içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

90’ların Kült Haline Gelen 10 Filmi

90’lı yıllara damgasını vurmuş, neredeyse hepimizin izlediği veya bir şekilde duyduğu filmlere hep birlikte göz atalım. İşte sinema dünyasının kült filmleri👇

Editör: Astropower – 18.08.2022

#1 Fight Club (1999) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Oyuncular: Brad Pitt, Edward Norton, Meat Loaf

Jack, sıradan bir hayatın içinde günlerini bir sigorta şirketinde memurluk yaparak geçirir. Jack’in de bu sıradan hayatta uyku düzeni bozulur ve uyuyamaz bir hal alır. Bu uykusuzluktan kurtulmak isteyen Jack terapiye gitmeye başlar. Üstelik tek sıkıntı uykusuzluk da değildir. Aynı zamanda yaşadığı pek çok psikolojik sıkıntı da vardır. Grup terapilerinden birisinde Marla ve Tyle Durden isimli  kişilerle tanışır. Durden ise Jack’in Dövüş Kulübü ile tanışmasını sağlayan isimdir. Hepimizin aklına kazınan replik vardır. Kulübün iki kuralı vardır. “Birincisi Dövüş Kulübü hakkında konuşmamak. İkincisi ise asla ve asla Dövüş Kulübü hakkında konuşmamaktır.”

#2 The Silence of the Lambs Official Trailer #1 – 1991

Oyuncular: Jodie Foster, ANthony Hopkins, Lawrence A. Bonney

90’lar filmlerinin başyapıtlardan birisi de Kuzuların Sessizliği’dir. Anthony Hopkins’in unutulmaz oyunculuğu ve senaryosu ile hepimizin aklına kazınan bir filmdir. Üstelik 7 dalda Oscar’a aday gösterilerek başarısı da kanıtlanmıştır. Henüz yeni mezun olmuş olan Clarice Starling, usta dedektiflerin bile bulmakta zorlanacağı bir sapkın katilin peşine düşer. Hannibal Lecter, kurbanlarının derisini yüzen acımasız katili bulabilmesi için Clarice’e yardım edecektir. Fakat bu o kadar da kolay olmayacaktır. Clarice ilk başta  Lecter’in güvenini kazanması gerekmetedir.

#3 The Shawshank Redemption (1994) Official Trailer

Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

Andy, karısını ve karısının sevgilisini öldürmekle suçlanır ve oldukça başarılı bir bankerdir. Suçlamanın ardından yargılanır ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Cezasını çekeceği hapishane Shawsank Hapishanesi’dir. Burada her türlü pislik vardır. Dayağın ve işkencenin nereden geleceği asla bilinmez. Andy ise tüm bu ortama rağmen yine de hayatta kalır ve bu durum onna yaşam sevinci verir. Etrafındakileri de Andy’nin bu yaşam sevinci kaplar. Tutsak oldukları mekanda yaşamlarını özgürleştirmeye başlarlar.

#4 Leon: The Professional (1994) Trailer

Oyuncular: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

Neredeyse hepimiz için unutulmaz filmlerden birisidir. New York’ta yaşayan Mathilda ve Leon’un yolu kesişir ve bir daha ayrılamaz bir hal alır. 12 yaşındaki Mathilda üvey ailenin yanında büyümektedir ve bu hayata dayanmak için tek sebebi küçük erkek kardeşidir. Mathilda bir gün alışverişten dönüşte hayatının şokunu yaşar. Tüm ailesi öldürülmüştür ve gidecek yeri yoktur. Kendini komşusunun evine sığınarak kurtarır. Komşusu ise tetikçi olan Leon’dur. Birlikte yaşamaya başlarlar. Aralarındaki çekim kelimelerle tanımlanamayacak bir çekimdir. Filmde adını burdan alır: Leon:Sevginin Gücü

#5 Schindler’s List (1993) Official Trailer – Liam Neeson,

Oyuncular: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley

Schinler’in Listesi  II. Dünya Savaşı’nda yaşanan kötü günleri gözler önüne seren bir filmdir. Filmin senaryosu gerçek bir hikayeden alınmıştır.. Alman olan Oscar Schindler oldukça zengin bir iş insanıdır. II. Dünya Savaşı’nın en acı günlerinin yaşandığı süreçte Polonya’da bir fabrika kurmak ister ve kurar. Bu fabrikada ise Yahudileri çalıştırmaya başlar.

