içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Kendi Nehri, Ormanı ve İklimi Olan Dünyanın En Büyük Mağarası

İnsanlar yüzyıllardır Asya’nın mağara dağlarının etrafında sürünüyorlar, ancak dikkat çekici bir şekilde, dünyanın en büyük mağarası 1991 yılına kadar Vietnam’daki Phong Nha Ke Bang Ulusal Parkı ormanlarının derinliklerinde keşfedilmekten saklandı.

Sơn Đoòng Mağarası’nın hikayesi şöyle devam eder: “yerel çiftçi Ho Khanh, Phong Nha Ke Bang Ulusal Parkı’nın kalbindeki yemyeşil bir orman boyunca yürüyordu… Çevresine özellikle dikkat ederek aniden altındaki orman zemini açıldığında ve Bay Khanh, altındaki zemin parçalanırken zar zor tutunmayı başardı. Yönünü toparlayabildiğinde, kalın yaprakların arasından aniden beliren açık uçuruma baktı ve şimdi durduğu yerde karanlığa inen dik bir düşüş olduğunu gördü. Tamamen şans ve kör şansla, bu adam milyonlarca yıldır insanlardan gizlenmiş olan ve dünyanın en büyük mağarası olacağı ortaya çıkacak bir girişi keşfetmişti.

Yenilmeyen bu kadar az yolun kaldığı bir dünyada, 1990’lara kadar insan tarafından girilmeyen bu kadar büyük bir labirent hayal etmek zor olabilir. Ancak dünyanın o bölgesindeki her büyüklükteki bilinen mağaraların içinde genellikle bir tür tapınak bulunur. Ama Sơn Đoòng’da tapınak yok, heykel yok, tarih öncesi mağara resimleri yok – hiçbir şey yok. Ancak bu, mağaranın başlı başına dudak uçuklatan bir sanat eseri olmadığı anlamına gelmiyor…

Bir grup bilim insanı 2009’da ilk kez mağaranın içini keşfetmeye gittiğinde, dünyanın geri kalanı mağarayı keşfettikten neredeyse yirmi yıl sonra bile değildi. Mağaranın girişinden duyulan ateşli derenin sesi ve dik iniş yöre halkının mağaraya girmesini engellemişti.

Daha önce Vietnam’ın en büyük mağarası rekorunu elinde tutan yakındaki mağaradan beş kat daha büyük olan Sơn Đoòng, içindeki kendi büyük, hızlı akan nehri nedeniyle Vietnamca “dağ nehri” kelimelerinden almıştır. Mağara aynı zamanda “Edam’ın Bahçesi” olarak adlandırılan kendi orman kaşifleri ve 70 m’ye varan yükseklikleriyle dünyanın bilinen en uzun dikitlerinden bazıları ile birlikte gelir.

Kaşifler Howard ve Deb Limbert’in, ilerlemeleri Vietnam Seddi olarak adlandırılan 200 ft yüksekliğindeki büyük bir kalsit duvar tarafından durdurulduktan sonra mağara geçidinin sonuna ulaşmaları bir yıl sürdü. Duvarın diğer tarafında, beyzbol topu boyutu olarak tanımlanan, anormal derecede büyük, nadir mağara incilerinden oluşan bir “alan” buldular.

Mağaranın iki milyon yıldan daha uzun bir süre önce oluştuğuna inanılıyor ve bu kadar zaman içinde, bu gizli “öteki dünyanın” kendi iklimini bile geliştirecek zamana sahip olması büyük bir sürpriz olmamalı. Yaygın bir kalsiyum karbonat varlığı, mağaranın aslında kendi yağmur bulutlarını ürettiğine ve zamanla daha yağışlı ve kurak yıllar geçirdiğine dair kanıt sağlar.

Editör: Astropower – 23.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Özgenç Ege Erdemir tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dillerin Nasıl Oluştuğuna Dair En İlginç Teoriler

    Komplo Teorisi: Vatikan Gizli Arşivlerinde Gizlenen 10 Şey