içinde

KızgınKızgın

10,505 Kişinin Ölümüne Sebep Olmaktan Suçlu Bulunan 97 Yaşındaki Kadın

1933 yılından 1945’e kadar Adolf Hitler liderliğinde bir Nazi Almanyası, Dünyanın, özellikle de Yahudilerin korkulu rüyası oldu.  Ancak 1945’ten sonra Yahudiler ve Nazi Almanyasının baskılarından kurtulanlar için bu korku dolu süreç hala bitmiş değil. Alman ırkını üstün görüp, bu “üstün” ırkın kurtuluşunun sadece Almanya’nın düşmanı Yahudilerin soyunun kurutulmasında gören Naziler, bu suçsuz insanları kadın, çocuk, hasta ve yaşlı demeden onlara her türlü eziyet ve öldürme hareketinde bulunmuşlardır. İnsanlıktan yoksun olan bu partinin anahtar elementleri ırkçı, milliyetçi ve demokrasi düşmanı olmaktı. Buna ek olarak şiddetli bir şekilde Yahudi ve Marksist Sosyalizm ve Komünizm karşıtıydılar.

1933 martında Adolf Hitler Almanya başbakanı olur olmaz ilk Nazi Toplama Kampı kuruldu. Bu kampın ilk amacı 10 binlerce Nazi karşıtını bastırmaktı. Genelde bu kampların tutukluları Almanya’nın Komünist Partisi üyeleriydi. Fakat daha sonra işler çığrından çıktı ve bunların yanına “alışılmış suçlular”, “asosyaller” (bu tanım sosyal normlara uymayan insanlar için kullanılırdı.), ve Yahudiler de katıldı. Nazi tarihinde binden fazla toplama kampı kuruldu ve 1.65 milyon insan bu kamplara gönderildi.

İnsanlık tarihinin bu kara sayfası hala kapanmamış, Nazi baskılarından kurtulan insanlar ve ölen insanların yakınları için hala acılar devam etmekte.

Geçtiğimiz günlerde bir Nazi toplama kampında, soykırım zamanında 10,505 kişinin ölümünde rol oynayan 97 yaşında bir kadın tutuklandı.

Irmgard Furchner, 1943 yılından 1845 yılına kadar Nazi işgali altındaki Polonya’nın Gdansk şehri yakınlarındaki Stutthof Nazi Kampı‘nda katip ve yazar olarak çalışmış.

Sivil bir çalışan olmasına rağmen hakim, Furchner’in kampta olup bitenden gayet haberdar olduğuna karar vererek onu suçlu buldu.

Bu karar aynı zamanda sivil işçi Furchner’in, Stutthof tutuklularıyla ilgili yazışmalarla doğrudan kamp komutanının yanında çalıştığı için yargılanabileceği anlamına geliyordu.

Almanya’nın kuzeyindeki Itzehoe’deki mahkeme sözcüsüne göre, geçtiğimiz salı günü iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.

Furchner, suçların işlendiği sırada bir ergen olduğu için, 97 yaşındaki kadının mahkemesi bir çocuk mahkemesinde yapıldığını ve mahkemenin CNN’e verdiği bilgiye göre, cezası çocuk şartlı tahliyesi olup yaptırımın ona göre uygulanacağını doğruladı.

Mahkemesinden haftalar önce Furchner kaçmaya çalıştı ama görevliler onu birkaç saatte buldu.

Birleşik Devletler Soykırım Anıt Müzesi’nin verdiği bilgiye göre, 10 binlerce insan Stutthof Kampı’nda zalim koşullar altında tutulmuş ve 60 binden fazla insan orada ölmüştür.

Müzenin aktarımına göre, Stutthof’ta genel olarak Yahudi olmayan Polonyalılar, büyük rakamlarda Varşova’dan, Bialystok ve Nazi işgali altındaki Baltık devletlerinden Yahudiler tutuluyordu.

Günümüz Polonya şehri Gdansk yakınlarında bulunan Stutthof’ta, tutukluları öldürmek için çeşitli yöntemler kullanıldı ve haziran 1944’ten itibaren binlerce kişi gaz odalarında öldürüldü.

Almanya, çok geç olmadan son yıllarda Nazi savaş suçlarının faillerini adalet önüne çıkarmak için hızlıca çalışıyor. Ancak uzmanlar, olaya karışanların yalnızca küçük bir bölümünün mahkemeye çıkarıldığını söylüyor.

Editör: Doruk Adakoğlu – 22.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Aziz Nikolaos Efsanesi: Gerçek Noel Baba Türk Asıllı Mıydı?

    Hassas İçerik Filtresi
    Bu gönderiyi görüntülemek için tıklayın

    Gizemli Varlıklardan Paranormal Olaylara Kadar Var Olmaması Gereken Ürkütücü Fotoğraflar