içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Paten Kaymak Cinsel Bir Devrimi Nasıl Ateşledi?

Tekerlekli paten yüzyıllardır var. Popülaritesi ve varlığı gitgide azalırken, asla gerçekten kaybolmaz. Dayanıklılığının birçok basit nedeni vardır. Birincisi, eğlencelidir. Bir çift paten üzerinde süzülmek canlandırıcıdır (sürekli düşmemeyi öğrendikten sonra) ve tüm arkadaşlarınızla katılabileceğiniz bir aktivitedir. Bir de nostalji faktörü var. Paten kaymak o kadar uzun süredir var ki, her eski nesil, gençliklerinde paten kaymaya düşkün hatıralara sahiptir ve her yeni nesil, paten kaymanın yeni bir “oldschool havası” anına sahip olması için tam zamanında gelir.

Ancak paten kaymanın dünyanın sosyal tarihi üzerinde güçlü bir etkisi oldu. Irkçılığa karşı mücadelelerin merkezi oldu, insanlar için güçlendirici bir alt kültür görevi gördü ve dünya çapında feminizmi ve cinsiyet eşitliğini desteklemeye devam ediyor. Tekerlekli paten, özgürlük hissini gerçek özgürlükle birleştiren, insanların katılabileceği birkaç aktiviteden biridir.

Bununla birlikte, çoğu zaman unutulan, etkinliğin cinsel politikada oynadığı roldür. Tekerlekli paten, dünya çapında ilk popülaritesini, istikrarlı, dört tekerlekli bir paten tasarımının piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra yaşadı. Tam Batı tarihinin en katı ve ihtiyatlı dönemlerinden biri olan Viktorya Çağı sırasında. İşte paten kaymanın cinsel devrimi nasıl ateşlediği:

Victoria Döneminin Sekse Karşı Tutumu Katıydı

 “The Gilded Age” gibi TV şovları izlediyseniz, adını İngiltere’de Kraliçe Victoria’nın saltanatından alan ve 1837-1901 yıllarını kapsayan Viktorya Dönemi’nin telaşlı bir ahlak ve sıkı kontrollü sosyal etkileşimler dönemi olduğunu bilirsiniz. Bu özellikle cinsiyetler arasındaki ilişkiler için geçerliydi. Britannica’nın belirttiği gibi, seks kibar toplumda yasak bir konuydu ve birçok insan, özellikle de kadınlar, cinsel konular hakkında çok az şey bilmekten aktif olarak gurur duyuyordu. Ve toplum, cinsiyetinizin büyük bir rol oynadığı oldukça katı bir hiyerarşi içinde örgütlendi. Kadınlar, genel olarak oy kullanamadı ve çoğu durumda mülk sahibi olamadı veya miras alamadı.

Bu kısıtlayıcı tutum, kadınların toplum içinde giymek zorunda oldukları kıyafetlere de yansımıştır. Viktorya Döneminde kadın modası hacimli, ağır, rahatsız edici ve çok ihtiyatlıydı. Açıkta kalan hiçbir cilde tolerans gösterilmedi ve herhangi bir iç çamaşırı belirtisi bile skandaldı. Viktorya dönemi elbiseleri oldukça güzel ve genellikle modaya uygun olsa da, kadınların iffetli yaratıklar olduğu fikrini desteklemek için de tasarlandılar. Refinery29 tarafından belirtildiği gibi, bu Viktorya Dönemi’ndeki kadınların seksten hoşlanmadığı, peşinden gitmediği ve seks hakkında düşünmediği anlamına gelmiyordu. Sadece kimsenin bu konuda açıkça konuşmaması gerekiyordu.

 

Genç Çiftlerin Her Zaman Refakatçileri Vardı 

Tüm nesilleri birbirine bağlayan evrensel bir gerçek varsa, o da çocukların kuşlara ve arılara ilgi duyduğudur. Viktorya Dönemi’nde, gençler bir araya gelip vakit geçirmeye aynı derecede hevesliydi ve büyükleri bunu biliyordu.

Bu nedenle, Viktorya Dönemi’ndeki hemen hemen tüm sosyal etkinlikler çeşitli refakatçiler tarafından dikkatle izlendi. Genç bir çiftin katıldığı hemen hemen her sosyal etkinlik, ebeveynler veya diğer daha yaşlı otorite figürleri tarafından yakından izlendi. Sevgilinizin evine oturup konuşmak için gitseniz bile, orada bir teyze veya başka bir akraba sizi gözetler. Bu refakatçiler, çocukların ahlaksız veya skandal bir şey yapmadığından emin olmak için dikkatle izlediler.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu sadece flört etmeyi pek çok insan için biraz sert ve garip hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda her türlü yakınlığı neredeyse imkansız hale getirdi. Ve flört etmeyi bir kurallar labirenti haline getiren, kur yapmanın hemen hemen her yönünü kapsayan birçok kural vardı. Bu, bazı çılgın geçici çözümlere yol açtı. National Geographic, çiftlerin meraklı gözler veya kulaklar fark etmeden ısınması ve rahatsız edilmesi için basılı kirli şakalar kullanan “eskort kartlarının” varlığına dikkat çekiyor. Gençlerin flört kurallarını aşmanın yollarını aramasına şaşmamalı.

