içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı ÜzgünÜzgün

Bilim İnsanları: Asıl Tedavi Edilmesi Gereken Hastalık Homofobi

Homofobi, eşcinsel bireylere yönelik bireysel, kültürel ve kurumsal düzeyde ifade edilebilecek çeşitli olumsuz tutumları ifade eder.

Homofobi tarih boyunca evrim geçirmiş olsa da, aşağılama, önyargı ve şiddetin talihsiz hedefleri olanlar üzerinde önemli bir olumsuz etki yaratmaya devam ediyor.

Homofobi terimi kulağa eşcinsellik korkusu gibi gelse de, bu daha çok eşcinsel topluluğuna mensup kişilere karşı tiksinti duymanın göstergesidir.

Belirli Gruplara Yönelik Homofobi

Homofobi geleneksel olarak sadece lezbiyen veya gey olarak kabul edilenlere uygulanmış olsa da, terim aynı zamanda biseksüel bireyleri ve transgender ve transseksüel bireyleri de kapsar. Bununla birlikte, belirli terimler, belirli yönelimleri yansıtan farklı LGBTQ+ bireyleri ile de ilgilidir.

Lezbofobi: Lezbofobi, lezbiyenlere (kadınlardan hoşlanan kadınlar) yönelik homofobiyi ifade eder.

Bifobi: Bifobi, biseksüel bireylere yönelik homofobiyi ifade eder (erkek, kadın, ikili olmayan, trans vb.

Genel olarak, homofobinin çeşitli sosyal ve kültürel faktörlere göre nasıl değiştiğine bağlı olarak, cehaletten veya tanıdık olmayanlara karşı mantıksız bir korkudan kaynaklanıyor gibi görünüyor.

Homofobinin Tarihi

Homofobi terimi (tarih boyunca) nispeten yeni bir tabirdir ve ilk olarak 1960’larda psikolog George Weinberg tarafından tanıtıldı. Bununla birlikte, homofobi kavramı, ortak kültürde ilk kez ele alındığı antik Yunanistan’a kadar uzanabilir.

1973’te Amerikan Psikiyatri Birliği, eşcinselliği teşhis edilebilir bir zihinsel bozukluk olarak kaldırmaya karar verdi. Daha sonra 1992’de APA şu açıklamayı yaptı:

“Eşcinsellik kendi başına muhakemede, istikrarda, güvenilirlikte veya genel sosyal veya mesleki yeteneklerde herhangi bir bozulma anlamına gelmese de, Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) diğer ülkelerdeki tüm uluslararası sağlık kuruluşlarını, psikiyatri kuruluşlarını ve bireysel psikiyatristleri bu yasanın yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunuyor. yetişkinleri özel olarak rıza göstererek eşcinsel eylemleri cezalandıran kendi mevzuatları vardır. Ayrıca, APA bu kuruluşları ve bireyleri, nerede ve ne zaman olursa olsun eşcinsellikle ilgili damgalamayı azaltmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırır.”

Homofobi Belirtileri

Homofobinin nasıl göründüğünü veya kendi başınıza homofobik olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Aşağıda aranacak bazı işaretler bulunmaktadır. Gerçek şu ki, birçok insan farkında olmadan homofobiktir. Bazı yönlerden bu, insanların bilinçaltında ırksal önyargıya nasıl sahip olabileceğine benzer.

LGBTQ+ Topluluğunu Kınamak İçin Dini Kullanıyorsunuz

LGBTQ+’ların diğerleriyle aynı temel hakları hak etmediğini iddia etmek için dininizi kullanırsanız homofobik olabilirsiniz.

Eşcinsel Onur Yürüyüşüne Karşısınız

Gay Pride Parade gibi gösterilerin gerekliliğine karşı çıkıyorsanız homofobik olabilirsiniz.

Örneğin, bazı insanlar düz bir gurur yürüyüşü olmadığında Gay Pride Parade’a gerek olmadığını iddia edebilir. Bu, bir grubun marjinalleştirildiği ve bastırıldığı ve tanınma ve temel insan hakları için savaştığı gerçeğini görmezden geliyor. Bunu yapmak, “Black Lives Matter”a yanıt olarak “All Lives Matter” demeye benzer.

