içinde ,

HavalıHavalı

Yeni Dönemin Çalışma Trendi, Dijital Göçebelik Nedir?

Dijital göçebeler ve turistlerin ortak bir noktası var: İkisi de yeni yerlere gitmekten zevk alıyor! Ancak her ikisi de seyahat etmeyi sevse de, dijital göçebeler çevrimiçi çalıştıkları ve aylarca farklı ülkelerde yaşadıkları için bir adım öne geçiyorlar! Bu yaşam tarzı, “hayatı dolu dolu yaşamanın” bir örneğidir ve anılar yaratmanın dışında birçok faydası vardır. Şimdi, merak ediyor olabilirsiniz 👇

Dijital göçebeler ne kadar para kazanıyor?

Dijital bir göçebenin yıllık geliri 25.000 ila 250.000 dolar arasında değişebilir, bu da aylık harcamaları için oldukça idealdir. Elbette, geçimlerini sağlamak için ne yaptıklarına bağlı olarak gelirleri daha da artabilir. Dijital göçebeler için en yaygın uzaktan çalışma, serbest yazma, sanal yardım ve sosyal medya yönetimi gibi serbest çalışan işleridir. Ancak, çalışan veya girişimci olan dijital göçebelerin olduğunu belirtmekte fayda var.

Dijital göçebeler vergi öder mi?

Dijital göçebeler, orada vatandaş olarak kabul edildikleri için vergilerini kendi ülkelerinden alırlar ve öderler. Ancak, kendi ülkenizdeki vergi yükümlülüklerinizin bazılarından kaçınmak için, vergi nedenlerinden dolayı kendinizi ikamet etmeyen olarak ilan edebilirsiniz. Dijital göçebeleri ağırlayan ülkelerin vergi ödemeleri de gerekebilir. Örneğin, Tayland Dijital Göçebe Vizesine sahip dijital göçebelerin % 35 vergi oranı yerine % 17 vergi ödemesi gerekir. İki kez vergilendirilmek dijital göçebeler için bir sorun olabilir, ancak neyse ki, ABD vatandaşları için Yabancı Kazanılmış Gelir İstisnası (FEIE) ve Yabancı Vergi Kredisi (FTC) gibi vergi avantajlarının yardımıyla bundan kaçınabilirler.

Çocuklu bir göçebe olabilir misin?

Çocuklarınız olmasına rağmen hala bir dijital göçebe olabilirsiniz, ancak bu tür bir kurulumla seyahat ve ebeveynlikte daha fazla zorluk bekleyebilirsiniz. Ve çocuklarının eğitimi ile ilgili olarak, aileleri olan dijital göçebeler ya çocuklarını çevrimiçi bir okula kaydeder ya da evde eğitim verirler.

Evde eğitim gören çocukların bile bu tür bir öğrenme için bir terimi vardır. Buna “dünya eğitimi” denir. Bu eğitim hareketi, çocukların dünya çapında seyahat ederek okumalarını ve eğitimlerini geliştirmelerini amaçlamaktadır!

Çoğu dijital göçebe nerede yaşamayı seçer?

Dijital göçebeler Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşamayı tercih ediyor çünkü bu bölge uygun fiyatlı bir yaşam tarzı sunuyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma bile Tayland’ın Bangkok şehrinin dijital göçebeler için Asya’nın en iyi şehri ve dünyanın en iyi ikinci şehri olarak sıralandığını belirtiyor.
Bununla birlikte, çoğu dijital göçebenin yaşam maliyeti yüksek olan ABD ve İngiltere gibi ülkelerden olması nedeniyle makuldür. Ancak, yaşanacak bir şehir seçerken dijital göçebelerin tek temeli ekonomiklik değildir; göz önünde bulundurdukları diğer faktörler hava durumu, internet hızı ve güvenliktir. Ayrıca, Güneydoğu Asya dışındaki tüm ülkelerin dijital göçebeler için uygun olmadığı anlamına gelmez. Aslında, Portekiz’in Lizbon kenti, dijital göçebeler için en iyi yer olarak bir numarada yer alıyor.

Dijital göçebeler bir yerde ne kadar kalır?

Dijital göçebelerin kendilerine göre, genellikle bir ila altı ay arasında bir yerde yaşarlar. Ancak bazı dijital göçebeler belirli bir şehirde veya ülkede sadece birkaç hafta kalıyor, bir veya iki aydan kısa bir süre içinde birçok ülkede yaşıyor! Heyecan verici yolculuklarını stratejik olarak planlayarak bunu başarabilirler. Genel olarak, bir dijital göçebenin çok varış noktalı seyahat planı, seyahat planları için yerler araştırmayı, daha iyi fırsatlara sahip havayollarını seçmeyi ve diğer dijital göçebe arkadaşlarını maliyetleri düşürmeye davet etmeyi içerir.

Dijital göçebeler minimalist midir?

