içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Mutlaka Bilmeniz Gereken 15 Tablo Ve Hikayesi

Bugün sizlere okurken etkilendiğim bazı tabloların hikayesinden bahsedeceğim. Umarım severek okursunuz.

1. ARNOLFİ’NİN EVLENMESİ

Jan Van Eyck – 1389-1441 – HOLLANDA

Sanatçının bu resmi, tarihi açıdan da bir ilk olma özelliğine sahipmiş. Bu tablo, evlenme anının resmedilmesi nedeniyle, bir nevi ‘evlilik cüzdanı’ niteliği taşırmış. Benim eser de en çok dikkatimi çeken şey ayna. Duvardaki ayna, anı derinleştirmek için kullanılmış gibi. Aynaya dikkatlice bakıldığında, Van Eyck’ın da resmin içinde olduğunu görüyoruz. Ressam, kendini ‘an’a dahil ederek, resim sanatına farklı bir boyut kazandırmış. Bence eserin bu kadar önemli olmasının en önemli nedeni bu.

2. TUIN DER LUSTEN – ZEVKLER BAHÇESİ

Hieronymus Bosch – 1450-1516 – HOLLANDA

Sanatçı bu eserinde bütün toplumsal kuralları yıkmış gibi durmuyor mu sizce de? Resmettiği çıplak insanların keyifli anlarını, fantastik bir hikaye içinde vermiş. Tabloda, bir yanda dünyadan zevk alan insanlar, diğer yanda günahları yüzünden cezalandırılanlar dikkat çekiyor. Ben çok etkilendim. Bence bu tabloda gerçeklere açıkça değinilmiş.

3. BIRTH OF VENUS – VENÜS’ÜN DOĞUŞU

Sandro Botticelli – 1445-1510 – İTALYA

Bu eserde, Tanrıça Venüs’ün bir deniz kabuğundan doğduğu ve çıplak güzelliğiyle etrafındakileri büyülediği an resmedilmiş. Hak verirsiniz ki bu Venüs tasviri, diğer sanatçılardan farklı olarak biraz erotiktir. Fotoğrafta ana karakterin göğsünü ve cinsel organını tam kapatamadığını görüyoruz ki doğuşunu resmeden bir eserde aslında bu bana normal geldi. Hatta bu kapatma biçimi sonrasında birçok heykeltraş tarafından taklit edilmiş.

4. SCHOOL OF ATHENS – ATİNA OKULU

Raffaello Sanzio – 1483-1520 – İTALYA

Atina Okulu, Raffaello’nun kariyerindeki en önemli eseriymiş. Eser eski Yunan filozoflarını tasvir ediyormuş. Tam ortada yan yana Eflatun, Aristo ve Sokrates’i görüyoruz. Ben felsefenin büyük argümanlarının içinde saklandığı eser olarak görüyorum Atina Okulu’nu.

5. CREATION OF ADAM – ADEM’İN YARATILIŞI 

Michelangelo Buonarroti – 1475-1564 – İTALYA

Michelangelo, kendini heykeltıraş olarak tanımlayan bir sanatçı. En önemli eserlerinden ‘Adem’in Yaratılışı’, yaratılış efsanesindeki birbirine ancak parmak ucu kadar yakın ama bir o kadar ayrı düşmüş Tanrı ve Adem’in hikayesini konu almış. Resimde birbirine değen işaret parmakları, Tanrı’nın Adem’i kendi suretinden yarattığına gönderme yapmış. Eminim hepimiz bu resmi çoğu yerde kullanılırken görmüşüzdür.

 

6. THE NIGHT WATCH – GECE BEKÇİLERİ

Harmensz van Rijn Rembrandt – 1606-1669 – HOLLANDA

Bu resimde, Yüzbaşı Frans Banning Cocq ve Teğmen Willem Van Ruytenbuch komutasındaki şehir muhafızlarının gece devriyesi anlatılmış. Resimde dikkatimi çeken en önemli detay, ışık gölge karşıtlığının, ressam tarafından ustaca kullanılması sayesinde, tüm figürlerin canlıymış gibi algılanması. Bence bu yönüyle muazzam bir eser.

7. NAVE NAVE MOE

Paul Gauguin – 1848-1903 – FRANSA

Bu resim, Tahitili iki genç kızın gün ortasındaki en saf halini anlatırmış. Bence ressamın kullandığı canlı renkler ve resmin doğallığı, ressamın başarısını göstermiş. Bu yönüyle resimde bulunan iki kız kompozisyondan uzak, yapıştırma gibi duruyorlar.

8. NIGHTHAWKS – GECE KUŞLARI

Edward Hopper – 1882-1967 – ABD 1942

Sanatçı, Manhattan’daki bir restorandan esinlenerek ‘Gece Kuşları’ tablosunu çizmiş ve bu tablo Amerika tarihinin en önemli eserlerinden biri kabul edilmiş.Tabloda gördüğümüz kadarıyla gece geç bir saatte, tüm şehir uyumasına rağmen, birbirine yakın duran ama hiç konuşmayan üç müşteri var. Okuduğuma göre bu resim, Ünlü Pearl Harbour saldırısı sonrası yapılmış. Hatta garsonun başındaki denizci şapkası, bu üzücü olaya gönderme yapmak için çizilmiş. Resim de birbiriyle hiç konuşmadan duran üç insanın aralarındaki kopukluk ve karamsar halleri, dönemin Amerikan toplumunun psikolojik yansımasıymış.