Erkekseniz ve Sizi “Eşcinsel Gösteren” Yapacak Şeyler Yapmaktan Kaçınıyorsanız

Eğer bir erkekseniz ve “eşcinsel” görünmekten korktuğunuz için geleneksel olarak kadınsı olarak görülen bazı şeyleri yapmaktan korkuyorsanız, gizlice homofobik olabilirsiniz.

Bu, “no homo” ifadesiyle iltifatınızı takip ederken diğer erkeklere ücretsiz ifadeler vermeyi içerir.

Homofobik Davranışı Kabul Etmiyorsunuz

Eşcinsel haklarını savunmayı reddederseniz veya bir başkası homofobik bir şekilde hareket ederken sesini yükseltirseniz homofobik olabilirsiniz.

Bu, insanları gücendirme veya kendinizi hareketle ilişkilendirme korkusuyla Black Lives Matter hareketini kabul etmeyi veya desteklemeyi reddetmeye benzer.

Homofobinin Nedenleri

Homofobinin çeşitli potansiyel nedenleri vardır. Bazı insanlar için dini geçmişleri gibi açık bir sebep olabilir. Diğerleri, homofobilerine neyin sebep olduğunun farkında olmayabilirler (hatta homofobik olduklarını bile).

Din

Dinin homofobinin bir nedeni olabileceği uzun zamandır var. Bazı dinler eşcinsel çekiciliğin ahlaksız veya günah olduğunu öğretir. Bu nedenle bu dinlere atıf yapanlar, kültürel anlayışları olarak bu fikirle yetişeceklerdir. Bu tür erken öğrenme, geçiş yapmak veya değiştirmek zor olabilir.

Bastırılmış Arzular

Homofobiyle meşgul olan kişilerin aslında eşcinsel arzularını bastırmış olabileceği fikri üzerine bazı araştırmalar yapılmıştır. 1996’da George Üniversitesi’nde yapılan iyi bilinen bir çalışmada2, daha fazla homofobi ifade eden bireylerin, müstehcen cinsel görüntülere baktıklarında homofobik tutumlar ifade etmeyenlere göre daha fazla ereksiyon tepkisi sergiledikleri belirlendi.

Bu sonuç, homofobinin içselleştirilmiş arzuların örtülmesini yansıtabileceğini savunmak için kullanıldı. Bu aynı zamanda bazı dini liderlerin neden alenen homofobik olduklarını, ancak daha sonra eşcinsel eylemlerde bulunduklarının ortaya çıkarılabileceğini açıklamak için de kullanılmıştır.

Kültürel faktörler

2019 yılında yapılan bir çalışmada homofobinin yaş, etnik köken, coğrafi bölge, ırk, cinsiyet, sosyal sınıf, eğitim düzeyi, din ve partizan kimliği gibi faktörlere göre değişiklik gösterdiği belirlendi. Bu, homofobinin birden fazla potansiyel nedeni olduğunu ve farkındalık kampanyaları tasarlarken tüm faktörleri göz önünde bulundurmamız gerektiğini gösterir.

Kurumsal Faktörler

İktidar için rekabetin var olduğu ve homofobinin daha büyük grubun azınlıklar için bir güç dengesizliği yaratmasının ve baskı yapmasının bir yolu olduğu iddia edildi. Başka bir deyişle, baskın grup ayrıcalıklarından vazgeçmek istemez, bu nedenle yaygın sosyal normlar yaratır ve neyin kabul edilebilir neyin kabul edilemez olduğunu gösterir.

Türler

Araştırmacılar bu psikolojik fenomeni anlamaya çalıştıkça, çeşitli homofobi türleri tanımlanmış ve etiketlenmiştir. Yaygın olarak kategorize edilen birincil türler, dört farklı türü içerir.

İçselleştirilmiş Homofobi

İçselleştirilmiş homofobi, içe dönük olarak kendinize yönelik homofobiyi ifade eder. Bu tür homofobi birkaç farklı durumdan kaynaklanabilir ve içselleştirilmiş bir bakış açısından en çok kendine zarar veren şey olabilir.

Kendinizi LGBTQ+ Olarak Tanımlıyorsunuz Ama Cinselliğinizden Utanıyorsunuz

İlk durum, kendinizi LGBTQ+ olarak tanımlayan, ancak diğer bireyler veya toplum tarafından size yansıtılan homofobiyi içselleştirmiş bir kişi olduğunuz durumdur.

