içinde

MuhteşemMuhteşem

Kukla Türleri ve Tarihi

Traditional handmade wood strings puppets and marionettes, Prague, Czech Republic.

Kuklacılık, Antik Yunan’da MÖ 5. yüzyıla dayanan çok eski bir tiyatro biçimidir. Birçok farklı kukla çeşidi vardır ve formlarına ve amaçlanan kullanımlarına bağlı olarak çok çeşitli malzemelerden yapılırlar.

Kukla, genellikle insan, hayvan veya efsanevi bir figüre benzeyen, kuklacı adı verilen bir kişi tarafından canlandırılan veya hareket ettirilen bir nesnedir. Kuklacı, vücudu, başı, uzuvları ve bazı durumlarda kuklanın ağzını ve gözlerini hareket ettirmek için ellerinin, kollarının veya çubuklar veya ipler gibi kontrol cihazlarının hareketlerini kullanır. Kuklacı genellikle kukla karakterinin sesiyle konuşur ve daha sonra kuklanın ağzının hareketlerini bu konuşulan kısımla senkronize eder. Kuklacı tarafından kukla ile yapılan eylemler, jestler ve konuşulan parçalar tipik olarak hikaye anlatımında kullanılır.

Kuklacılığın kültürel varyasyonları dünyanın birçok yerinde bağımsız olarak gelişti ve bugün Japonya, Çin, Almanya, Endonezya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı türler hala devam ediyor. Kuklacılık tarihi boyunca, Howdy Doody, Lamp Chop ve Jim Henson’un Muppets dahil olmak üzere bazı özel kuklalar televizyon çağında uluslararası ikonlar haline geldi.

Kukla Türleri

Siyah ışık kuklası

Siyah ışıklı kukla, kuklaların yalnızca ultraviyole ışıkla aydınlatılan bir sahnede çalıştırıldığı, kuklacıyı gizleyen ve normalde parlak bir şekilde parlayarak UV ışığına tepki veren renkler kullanılarak tasarlanan kuklaların renklerini vurgulayan bir kukla şeklidir. Kuklacılar, arka plan ve kuklacı kostümü normalde siyah kadifeden yapılmış olarak, siyah bir arka plana karşı siyah giyinerek performans gösterirler. Kuklacılar, kendilerini siyah ışıksız arka plana karşı görünmeden konumlandırırken, ışığın altında kuklaları manipüle ederler. Birçok boyut ve türde kuklalar kullanılabilir. Bu kuklacılık biçiminin orijinal konsepti, Bunraku kuklacılığına kadar izlenebilir.

Bunraku kuklası

Bunraku kuklaları, orijinal olarak meşale aydınlatmasıyla öne çıkmak için yapılmış bir tür ahşap oyma kukladırBin yıldan fazla bir süre önce Japonya’da geliştirilen ve 16. yüzyılın sonunda resmileştirilip şamisen müzikle birleştirilen kuklacılar, bir tür ‘gölge’ figürü olarak varlıkları kuklalara gizemli bir güç katsa da siyah bir arka plana karşı tarafsız kalacak şekilde giyinirler. Bunraku, 1/3 ila 1/2 yaşam boyutu arasında değişen bir kuklayı çalıştırmak için geleneksel olarak üç kuklacı kullanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karnaval/Vücut Kuklaları

Karnaval kuklaları (vücut kuklaları olarak da bilinir) genellikle büyük bir gösterinin parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunlar genellikle geçit törenlerinde (Minneapolis, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mayday geçit töreni ve Güney Afrika’daki Cape Town Karnavalı gibi) ve gösterilerde kullanılır ve en azından bir insan boyutunda ve genellikle çok daha büyüktür. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek için bir veya daha fazla sanatçı gerekir. Geçit törenlerinde içerideki kişinin görünüşü ve kişiliği seyirciyi ilgilendirmez. Bu kuklalar, özellikle dünya çapındaki çeşitli Disney komplekslerindeki gece geçit törenleri gibi büyük ölçekli eğlencelerle ilişkilendirilir. Benzer kuklalar Julie Taymor tarafından tasarlanmıştır.

