içinde

Dünyanın En Büyük Güneş Enerjili Buhar Santrali Suudi Arabistan’da Kurulacak

Suudi Arabistanlı bir madencilik şirketi olan MA’ADEN ve ABD merkezli bir güneş enerjisi çözümleri sağlayıcısı olan GlassPoint, eski rafineride dünyanın en büyük güneş enerjili buhar santralini inşa etmek için bir ön anlaşma imzaladılar.

Yeni güneş enerjisi termik santrali MA’ADEN Solar 1, Suudi Arabistan’ın Ras al Khair kentinde kurulacak ve buhar üretmek için güneşin gücünü kullanacak. Anlaşmanın bir parçası olarak GlassPoint, MA’ADEN’e bir boksit rafinerisinde alüminyum yapmak için kullanılacak endüstriyel güneş buharı tedarik edecek.

GlassPoint’in CEO’su ve kurucusu Rod MacGregor, Fast Company’ye “İnsanlar güneş enerjisi duyduğunda, doğal olarak güneş panellerinin elektrik ürettiğini düşünürsünüz ancak bu özel durumda, son kullanıcının ısıya ihtiyacı olduğunda, doğrudan güneş ışığından ısıya geçmek çok daha verimli.” dedi.

MA’ADEN’in alüminyum iş kolundan Riyadh Al Nassar, ise anlaşmayla ilgili: “Çoğu rafineri, alüminyum yapımında ilk adım olan boksitin rafine edilmesine giden buhar için suyu kaynatmak için kömür veya gaz kullanır. Buna karşılık GlassPoint, güneş ışığını borulara yansıtmak için seraların içinde asılı büyük kavisli aynalar kullanacak, böylece içerideki su kaynayıp buhar oluşturabilecek.” açıklamasında bulundu.

Şirketin rafinerisindeki yeni 1.500 megavatlık güneş enerjisi tesisi tamamlandığında, güneş enerjisiyle üretilen buhar, karbon emisyonlarını yılda 600.000 tondan fazla azaltarak rafineri tarafından şu anda kullanılan fosil yakıtlı buharın yarısının yerini alacak. Madencilik şirketi sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmış gibi görünüyor.

Arab News tarafından bildirildiği üzere MacGregor, “Bu tesis inşa edildiğinde dünyanın en büyük endüstriyel güneş enerjisi santrali olacak ve hem Suudi Arabistan’da hem de alüminyum tedarik zincirinde konuşlandırılan ilk tesis olacak” dedi.

Bu iki şirket daha sürdürülebilir bir iş modeli geliştirmek için birlikte çalıştıkça, tüm sektör için de gelgitler değişiyor. Örneğin Apple, küresel üretimi önemli ölçüde değiştirebilecek bir girişimde çok önemli bir rol oynayan CO2 yerine oksijen yayan yeni bir karbon içermeyen eritme yöntemini sergilemek için iki büyük alüminyum tedarikçisi olan Rio Tinto ve Alcoa ile işbirliği yapıyor.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    “Dijital Detoks” İçin Neler Yapabiliriz?

    Gece Dinlenecek Şarkılar -5