içinde

MuhteşemMuhteşem

Doğu’nun Gizemi: Van Gölü’nün Altında Yatan Gizem

Van Gölü, Nemrut volkanik dağının patlamasıyla bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün dolmasıyla oluşmuş olan volkanik set göllerimizden biridir. Birçok efsanemize konu olan ve aslında çoğu efsanemizin kaynağı olan Doğu bölgemiz, Van Gölü’nü de es geçmemiştir tabi.

Gerek Van Gölü canavarı efsanesi olsun, gerek Akdamar efsanesi olsun, Erek Dağı ve Nemrut Dağı efsanesi olsun yalnızca kendini değil çevresini de efsanelerle ünlü yapmış bir göl olan bu gölde yapılan araştırmalarda birçok kalıntıya ve tarihi eserlere denk gelinmiştir.

Efsaneleri başka bir inceleme yazımıza bırakacak olursak, gelin hep beraber Van Göl’ünün gizemli derinliklerini incelemek için dalışa geçelim…

Erciş ilçesindeki Çelebibağı Mahallesi’nde Urartular dönemine ait, Selçuklu ve Osmanlılar döneminde de kullanıldığı düşünülen Erciş Kalesi, 1841’de Van Gölünde suların yükselmesiyle su altında kalmıştır.

2014 yılında göldeki su seviyesinin tekrar düşmesiyle bazı bölümlerinin ortaya çıkan kalede; suların daha fazla çekilmesinin ardından sütun ve kale surlarının kalıntıları, mezarlar ve çanak çömlek parçaları ile bazı yapıların kalıntıları da ortaya çıkmıştır.

Ülkemizin en büyük gölü özelliğine sahip olan Van Gölü’nün derinliklerine inilerek yapılan çalışmalarda çekilmeninde etkisiyle Erciş’in kıyılarında binlerce yılda oluşan ve boyları 10 metreyi geçen Su Altı Peribacaları denilen, boyu 18 metreye yakın olan ve dünyanın en büyük bir diğer adıyla mikrobiyalitler önceki yıllarda keşfedilmişti.

Aynı zamanda bu dalışta Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol, ”Kanuni Sultan Süleyman’ın İran seferine gönderdiği yeni çeriler için Tatvan’da 3 adet kadırganın yapıldığını ve bu kadırganın ufakta olsa bir izine rastladık” diye de bilgi vermişti.

Aynı şekilde suların çekilmesiyle Batık Rus gemileri de gün yüzüne ulaşmışlardı. Muradiye’de Ünseli Mahallesinde Ruslar tarafından inşa edilen 3 devasa gemilerden biri olan Akdamar gemisi daha önceden bulunmuştu. Suların çekilmesiyle ikincisi de bulunmuş oldu.

Bizim sizler için derleyip topladığımız Van Göl’ünün derinliklerindeki gizem listemiz şimdilik bu kadar. Eğer sizin bildiğiniz bir gizem daha varsa bizimle paylaşın. 

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hep mutlu olmak mı istiyorsunuz? Tehlikedesiniz…

    Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyım?