içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Messi, Kehâneti Gerçekleştirerek Tüm Zamanların En İyisi Olduğunu Kanıtladı!

Lionel Messi, 24 Haziran 1987’de Arjantin’in Rosario şehrinde dünyaya geldi. Futbola 8 yaşında Rosario şehrinin takımı olan Newell’s Old Boys’da başladı. 2000 yılında ailesi, Messi’nin büyüme hormonu eksikliği tedavisi görmesi ve futbola Barcelona’da devam etmesi için İspanya’nın Barselona şehrine taşındı. Belki de bu hormon bozukluğu onun için bir kırılma noktasıydı. Çünkü Barcelona takımı onun bu hastalığıyla ilgilendi ve onun tedavisini karşıladı. İşleri yolunda giden Messi, Barcelona takımıyla ilk maçına 2004 – 2005 sezonunda çıktı. Ancak onun da öncesinde 16 Kasım 2003 yılında Porto karşında bir hazırlık maçıyla yeşil sahalara ilk adımını attı. İlk La Liga maçına da 16 Ekim 2004 tarihinde Espanyol karşında çıktı. Yaklaşık olarak 20 senedir profesyonel futbolcu olan Messi’nin geçmişten günümüze başarı koleksiyonu ise şöyle:

  • 1 – Dünya Kupası
  • 1 – Copa America
  • 4 – Şampiyonlar Ligi
  • 3 – UEFA Süper Kupa
  • 3 – Kulüpler Dünya Kupası
  • 10 – La Liga
  • 1 – Ligue 1
  • 7 – Kral Kupası
  • 8 – İspanya Süper Kupa
  • 1 – Fransa Süper Kupa
  • 1 – 2008 Olimpiyat Şampiyonu

Barcelona kulübü eğer Messi’nin sağlık problemini üstlenmiş olmasaydı, futbolseverlerin böyle bir yıldızdan haberi olmayabilirdi. Ancak her şey istenildiği gibi gitti ve Messi, Dünya futbolunun tarihini yeniden yazmak için yeşil sahalara ilk adımını attı. Son 20 yılda adından söz ettiren en önemli iki isimden biridir Messi. Kulüp kariyerinde başarıdan başarıya koşan, kazanmadık kupa bırakmayan Arjantin’in süper yıldızı için kaldırılması gereken tek bir kupa kalmıştı. O da Dünya Kupası’ydı. İlk Dünya Kupası maçına henüz 18 yaşında 2006’da Almanya’da çıktı. Ancak Messi o turnuvada Dünyaya kendini bir “yabancı” gibi hissetti ve ayakları yere pek de sağlam basmadı. Bu yüzden turnuvada pek bir varlık da gösteremedi. Dünya’nın Messi’ye şait olduğu en somut turnuva 2010 Güney Afrika’da düzenlendi ve Messi burada gol atamasa da 3 asistlik bir performans gösterdi. 2014 yılındaki Dünya Kupası ezeli rakibi Brezilya’da düzenlendi. Brezilya turnuvanın ev sahibi olarak hezimete uğrarken,”Maviler” Almanya ile Dünya Kupası oynadı. Ancak finalde Arjantin kupayı “Panzerler”e kaptırdı ve finale 1 – 0’lık yenilgiye engel olamadı. Arjantin turnuvayı 2. olarak bitirdi. Messi turnuvada 4 gol, 1 asistlik performans gösterdi. Kendisi için son Dünya Kupası olan Messi Katar 2022’de kelimenin tam anlamıyla coştu. Finale kadarki kısımda toplam 7 maçın oynandığı turnuvada Messi her elemede gol atarak tarihe geçen ilk futbolcu oldu. Yolun sonunda Messi’yi hayallerine götüren bir sürpriz de yaşandı.

Sonunda kehânet gerçekleşti.