Bu durumda, heteroseksüellerle aynı ayrıcalıkları hak ettiğinize inanmayabilirsiniz veya hak ettiğinizden daha azını kabul etmeye razı olabilirsiniz.

Örnek olarak, bu, heteroseksüel bireylerin ikinci kez düşünmeden sahip olduğu bir ayrıcalık olmasına rağmen, toplum içinde el ele tutuşmaktan veya sevdiğiniz kişiyi öpmekten rahatsız olabilirsiniz.

Kendinizi LGBTQ+ Olarak Tanımlıyorsunuz Ama Cinselliğinizi Görmezden Geliyorsunuz

İçselleştirilmiş homofobinin ikinci durumu, aynı cinsiyetten bir çekicilik yaşayan ancak bu çekiciliği kabul edilemez bulduğu için (ne sebeple olursa olsun) bastıran bir kişiyi içerir.

Örneğin, eşcinselliğin dini nedenlerle kabul edilmediği bir ailede yetişen bir kişi, tercihlerini görmezden gelerek heteroseksüel bir birey olarak yaşamayı tercih edebilir.

Kişilerarası Homofobi

Kişilerarası homofobi, bireyler arasında meydana gelen homofobiyi ifade eder. Kişilerarası homofobiye giren insanlar, cinsel yönelimle ilgili olarak sahip oldukları önyargılara dayanarak, bireyler için rahatsızlık veya hoşlanmama duyguları yaşamalarına neden olur.

Örnek olarak, bir kişi cinsel yönelimini öğrendiğinde belirli bir akrabası tarafından dışlanma yaşayabilir. Kişilerarası homofobi, işyerinde üstlerden ayrımcılık veya iş arkadaşlarından düşmanca veya küçümseyen tutumlar şeklinde de ortaya çıkabilir. Aynı şey sınıfta veya üniversite kampüsünde homofobi yaşayabilecek bir öğrenci için de söylenebilir.

Son olarak, kişilerarası homofobi daha gizli şekillerde de ortaya çıkabilir. Örneğin, birisiyle iyi arkadaş olabilirsiniz ama o kişi cinsel yöneliminizden dolayı size farklı davranabilir. Örneğin, bir arkadaşınız sizinle heteroseksüel ilişkisinin ayrıntılarını açıkça paylaşabilir, ancak ilişkinizle ilgili ayrıntıları duymak istemeyebilir.

Kurumsal Homofobi

Kurumsal homofobi, kurumlar, kuruluşlar, hükümetler, işletmeler vb. içinden kaynaklanan homofobiyi ifade eder. Bu tür homofobi, genellikle politikaların uygulanması, kaynakların tahsis edilmesi ve bireyleri heteroseksüel olmayan bireylerle karşı karşıya bırakacak şekilde hakların korunması yoluyla ayrımcılığa yol açar. dezavantajlı yönlendirme.

Örneğin, eşcinsel müşterilerinin düğün fotoğraflarını çekmeyi reddeden bir fotoğraf işletmesi homofobi ve ayrımcılığa maruz kalacaktır. İki eşcinsel birey arasındaki evliliği yasaklayan bir yasa, kurumsallaşmış homofobinin bir başka örneğidir.

Kültürel Homofobi

Kültürel homofobi, popüler kültür aracılığıyla tüm bireylerin heteroseksüel bir yönelime sahip olması gerektiği fikrini pekiştiren normlar ve sosyal standartlar biçiminde aktarılan homofobiyi ifade eder.

Örneğin, televizyon programları, dergi reklamları ve filmler çoğunlukla heteroseksüel karakterleri ve modelleri tasvir etme eğilimindedir.

