trendi, Dijital Göçebelik Nedir?

    10,505 Kişinin Ölümüne Sebep Olmaktan Suçlu Bulunan 97 Yaşındaki Kadın