Dijital göçebeler çok seyahat ettiğinden, birçoğu minimalist bir yaşam tarzı da yaşıyor. Sonuçta, farklı ülkelere çok sayıda mülke sahip olmak ve getirmek stresli olabilir – sadece bir Kindle almak yerine düzinelerce kitap taşımak buna bir örnektir. Çoğu sadece seyahat ve iş temellerini taşımaya odaklanır, ancak diğerleri özellikle seyahat ederlerse ve bir karavanda yaşıyorlarsa daha fazlasını getirirler. Elbette bu, dijital göçebelerin uçağa veya tekneye ihtiyaç duymadan gidebilecekleri ülkelerle sınırlıdır.

Dijital göçebeler ekonomi için iyi mi?

Dijital göçebeler bir ülke ekonomisi için birçok nedenden dolayı faydalıdır. Kısa süreli kiralamalara ve küçük otellere olan talebin artması ideal bir örnektir. Ayrıca, izleyicilerine nereye gittiklerini gösteren ve daha fazla turist çekmelerine yol açan vlog seyahati yapan dijital göçebe vlogger’lar da vardır. Bu gerçek, dijital göçebeleri gayrimenkul ve turizm sektöründekiler için yüksek değerli müşteriler haline getirmektedir. Bu yüzden sayısız ülke artık dijital göçebe vizesi veriyor.

Dijital göçebe vizesi nedir?

Dijital göçebe vizesi, uzaktan çalışanların belirli bir ülkede kalırken çalışmaya devam etmelerini sağlayan bir vize türüdür. Bunu, dijital göçebelerin işlerini yasal olarak yapmalarına ve daha uzun süre kalmalarına olanak tanıyan, seyahat vizesinin yükseltilmiş bir versiyonu olarak düşünün. Dijital bir göçebe vizesinin işlenmesi ve alınması, vize başvurusunda bulundukları ülkeye bağlı olarak birkaç hafta veya ay sürebilir. Örneğin, Estonya Dijital Göçebe Vizesine başvurduğunuzda bu süre sadece 15 ila 30 gün sürebilir. Ancak Estonya’nın yanı sıra diğer ülkeler de Almanya, İzlanda ve Hırvatistan gibi dijital göçebeler için ideal vizeler sunuyor.

Dijital bir göçebe olmak akıl sağlığını iyileştirebilir mi?

Dijital bir göçebe olmak çift taraflı bir kılıçtır; zihinsel sağlığınızı iyileştirebilir veya kötüleştirebilir. Son çalışmalar, dijital göçebelerin daha üretken, yaratıcı ve işleriyle meşgul olduklarını gösteriyor – zihinsel sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunan üç faktör. Ancak istedikleri yere seyahat eden ve çalışan insanlar zorluklara ve mücadelelere istisna değildir. Buna bir örnek, dijital göçebelerin kariyerlerinde başarılı olmaları için baskı görmeleri olabilir, çünkü insanların onlardan yüksek beklentileri vardır. İstediğiniz yerde ve zamanda çalışmak genellikle “rüyayı yaşamak” ile ilişkilidir. Bu da bazı dijital göçebelerin mücadelelerini (herkesin sahip olduğu) paylaşmalarını zorlaştırır.

Dijital göçebelerin bir diğer mücadelesi de seyahat tükenmişliği olarak adlandırılıyor. Bu mücadeleyi deneyimleyen dijital göçebeler, kısa bir zaman diliminde birçok yeri ziyaret etmeye çalışmak yerine ziyaret ettikleri ülke hakkında daha fazla bilgi edinmeye odaklanarak “yavaş seyahat” dedikleri şeyle mücadele ediyor.

Dijital göçebe yaşam tarzı ne zaman başladı?

Dijital bir göçebe yaşam tarzı yaşamak 1983 ‘te “dijital göçebe” teriminin icat edilmemesiyle başladı. Bu yaşam tarzını ilk sevenlerden biri Steven Roberts’tı. Columbus, Ohio’dan bağımsız bir yazar ve şirket danışmanıydı, yatalak bisikletini Winnebago olarak adlandırdığı çalışma alanına dönüştürdü.

“Dijital göçebe” terimi, 1997 yılında Wiley tarafından yayımlanan The Digital Nomad (Dijital Göçebe) adlı bir kitap sayesinde ortaya çıktı. Bunu Tsugio Makimoto ve David Manners yazdı ve kitapları dijital göçebelerin şu anda ne yaptığını açıkça tanımlıyor. Ofise ihtiyaç duymadan çalışırken başka bir ülkede yaşamak gerçeküstü geliyor. Bu yüzden giderek daha fazla insan bu yaşam tarzına ulaşmak için uzaktan çalışma dünyasına kayıyor. Ve ülkeler ekonomilerine fayda sağladığı için bunu desteklemeye fazlasıyla istekliler. Ayrıca 20 ‘li yaşların başında veya 50’ li yaşların sonunda olmanız da önemli değildir. Hala bir dijital göçebe olabilirsiniz, çünkü bu yaşam tarzının amacı özgürlüğe sahip olmaktır.

Editör: Fatih Düz – 21.12.2022

Rapor Et

Katılımcı

Ferit Çakır tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Altı Şapkalı Düşünme Tekniği’ne Göre Sen Nasıl Düşünüyorsun?

    Aziz Nikolaos Efsanesi: Gerçek Noel Baba Türk Asıllı Mıydı?