içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

21/90 Kuralı Nedir? | İyi Alışkanlıklar Ve Daha İyi Bir Yaşam Oluşturmanıza Nasıl Yardımcı Olur?

21/90 kuralı, bir alışkanlığı kazanmanın 21 gün, kalıcı bir yaşam tarzı değişikliği haline getirmenin 90 gün sürdüğünü belirtmektedir.

Yapmak istediğiniz yeni bir yaşam tarzı değişikliği var mı? 21 gün boyunca hedefinize bağlı kalın ve bu bir alışkanlık haline gelecektir. 90 gün boyunca hedefinize bağlı kalın, yaşam tarzınızın bir parçası haline gelsin.

Bugünkü yazımda kendi hayatıma da entegre etmeye çabaladığım bir kural olan 21/90 kuralından bahsedeceğim.

İster işte, ister hobilerimizde veya özel hayatımızda olsun, hepimiz iyi alışkanlıklar edinmek isteriz. Alışkanlıklar oluşturmak için popüler olan bu yönteme 21/90 kuralı denir. Bu kural aslında oldukça basit bir sisteme sahiptir.

21 gün boyunca kişisel veya profesyonel bir hedefe bağlı kalın. Üç hafta sonra, bu hedefin peşinde koşmak bir alışkanlık haline gelecektir. Bu alışkanlığı edindikten sonra, doksan gün daha yapmaya devam ederseniz, bir şeyi üç hafta ve sonra doksan gün sürdürebilirseniz, o zaman kalıcı bir yaşam tarzı değişikliği oluşturmuş olursunuz.

21/90 kuralının ne olduğunu belirlediğimize göre, bunu ne için kullanmalısınız? Her gün diş ipi kullanmak güzel bir hedef olsa da, her gün yaşam kalitenizi önemli ölçüde artıran bir şey yapmanız gerekir. Nerede olursanız olun her gün yapılabilecek belirli bir şey olması gerekir.

21/90: Hedefinizi belirleyin

Neyi başarmak veya değiştirmek istediğinize karar verin. Bu kişisel veya profesyonel bir hedef olabilir. Planlayıcınıza yazın veya dizüstü bilgisayarınızda saklayın. Mevcut durumda kalabilmeniz ve hedefinize odaklanabilmeniz için sizin için görünür olduğundan emin olun. Baştan başlamaktan korkmayın.

21/90: Bir plan yapın

Hedefinize ulaşmak için atmayı düşündüğünüz adımları planlayın. Amacınız daha aktif olmaksa, bu hafta üç yeni aktivite denemeye karar verebilir veya sık sık koşan arkadaşınızı aramayı planlayabilirsiniz. Saatler ve tarihler belirlemek, kendinizi başarıya hazırlamanın yararlı yollarıdır ve alışkanlıklar oluşturmanıza yardımcı olur. Hedefinizi paylaşan insanlarla plan yapmak, motive kalmanın kesin bir yoludur.

İşte 21/90 kuralıyla takip edilebilecek bazı potansiyel hedefler nelerdir onlara bakalım.

Her Gün Pozitif Kalmak

Birçoğumuzun zorluk çektiği bir şey pozitif kalmaktır. Ancak odaklanmanın bir yolu vardır. Her gün kayda değer olumlu bir şey bulun ve onu yazın.

Bu tek şey iş yerinde küçük bir zafer olabilir. Çocuğunuzun mükemmel test puanı olabilir. En sevdiğiniz spor takımı tarafından inanılmaz bir geri dönüş galibiyeti bile olabilir. 21 gün boyunca iyi bir şey yazın. Bazen tekrar edebilirsiniz, ancak güncel bir şeye odaklanmak iyidir. Bunu yaptıktan sonra, üç ay boyunca devam edin.

Bunu yaparak, yazacak daha olumlu şeyler görmeye başlamanız çok olasıdır. Günde birden fazla şey yazabilirsiniz, ancak en azından bir tanesine ihtiyacınız var. Hayat muhtemelen çok daha parlak görünmeye başlayacaktır. Olumsuz şeylerin sizi bir zamanlar olduğu gibi aşağı çekmediğini göreceksiniz.

Hayatında en çok yardıma ihtiyacın olduğunu düşündüğün üç şeyi bulup her seferinde birine odaklanın.

Bu ilişkilerle, stres seviyenizle, mali durumunuzla veya sağlığınızla ilgili olsun, hayatınızda en çok çalışmaya ihtiyaç duyan üç şeyi bulun. Önce sizin için en önemli olana odaklanın. Her gün biraz üzerinde çalışın. Her zaman denemek ve sizi o hedefe ulaştırmak için bir şeyler yapın.

Üç hafta ve doksan günün sonunda, üçünden sonrakine geçebilir, ardından işlemi tekrarlayabilirsiniz. Kendinizi büyük olasılıkla bunalmadan ilerleme kaydederken bulacaksınız.

Günde sadece beş dakika size keyif veren bir görev bulun.

Hepimizin bir kaçışa ihtiyacı var, ancak diğer uğraşlarımızdan ve sorumluluklarımızdan uzaklaştırmayacak kadar kısa ve tatlı olmalı bu kaçışlar. Bu yüzden her gün sadece beş dakika veya belki on dakikanızı alacak bir şey bulmaya çalışın, ama bunun her gün dört gözle bekleyebileceğiniz bir şey olması çok daha iyi olacaktır.

Beş veya on dakikalık kaçışınız, yerel bir bahçede yürüyüş yapmak olabilir. Hiç kimsenin görmediği bir defterde karalamalar olabilir. Her zaman söylenecek doğru şeyi bilen biriyle konuşmak olabilir.

Bu hedef için neredeyse sonsuz bir olasılıklar listesi var. Size bir mola veren ama aynı zamanda size gerçek bir dinlenme hissi veren bir deneyim yapın. Hayattaki diğer birçok şey beş dakika bekleyebilir, bu yüzden biraz hızlı zaman ayırın ve sayın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sizlerde bu kuralı hayatınıza ve motivasyonunuza katkı sağlamak için uygulayacak mısınız? Yorumlarınızı bekliyorum.

Editör: Fatih Düz – 05.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. 3 hafta ile asgari düzeyde olması ve 12 haftaya kadar sürdürebilmek gerçekten büyük iş. Bunu başarabilmenin yolunun da farklılıklara açık ve tekrar edildikçe yeni bir şeyler öğretmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna en güzel örneklerden biri de her gün yazı yazmak sanırım. Kaliteli bir yazı olmuş. Tebrikler. 👍👋😊

    Türkiye’de Kadın Haklarının Gelişiminde Dönüm Noktaları

    Denizli’nin Saklı Kenti: Laodikya