içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

16 Kalori İçeren Besin Dolu Lezzet: Semizotu

Semizotu çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen yeşil yapraklı bir sebzedir. Bilimsel olarak Portulaca oleracea olarak bilinir.

Semizotunun yaklaşık %93’ü sudur. Bundan kaynaklı kalori içeriği düşüktür. Diyet dönemlerinizde rahatlıkla tüketebileceğiniz yeşilliklerden biri olabilir. Ayrıca besin değeri yönünden oldukça zengin.

Salatalarınızın veya sandviçlerinizin eşsiz tamamlayıcısı olabilir. Ayrıca yoğurt ile hazırlanmış salatası da ayrı güzel oluyor ve sıcak yaz aylarının adeta kurtarıcısı oluyor.

Semizotunun 100 gramını tükettiğinizde günlük almanız gereken besin ögelerinin ne kadarını mı alıyorsunuz?

  • A vitamininin %26’sı.
  • C vitamininin %35’i.
  • Magnezyumun %17’si.
  • Manganezin %15’i.
  • Potasyumun %14’ü.
  • Demirin %11’i.
  • Kalsiyumun %7’sini karşılamış oluyorsunuz.
  • Ayrıca az miktarda B1, B2, B3, folat, bakır ve fosfor içerir.

Tüm bu besinleri sadece 16 kalori ile alıyorsunuz

SEMİZOTU OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNDEN ZENGİNDİR

Semizotu toplam yağ bakımından düşüktür fakat içerdiği yağın büyük bir kısmını omega-3 yağ asitleri oluşturur. Omega-3 yağ asitleri vücutta üretilmeyen önemli yağlardır. Bu nedenle ihtiyacınızı gün içerisinde yediğiniz yiyeceklerden karşılamanız gerekir.

Semizotu iki tür omega-3 yağ asidi olan ALA ve EPA içerir. ALA birçok bitkide bulunur, ancak EPA çoğunlukla hayvansal ürünlerde (yağlı balıklar vb.) ve alglerde bulunur.

Diğer yeşilliklerle karşılaştırıldığında semizotu ALA’dan son derece yüksektir. Ispanaktan 5-7 kat daha fazla ALA içerir. Aynı zamanda daha biyolojik olarak aktif bir omega-3 formu olan eser miktarda EPA içerir. Bu omega-3 yağı vücutta ALA’dan daha aktiftir ve genellikle karada yetişen bitkilerde bulunmazken semizotu bu yönden diğer yeşilliklerden ayrılır.

SEMİZOTU, ÇEŞİTLİ SAĞLIK YARARLARI OLABİLECEK ANTİOKSİDANLAR İÇERİR

C vitamini içerir. C vitamini cildin, kasların ve kemiğin gelişimi için gerekli olan bir antioksidandır.

Yüksek miktarda alfa-tokoferol adı verilen E vitamini formunu içerir. E vitamini, hücre zarlarını hasardan koruyabilir.

Vücudun A vitaminine dönüştüğü bir antioksidan olan beta-karoten içerir. A vitamini göz sağlığı için önemlidir.

Glutatyon içerir ve bu önemli antioksidan, hücreleri hasardan koruyabilir.

UYKUYA DALMA PROBLEMİ YAŞIYORUM DİYORSANIZ İYİ BİR TERCİH OLABİLİR

Semizotu uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek bir hormon olan melatonin içerir.

SEMİZOTU MUCİZESİNİN BAŞKA NE GİBİ FAYDALARI MI VAR DERSİNİZ? 

Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir mineral olan potasyum için iyi bir kaynaktır. Yüksek potasyum alımı, daha düşük felç riski ile ilişkilidir ve ayrıca kalp hastalığı riskini de azaltabilir.

Semizotu ayrıca vücutta 300’den fazla enzimatik reaksiyonda yer alan magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kalp hastalığına ve tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir.

Vücutta en bol bulunan mineral olan kalsiyumu bir miktar içerir. Kalsiyum kemik sağlığı için önemlidir.

Fosfor ve demir de daha düşük miktarlarda bulunur.

BÖBREK TAŞI GELİŞTİRME EĞİLİMİNİZ VARSA TÜKETİMİ SAKINCALI OLABİLİR

Semizotu yüksek miktarda oksalat içerir. Oksalatların oluşumuna katkıda bulunabileceğinden, böbrek taşı geliştirme eğiliminde olan kişiler için bu durumu bir sorun olabilir.

Gölgede yetişen semizotu, güneş ışığına maruz kalan bitkilere kıyasla daha yüksek oksalat seviyelerine sahip olabilir.

Oksalat içeriği konusunda endişeleriniz varsa, bunun için danışmanlık almayı düşünebilirsiniz.

Editör: Astropower – 24.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Ece Kirmit tarafından yazıldı

2000 yılı Hatay doğumluyum. Haziran, 2022 yılında Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olup Eylül, 2021 Anadolu Üniversitesi Aşçılık bölümünü bitirdim.

Eğitim hayatım boyunca birçok hastane ve özel kliniklerde stajlarımı yaptım. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üsküdar Diyabet ve Obezite Merkezi, Tuzla Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi ve Tuzla Sağlıklı Yaşam Merkezi gibi birçok kurumda stajyer olarak görev aldım. Aynı zamanda birden fazla özel diyet kliniklerinde gönüllü olarak staj yapmış bulunmaktayım.

Öğrenim hayatım boyunca birçok eğitim ve kongrelere katılarak kendi alanında uzman eğitmenlerden sertifikalar aldım. 11. Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresi, II. Marmara Beslenme ve Diyetetik Zirvesi, Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği 5. Kış Okulu E-Toplantısı ve diğer katıldığım eğitimlerden sertifikalarım bulunmaktadır.

Eğitim hayatım devam ederken üyesi olduğum Psikodiyet Akademide 'Bağırsak Mikrobiyotası ve Psikoloji' üzerine düzenlemiş olduğum eğitimi zoom üzerinden yaklaşık 25 kişiye vermiş bulunmaktayım. Aynı zamanda 35 yaş üstü Tip-2 diyabetli bireylere yönelik kapsamlı bir beslenme eğitimini düzenledim. Eğitim hayatımda öğrendiğim ileri düzey karbonhidrat sayımı eğitimi üzerinde deneyimim bulunmakta olup Tip-1 diyabetli bireylere düzenlemeye devam etmekteyim. Yaptığım diğer çalışmalar arasında İstanbul’un Maltepe ilçesinde bir spor kompleksinde vücut geliştirme sporu ile uğraşan 18-35 yaş arası erkeklerin ergojenik besin kullanma durumları ve beslenme alışkanlıkları yer almaktadır.

TUBİTAK 2209A Üniversite Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında yürütücüsü olduğum ‘ Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi ve Total Antioksidan Kapasiteleri Arasındaki ilişkinin Saptanması’ adlı projemizin çalışmalarına devam etmekteyim.

Mutfakta yeni tarifler oluşturmak, kişiye özel diyet reçeteleri çıkarmak, hastalıklara özgü tıbbi beslenme tedavisi oluşturmak, seyahat edip farklı coğrafyaların yemek kültürlerini öğrenmek, fotoğraf çekmek hobilerim arasında olup sosyal medyayı da aktif olarak kullanmaya devam etmekteyim.

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Domates Gribi Yeni Bir Salgın Mı? Domates Gribi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Sarsıcı Bir Yolculuğa Hazır Mısınız? The Road Within