Homofobinin Etkisi

Farklı homofobi türlerinin LGBTQ+ bireyler üzerinde çeşitli etkileri olabilir. Aşağıda ortak etkilerden bazıları verilmiştir:

  • Cinsel yöneliminizin içselleştirilmiş utancı ve bastırılması
  • Kendiniz hakkında olumsuz LGBTQ+ klişelerine inanmak
  • Cinsel yöneliminizi reddetmek veya görmezden gelmek
  • Baskı, ayrımcılık, hakaret, şiddet ve istismar mağduru olmak
  • Depresyon ve artan intihar riski (özellikle genç insanlarda)
  • Artan stres ve sosyal destek eksikliği
  • Homofobik insanlarla karşılaşma korkusundan kaynaklanan sosyal kaygı
  • Başkalarından reddedilme (aile, arkadaşlar veya iş arkadaşları)
  • Yeterli sağlık sigortası ve kaliteli hizmet alma zorluğu
  • Mevzuata bağlı olarak evlenememek
  • Gelir ve istihdam üzerinde olumsuz etki

Homofobi Nasıl Azaltılır?

Topluluğunuzda, kuruluşunuz içinde, arkadaşlarınız ve aileniz arasında ve hatta kendi içinizde homofobiyi azaltmanın farklı yollarını öğrenmekle ilgileniyor musunuz?

Yoksa homofobiyle ulusal veya uluslararası düzeyde mücadele etmek için halihazırda hangi çabaların mevcut olduğunu merak ediyor musunuz? Aşağıda, yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler ve ayrıca bilinmesi gereken girişimler bulunmaktadır.

Kurumsal homofobi

Protestolara katılmak veya dilekçe imzalamak gibi siyasi aktivizme katılın.

Mevzuat ve homofobi ile ilgili konulardan haberdar olun ve bu konularla ilgili siyasi aktivizmde bulunun.

Okulları ve kolejleri, anlayış ve içermeyi teşvik etmek için öğrencilere eşcinsel olan önde gelen tarihi şahsiyetleri öğretmeye teşvik edin.

İşletmeler aracılığıyla karşılaştığınız ayrımcılığı bildirin

Kültürel homofobi

Farklılıklara ve kabulün önemine farkındalık getirmek için Gay Pride Parade gibi etkinliklere katılın.

Medya kampanyaları paylaşarak homofobi hakkında farkındalık yaratın.

Medya oluşturma konumundaysanız, farklı cinsel yönelimleri yansıtan resimler eklediğinizden emin olun.

Kişilerarası homofobi

Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün gibi önemli kutlamalar hakkında sosyal medyada paylaşım yapın (ilk gün 17 Mayıs 2005 idi)

Ebeveynseniz, okullarda zorbalığın homofobiyi yaymadaki rolünü anlayın ve çocuklarınıza başkalarına nasıl davranmaları gerektiğini öğretin.

LGBTQ+ topluluğundakilerin deneyimlerini dinlemeye ve öğrenmeye istekli olun

LGBTQ+ topluluğundakilerin günlük olarak karşılaştığı zorlukları anlamaya açık olun. Deneyimlerinin sizinkinden farklı olduğunu ve sizden farklı sorunlarla karşılaştıklarını anlayın.

Bir öğretmen veya okul görevlisiyseniz, tüm öğrencilere saygı gösterilmesini teşvik eden olumlu bir okul ortamını teşvik edin.

Okulda sağlık sorunlarını veya diğer ilgili konuları tartışırken LGBTQ+ öğrencileriyle ilgili bilgileri dahil edin.

Tacizi bildirin ve kendinizin veya bir başkasının tehlikede olduğunu düşünüyorsanız yardım isteyin

İçselleştirilmiş homofobi

Homofobinin etkisiyle mücadeleye yardımcı olacak güçlü bir sosyal destek sisteminizin olduğundan emin olun . Etrafınızı sizi seven ve anlayan insanlarla çevrelemek, kendinize olan güveninizi artırmanıza yardımcı olacaktır.

Benlik saygınız üzerinde çalışın ve sizden kendilerini rahat hissettirecek şekilde davranmanızı bekleyenlerden ziyade, kendinizi olduğunuz gibi hissetmenizi sağlayan insanlarla zaman geçirin.

 

Homofobiden Kurtulmak

Homofobi kurbanı olmakla nasıl başa çıkabilirsiniz? Aşağıda, başkalarının tepkilerini yönetmenize ve bölünme yerine anlamayı teşvik edecek şekilde nasıl tepki verdiğinize yardımcı olacak bazı ipuçları verilmiştir.