2022 Dünya Kupası’nı Arjantin – Fransa maçının ardından kupaya uzanan takım Arjantin oldu. Belki de Dünyadaki birçok futbolseverin, hatta insanın da gönlünden geçen şey gerçekleşmiş oldu. 90 dakikası 2 – 2 biten maçın uzatmalarında da taraflar karşılıklı goller bulunca maç penaltılara gitti. Penaltı sonuçlarında rakibine 4- 2’lik üstünlük sağlayan taraf Maviler oldu. Belki de bu Dünya Kupası’nı bu kadar değerli ve duygusal kılan Messi’nin yaptığı açıklama oldu. Kendisi için son düello olarak adlandırdığı 2022 Katar, Messi’nin son fırsatı tepmesine izin vermedi. Kariyerinde sadece 1978 ve 1986 yıllarında kupayı müzesine götüren Arjantin tam 36 yıl aradan sonra tekrar Dünya Kupası’na uzandı. Messi ve arkadaşları, hatırlanacağı üzere turnuvaya sürpriz Suudi Arabistan yenilgisiyle girdi. Otoriterlerce bu sonuç büyük şok etkisi yarattı. Ancak Arjantin başka bir kısmetsizliğe izin vermeyerek kupanın sahibi oldu.

Peki final maçı nasıl oldu?

Maç beklenilenin aksine heyecanlı ve hareketli geçti. Perdeyi Leo Messi 23. dakikada penaltıdan açtı. Oyunun üstünlüğünü ele geçiren 36. dakikada Di Maria’nın da attığı golle durumu 2 – 0 yaptı ve devre bu sonuçla bitti. Ancak işte kehânet bu ya “Tangocular”ın bu kupayı kazanmak için biraz daha beklemesi gerekiyordu ve sahneye Fransa’nın genç yıldızı Mpappe çıkarak önce 80. dakikada penaltıdan, ardından da 1 dakika sonra 81. dakikada attığı golle durumu 2 – 2 yaparak maçı uzatmalara götürdü. Messi’nin inancı galip geldi. 108’de sahneye çıkan yıldız futbolcu durumu 3 – 2 yaptı. Tam maç bitti, kupa Messi’ye gitti derken; sahneye yine Mpappe penaltı golüyle çıktı. Durumu 3 – 3’e getiren Fransızlar, maçı penaltılara taşıdı. Artık her şey şansa kalmıştı. Lokma aslanın ağzındaydı artık. Son düdük çaldığında Arjantin kupaya uzandı. Bu unutulmaz maç aslında Messi için organize edilmişti sanki. Tıpkı 1986’da Maradona tarafından ortaya çıkan “Tanrının Eli” misali bu defa da “Tanrının Ayağı” ortaya çıkmıştı. Zaman geçse de hayat Messi’ye hak ettiğini verdi. Bu kupa kimilerine göre Messi mi Ronaldo mu, tartışmalarını da ortadan kaldırmış oldu bir bakıma. Messi kariyerinde eksik olan tek kupayı da kaldırarak eksik parçayı tamamlamış oldu.

Kariyeri boyunca başarıdan başarıya koşan, kazanmadık kupa bırakmayan 35 yaşındaki yıldız “Gelmiş Geçmiş En İyi Futbolcu” tartışmalarına da noktayı koymuş oldu. Tarih ve futbolseverler böyle bir oyuncuyu izlediği için kendini çok mutlu hissediyordur. Özellikle 99 ve sonrası jenerasyonun gözleriyle tanıklık ettiği bir oyuncu oldu Messi. Artık yavaş yavaş Messi ve Ronaldo jenerasyonunun sonlarına gelmiş bulunmaktayız. Onların yerini de Mpappe ve Erling Haaland alacak gibi duruyor. Gelecek, insanlara ne gösterir bilinmez; Messi taraflı – tarafsız aldığı bu kupayla milyarlarca insanın gönlünü bir kez daha fethetmiş oldu. Otoriterlerce de kabul etmek gerekirse Messi bu kupayı belki de 2014 yılında hak etmişti. Ancak kehânetin gerçekleşmesi için Messi sadece 8 yıl beklemiş oldu.

Editör: Fatih Düz – 21.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dinozorlar Kükrüyor Muydu Yoksa Bir Kuş Gibi Cikcikliyor Muydu?

    Altı Şapkalı Düşünme Tekniği’ne Göre Sen Nasıl Düşünüyorsun?