#6 Se7en (1995) Official Trailer – Brad Pitt, Morgan Freeman Movie

Oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey

Listemizde yer almazsa liste tam olmaz dediğim bir film Yedi’dir. Bir seri katil, 7 ölümcül günahı işlemiş olan herkesi öldürmeyi aklına koyar. Hıristiyanlık dinine göre kibir, açgözlülük, şehvet düşkünlüğü, kıskançlık, yıkıcılık, tembellik ve oburluk 7 ölümcül günahtır. Bu katilin kendine has yöntemi ile bu günahkarları katleden katilin peşine iki polis dedektifi atanır. Polis dedektiflerinin işi oldukça zorludur çünkü karşılarında acımasız bir seri katil vardır.

#7 Life is Beautiful (1998) Official Trailer – Robert Benigni Movie

Oyuncular: Roberto Benigni,Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini

Hayat Güzeldir hem en sevilen 90’lar filmleri arasındadır. Yaşamayı çok seven ve yaşadığı her günü bayram havasında geçirmeye çalışan Guido ana karaktrdir. II. Dünya Savaşı’nda Guido ve oğlu  toplama kampına götürülen birer Yahudi’dir. Oğlunu çok seven Guido, oğlu üzülmesin ve yaşananlardan korkmasın diye yaşadıklarını bir oyuna çevirir.  O kampta oğlunu kendi koğuşuna saklar ve hayatta kalmasını sağlar. Her görevle bir puan kazanacaklarını ve eğer en yüksek puanı alırlarsa ödül olarak oyuncak bir tank alacaklarını söyler.

#8 Children of Heaven (1/11) Movie CLIP – My Sister’s Shoes (1997)

Oyuncular: Mohammad Amir Naji, Amir Farrokh Hashemian, Bahare Seddiqi

İzlerken kesinlikle ağlayacağınız 90’lar filmlerinden en güzeli de Cennetin Çocukları’dır. İran sinemasının başarılı yönetmenlerinden birisi ola Majid  filmidir. Çok fakir bir ailede yaşayan küçük çocuk, kız kardeşinin ayakkabılarını kaybeder ve  onları bulmak için amansız bir mücadeleye başlar.

#9 Pulp Fiction Official Trailer #1 – (1994) HD

Oyuncular: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson

Ucuz Roman, 90’lar filmlerinin içinde kült dediğimiz filmlerden birisidir. Pumpkin ile HOney Bunny birbirlerine aşık olurlar ve bu aşkla hayatlarına değişiklik getirmeye çalışan bir çifttir. Daha sonra ise küçük soygunlar yapmaya başlarlar. Vincent ve Jules yıllardır gangsterlık yapan ve patronlarına ödeme yapmayan kişileri vurmakla görevli insanlardır. Vincet’in bir diğer görevi ise patronlarının eşine ve bebeğine bakması için yardım etmektir. Her şey yolunda giderken  Jules bu işten sıkıldığını söylerek ayrılır. Para karşılığı hile yapamayacağını söyleyerek boksörün ise şehirden kaçmaktan başka şansı yoktur. Tüm  olanlar bu kişilerin bir noktada hayatları kesişmesini sağlar.

#10 Braveheart (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Oyuncular: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan

William Wallace, memleketi İskoçya’ya döndükten sonra bir çiftlik yapar ve düzgün sade bir hayat yaşamak ister. Yıllar sonra çocukluk aşkını gördüğünde hayat onun için  daha güzeldir. Her şey güzel giderken İngiliz askerleri William’ın çocukluk aşkı Murron’a tecavüz etmeye kalkışır. William, Murron’ı kurtarır fakat geri dönülmez bir mücadeleyi de başlatmış olur. William Wallace işkencelere rağmen bir adım geri atmaz ve İskoçya’nın kahramanı olmayı hak eder.

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Eva Hasret ZEYBEK tarafından yazıldı

Liste UstasıTestçiMakale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Punk Rock’dan Klasik Müziğe: Evgeny Grinko

    İtalya, Çin ve Google Haritalar’da Orman Yangınlarını Önlemek İçin Yeni Bir İzleme Sistemi