Bir Destek Sistemi Bulun

Seni sen olduğun için destekleyen ve seven insanları bulmak her zaman önemlidir. Arkadaşlarınız ve aileniz destekleyici değilse, sizinle aynı mücadeleleri yaşayan diğer insanlarla tanışmak için bir destek grubuna (yerel veya çevrimiçi) katılmayı düşünün.

Homofobik İnançlara Meydan Okuyun

Bunu söylemek yapmaktan daha kolay olsa da, olumsuz kendi kendine konuşmayı ortadan kaldırmaya çalışın ve size ve benlik saygınıza zarar veren klişelere inanmayın.

Dinlerinin yasakladığını iddia eden birinin size yönelttiği homofobi ile uğraşıyorsanız, farklı bakış açılarını paylaşmayı deneyebilirsiniz.

Örneğin, tam kabulü ve kapsayıcılığı teşvik eden dinler hakkında paylaşabilir veya heteroseksüel bireylerle aynı haklara ve ayrıcalıklara nasıl sahip olmak istediğinizden bahsedebilirsiniz.

Terapiye Gitmeyi Düşünün

Homofobinin ruh sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi olduysa, baş etme stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilecek bir psikolog veya danışman gibi bir ruh sağlığı uzmanına görünmeyi düşünün.

Kötü Muamele Edildiğinde Sesinizi Çıkarın

Birisi size homofobik yorumlar yöneltiyorsa, savunmaya geçmekten kaçının. Bunun yerine, onların seviyesine düşmemek için olumlu bir şekilde yanıt vermeye çalışın (deyim yerindeyse). Olumlu yanıt vermek çok fazla çaba gerektiriyorsa, durumdan veya kişiden uzaklaşmayı tercih edebilirsiniz.

Herhangi bir nedenle uzaklaşamayacağınız bir kişiyse (örneğin bir aile üyesi, bir öğretmen, bir sınıf arkadaşı), yetkili birini bulun ve ona neler olduğunu anlatın. Homofobik hakaretler taciz veya suistimal olarak kabul edilir ve hoş görülmeleri gerekmez.

Birisi yorumlarıyla sizi rahatsız ettiyse, ancak onların homofobilerinin farkında olduklarını düşünmüyorsanız, sözlerinin sizi nasıl etkilediğini onlarla paylaşmayı düşünün. Duygularınız hakkında açıkça konuşmak, üzülmelerine veya yüzleşmelerine gerek kalmadan sahip oldukları etkiyi fark etmelerine yardımcı olabilir.

LGBTQ+ Topluluğunun Üyelerini Tanıyın

Kendi homofobinizle başa çıkmaya çalışan kişiyseniz, bir LGBTQ+ kişisini kişisel düzeyde tanımayı düşünün.

Bir kişi bir klişe olmaktan çıkıp bunun yerine bir birey olarak görüldüğünde, yanlış olumsuz varsayımlara tutunmanız sizin için daha zor olacaktır.

Homofobiye Karşı Argümanlar

Bir kişinin fikrini muhtemelen tek bir konuşmayla değiştiremeyeceğinizi unutmayın, ancak onlarla konuşmaya devam ederseniz, sonunda uzun süredir devam eden inançlarından bazılarını değiştirebilirsiniz.

Bazen gelenekler yüzünden inançlara tutunuruz. Evliliğin sadece bir erkek ve kadın arasında olması gerektiği fikri bir gelenektir ve başka bir şey değildir. Bunun yerine evlilik, aşık olan iki insanı bir araya getirmekle ilgili olmalıdır.

Albert Einstein’ın bir sözü vardır:

Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur”.

Cinsiyetlerin varlığıyla daha çok küçük yaşlarda tanışıyoruz. Beşiğimize konduğumuz ilk anda çoktan renklerimiz belirlenmiş oluyor; erkeksek mavi, kızsak pembe… O sırada bize sorulmuyor.

Söylenecek daha çok söz olsa da sözümüzü öz tutalım. Bir gün tüm renkleri olan bütün güzelliği ile hep beraber huzurla yaşadığımız bir dünya diliyoruz. Herkese bol renkli günler!

Editör: Astropower – 16.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Geçmişten Günümüze Moda Serüveni

    Mıknatıstan Oksijen Ürettiler! Bilim İnsanlarınının Astronotlara Büyük Jesti