9. THE TWO FRIDAS – İKİ FRİDA

Frida Kahlo – 1907-1954 – MEKSİKA

Aramızda Frida Kahlo’yu tanımayan yoktur değil mi? Çoğumuzun bildiği gibi Frida, 15 yaşında geçirdiği ağır trafik kazasında ciddi şekilde sakat kalır. Geri kalan hayatını hastaneler ve ameliyatlar arasında geçirir. Frida’nın hemen her tablosu, hayatı boyunca çektiği acılardan feyz almış. Kadınların toplum içinde karşılaştıkları zorlukları ve erkek egemenliğinin altında kalan kadın imajını tablolarına yansıtmış. Gerçekten kendisi hayran olduğum sanatçılardan biridir.

10. LA PERSISTENCIA DE LA MEMORIA – BELLEĞİN AZMİ 

Salvador Dali – 1904-1989 – İSPANYA-1931

Sanatçının en ünlü tablolarından ‘Belleğin Azmi’, eriyen cep saatleri sembolizminde, zamanı ve belleği kullanır. Yapıt, Dali’nin ‘yumuşaklık’ ve ‘sertlik’ anlayışına önemli bir örnektir. Bir ağustos güneşi sıcağında eriyen Camembert peynirinden ilham almış ve yağlı boya ile çalışmış. Bu eser, değişmez ve katı olan zaman anlayışını protesto niteliğindedir.

11. BLACK SQUARE – SİYAH KARE

Kasimir Malevich – 1879-1935 – RUSYA

Sanatçının ‘Black Square’ adını verdiği etkileyici tablosunda siyah kare sezgi, beyaz alan da onun ötesindeki boşluğu yansıtıyormuş. Malevich, bir şeyin değil, hiçbir şeyin resmi olarak bilinen bu tabloyu, aynı dönem de ‘sıfır biçim’ olarak yorumlamış.

12. VASE WITH TWO SUNFLOWERS – VAZODA ON İKİ AYÇİÇEĞİ

Vincent Van Gogh – 1853-1890 – HOLLANDA

Sanatçının en ünlü tablolarından biri olan ‘Vazoda On İki Ayçiçeği’, parlak sarı rengi ve hemen tuvalden çıkacakmış gibi canlı oluşuyla sanatseverlerden tam not almış. Gerçekten de muazzam durmuyor mu? Vazoda görünen 12 ayçiçeği, gerçekliğinden çok, ressamın kendi iç dünyasındaki yansıması olarak tuvale taşınmış.

13. THE THIRD OF MAY 1808 – 3 MAYIS 1808

Francisco Goya – 1746-1828 – İSPANYA

Goya, eserini Fransızların 1808’de Madrid’i işgali sırasında, Napolyon’un askerlerine direnen ve çaresiz kalan İspanyolların anısına resmetmiştir. Tablo, kanlı bir savaşı resmederek, tarihe ışık tuttuğu için önemlidir.

14. THE SWING – SALINCAK

Jean Honore Fragonard – FRANSA

Ressam eserlerinde, erotizm, toplumsal düzendeki çarpıklıklar, ‘an’ın resmi ya da aldatma gibi güncel temaları işlemiştir. En önemli tablosu olan ‘Salıncak’, halinden memnun bir adamın, salıncakta sallanan genç kızın bacakları arasındaki gizli şeye baktığı anı anlatır. Eserde Fragonard, o dönemin kadınlarının, kabarık elbiseler giymesine rağmen iç çamaşırı kullanmayarak, erkekleri kendine bağladığına gönderme yapar.

15. GUERNICA

Guernica, Pablo Picasso tarafından 1937’de yapılan, İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası’na ait 28 bombardıman uçağının 26 Nisan 1937’de İspanya’daki Guernica şehrini bombalamasını anlatan, anıtsal bir tablo niteliği taşırmış. Ne yazık ki saldırı sırasında 250 ila 1.600 kişi hayatını kaybetmiş, çok daha fazla sayıda kişi de yaralanmış.

Picasso, saldırıdan sonraki 15 gün içinde bu duvar resmini tamamladıktan sonra tablo ufak bir dünya turu kapsamında çeşitli ülkelerde sergilenmiş ve beğeni toplamış.

Gerçekten Guernica’yı, savaş trajedilerinin ve savaşın insanlar üzerindeki acı verici etkilerinin bir özeti olarak görüyorum…

Daha hikayesini bilmediğimiz birçok tablo var. Hepsinin derinlerine inmek ve incelemek çoğu kişi gibi bana da haz veriyor. Beğendiğim eserleri sizlerle paylaştım. Yorumlarınızı merak ediyorum.

Editör: Sümeyye Özmen – 15.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Tadına Doyamayacağınız Bir Sanat Akımı “Büyülü Gerçeklik”

    Nedir Bu Futbol Kültürü ve Bileşenleri?