içinde

İnanılmazİnanılmaz

Domates Gribi Yeni Bir Salgın Mı? Domates Gribi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hindistan’da üç bölgede çocukları etkileyen yeni bir virüs yaygınlaştığı için tıp uzmanları dikkatli olunması çağrısında bulunuyor.

“Domates gribi” ilk olarak 6 Mayıs’ta Hindistan’ın Kerala kentinin Kollam bölgesinde tespit edildi ve şimdiye kadar 5 yaş altı 82 çocuğa bulaştı.

Lancet Solunum Tıbbı Dergisi’ne göre, Domates Gribi adı, enfekte vücutta bulunan dev, kırmızı, domates büyüklüğünde kabarcıklardan geliyor.

Domates Gribi Nedir?

Lancet raporuna göre, Domates Gribi yaşamı tehdit etmeyen, ancak daha fazla salgın önlemek için dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken “yüksek derecede bulaşıcı” bir hastalıktır. Lancet, “Nadir görülen viral enfeksiyon endemik bir durumda ve yaşamı tehdit edici olmadığı düşünülüyor; ancak, COVID-19 pandemisinin korkunç deneyimi nedeniyle, daha fazla salgını önlemek için dikkatli yönetim arzu edilir” dedi.

Uzmanlar, virüsün, beş yaşın altındaki çocukları ve bağışıklığı baskılanmış yetişkinleri hedef alan yaygın bir bulaşıcı hastalık olan el, ayak ve ağız hastalığının yeni bir çeşidi olabileceğine inanıyor. “Virüs enfeksiyonlar bu yaş grubunda yaygın olduğundan ve yayılmanın yakın temas yoluyla olması muhtemel olduğundan, çocukların domates gribine maruz kalma riski daha yüksektir.” Lancet, “El, ayak ve ağız hastalığına benzerlikler göz önüne alındığında, çocuklarda domates gribi salgını kontrol altına alınıp önlenmezse, bulaşma yetişkinlerde de yayılarak ciddi sonuçlara yol açabilir” dedi.

Domates Gribi, COVID-19’a benzer semptomlar gösteriyor – ateş, yorgunluk ve vücut ağrıları – ancak virüsün SARS-CoV-2 ile ilişkili olduğu bulunmadı.Domates gribi, viral bir enfeksiyondan ziyade chikungunya’nın (sivrisinekler tarafından insanlara yayılan bir virüs) veya dang hummasının bir sonucu olabilir. Domates Gribi kabarcıkları, maymun çiçeği virüsü ile görülenlere benzer. Yeni salgınla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Victoria Üniversitesi İmmünoloji ve Çeviri Grubu Lideri ve The Lancet gazetesinin ortak yazarı Profesör Vasso Apostolopoulos’a göre, bilim adamları hala bu virüsün tam olarak ne olduğunu belirlemeye çalışıyorlar.

“Semptomları bölgede yaygın olan dang humması ve Chikungunya virüsüne benziyor, ancak onlar gibi görünmüyor” dedi.

‘Domates virüsü olarak adlandırıldı çünkü semptomlar arasında domates kadar büyüyebilen ve domates gibi kırmızı olan küçük üzüm benzeri kabarcıklar var. Domatesle ya da domates yemekle alakası yok.

“Virüs hafif ve kendi kendine geçiyor gibi görünüyor, ancak bu enfeksiyonu olan çoğu insan genç ve bağışıklığı baskılanmış bir kişide ne olabileceğini veya yaşlı insanlara yayılıp yayılmadığını gerçekten bilmiyoruz.

‘Şu anda hala izole durumda ve Hindistan’ın ötesine yayılmış gibi görünmüyor.’

Ayrıca domates gribinin el, ayak ve ağız hastalığı ile aynı semptomları paylaştığına dikkat çekti.

Profesör Apostolopoulos, “Bu semptomlara sahip olan ve el ayak ve ağız hastalığının bir nedeni olan enterovirüs testi pozitif çıkan Hindistan’dan Birleşik Krallık’a dönen bir çocukla ilgili bir vaka çalışması var” dedi.

“Bu tek durumda, enterovirüs, coxsackie A16 adı verilen bir virüs türü ile bazı dizileri paylaştı, ancak muhtemelen bu virüsün dalından geliyor gibi görünse de, tamamen aynı değil.

‘Ancak, bu bir vaka çalışması ve daha fazla vaka ile teyit edilmesi gerekiyor. Umarım, önümüzdeki hafta içinde tam olarak ne olduğunu doğrulayabileceğiz.’

Bu arada Kirby Enstitüsü’nde Küresel Biyogüvenlik Bölümünde Epidemiyoloji Ekip Lideri Ashley Quigley, enfeksiyonun yayılma yolları hala araştırılmakla birlikte, ‘son derece bulaşıcı’ olduğuna inanıldığını açıklıyor.

“Bu salgınların tek bir virüsten mi yoksa birden fazla virüsten mi kaynaklandığı belli değil” dedi.

Bu nedenle domates gribinin aslında yeni bir virüs olup olmadığını doğrulamak için tanımlanan herhangi bir virüsün acil laboratuvar testi ve genotiplenmesi gerekiyor.

Editör: Astropower – 24.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Özgenç Ege Erdemir tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarihin İlk Survivor Denemesi | Robber’s Cave Deneyi

    16 Kalori İçeren Besin Dolu Lezzet: Semizotu