Parmak kuklası

Parmak kuklası, tek bir parmağa uyan basit bir kukla çeşididir. Parmak kuklalarının normalde hareketli parçaları yoktur ve esas olarak parmağı örtmek için içi boş bir silindir şeklinden oluşur. Parmak kuklaları genellikle kumaş veya diğer malzemelerden yapılmış gözler ve ağızlarla süslenir. Bu kukla biçiminin sınırlı bir uygulaması vardır ve özellikle okul öncesi veya anaokullarında küçük çocuklarla hikaye anlatımı için kullanılır.

El kuklası veya eldivenli kukla

Bir el kuklası (veya eldivenli kukla), kuklanın içini işgal eden, tek elle kontrol edilen bir kukladır. Punch ve Judy kuklaları, el kuklalarının bilinen örnekleridir. Daha büyük el kuklaları çeşitleri, kuklacının elini sadece kuklanın kafasına yerleştirir, ağzı ve başı kontrol eder ve kuklanın vücudu daha sonra tüm kola asılır. Kuklanın diğer kısımları (çoğunlukla kollar) genellikle elin kendisinden çok daha büyük değildir. Çoğu zaman ağız da açılıp kapanabilir ve manipüle edilebilen göz kapaklarıyla özel varyantlar mevcuttur. Çorap kuklası, çoraptan yapılan özellikle basit bir el kuklasıdır.

İpli Kukla

İpli kuklalar, bir dizi ip tarafından askıya alınır ve kontrol edilir, ayrıca bazen kuklacı tarafından yukarıdan tutulan bir kontrol çubuğuna bağlı bir merkezi çubuk ile de kontrol edilir. Kontrol çubuğu yatay veya dikey olabilir. Operasyon için temel ipler genellikle başa, sırta, ellere (kolları kontrol etmek için) ve dizin hemen üstüne (bacakları kontrol etmek için) bağlanır. Bu kuklacılık biçimi karmaşıktır ve parmak, eldiven veya çubuk kukladan daha fazla kontrol gerektirir.

Gölge kuklası

Gölge kuklası, bir ışık kaynağı ile yarı saydam bir ekran arasında tutulan bir oyuk figürdür. Gölge kuklaları, sağlam silüetler oluşturabilir veya çeşitli miktarlarda kesik detaylarla süslenebilir. Farklı bir boyut sağlamak için kesilen şekillere renk eklenebilir ve kuklayı (veya ışık kaynağını) odaktan uzaklaştırarak farklı efektler elde edilebilir.

Su kuklası

Bir su kuklası, Vietnamlı bir kukla şeklidir, “Múa rối nước”. Múa rối nước kelimenin tam anlamıyla “su altında dans etmek”  anlamına gelir. Bu, 10. yüzyıla kadar uzanan eski bir gelenektir. Kuklalar ahşaptan yapılmıştır ve gösteriler bele kadar gelen bir havuzda yapılmaktadır. Büyük bir çubuk kuklayı su altında destekler ve kuklacılar tarafından onları kontrol etmek için kullanılır. Görünüm su üzerinde hareket eden kuklalardır. Pirinç tarlaları sular altında kaldığında köylüler bu kukla formunu kullanarak birbirlerini eğlendirirlerdi.

Su aynı zamanda günlük köy yaşamını betimleyen geleneksel hikayeler için ortam sağlar. Su kuklaları çiftçilik, balık tutma, bufalo dövüşleri gibi festival etkinlikleri ve çocukların bilye ve yazı tura oyunları gibi sahnelere alaycı bir mizah katar. Balık avı, balıkçı ile avı arasında bir zeka oyununa dönüşür, balıkçı kısa sonu alır (genellikle yanlışlıkla şaşırmış komşusunu yakalar). Köy yaşamının yanı sıra, sahneler efsaneler ve ulusal tarih içerir. Aslan köpekleri köpek yavrusu gibi boğuşurken, ejderhalar ateş ve duman üfler ve seyircilere su püskürtür. 18 adede kadar kısa sahneden oluşan performanslar genellikle Teu olarak bilinen at kuyruklu bir hödük tarafından tanıtılır ve küçük bir halk orkestrası eşlik eder.

Editör: Astropower – 22.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Cinsiyet Kalıpları Hakkındaki Sitemlerim

    Polisiye Arayanlara: The Mentalist!