 

Victorialılar Buz Patenini Severdi, Ama Tehlikeliydi 

Paten kaymadan önce buz pateni vardı. Buz pateni, Kuzey Avrupa’nın kaymak için bol miktarda donmuş göl ve göletin bulunduğu bölgelerinde iyi bilinen bir aktiviteydi, ancak dünyanın diğer bölgelerinde, buz pateni, zengin seçkinlerin eyaletiydi. Paten kaymanın mümkün olduğu yerlere seyahat etmeyi göze alabilirlerdi. Örneğin, İngiltere’de buz pateninin mümkün olabileceği yılda sadece 18 gün vardı, bu da ortalama bir vatandaşın hiçbir zaman fırsatı olmadığı anlamına geliyordu.

Bir boş zaman etkinliği olarak buz pateni ile ilgili bir başka sorun da tehlikede yatmaktadır. Londralılar, buz pateni ile ilgili çok sayıda kaza ve hatta ölüm olduğunu belirtiyordu. Ocak 1867’de Regent Gölü’ndeki buzlar çatladığında yüzlerce patenci buzlu sulara daldı ve çılgın kurtarma girişimlerine rağmen birçoğu öldü. Daha da kötüsü, göl hızla yeniden dondu ve birçok ceset buzun altında kaldı.

Buz pateni için yapay buz pistleri inşa etmek için girişimlerde bulunuldu ve sonuçlar karışıktı. İlk denemeler, buzu kararsız ve kötü kokulu bir malzeme karışımıyla kopyalamaya çalıştı. Sonuç olarak, paten kaymanın ortaya çıkışı, Victoria toplumunu daha tehlikeli ve seçkin buz patenine bir alternatif için fazlasıyla hazır buldu.

Teknolojik Bir Atılım Modayı Ateşledi

Paten kaymanın popüler olması uzun zaman aldı – aslında yaklaşık yüz yıl. New York Times, tekerlekli patenlerin 1760’larda Joseph Merlin adında bir adam tarafından icat edildiğini bildiriyor. Zamanın tekerlekli patenleriyle ilgili sorun, onları yönlendirmenin veya kontrol etmenin son derece zor olmasıydı. Bir kez yola çıktıktan sonra, yolunuza hiçbir şeyin çıkmayacağını ummak zorundaydınız. Aslında, Merlin, patenlerini süslü bir maskeli balo partisinde ilk kez piyasaya sürdüğünde bir aynaya çarptı ve gelecek yüz yıllık buz pateni tarihinin tonunu belirledi.

Amerikalı mucit James Leonard Plimpton, ilk dört tekerlekli pateni tasarladı. Tasarım, insanların paten yaparken gerçekten dönmelerine izin verirken, aynı zamanda onlara daha fazla denge sağladı. Orijinal 19. yüzyıl patenleri kaba görünse de, modern patenciler tarafından tanınabilir ve aktivite hemen popüler oldu. Plimpton paten pistlerini kendisi açtı ve kısa sürede toplumun zengin üyeleri arasında moda oldu . 1870’lerde paten İngiltere’ye geldi ve yalnızca Londra’da 50 pist açıldı. Sosyal Tarih Derneği, basının bu çılgınlığı “Rinking” olarak adlandırdığını ve onun “Victorian Material Culture” adlı kitabında, yazar Richard Menke, bu modanın “rinkomania” olarak da adlandırıldığını belirtiyor. Dönemin basınına ve popüler kültürüne egemen oldu.

Paten Kaymak Başlangıçta Sağlıklı Kabul Edildi

Viktorya Dönemi adetleri ve tutumları, modern standartlara göre oldukça katı ve ihtiyatlıydı. O sırada paten aktivitesinin fazlasıyla popüler olmasının nedeni görünüşte sağlıklı olmasıydı. Patencilerin maruz kaldığı yaralanmaların sıklığı ve gençlerin gelişimi üzerinde “patolojik” etkilerin olasılığı hakkında bazı endişeler olsa da, tıp dünyası, paten kaymayı, takip edildiği sürece hızlı bir şekilde sağlıklı egzersiz olarak ilan etti.

BBC News, sağlık yararlarının en başından beri paten kaymanın bir parçası olduğunu belirtiyor. James Leonard Plimpton, paten yaparken direksiyonu ve durmayı mümkün kılan dört tekerlekli pateni icat ettiğinde, bu fikri desteklemek için kendi paten pistlerini açtı ve özellikle onları sadece aileler için sağlıklı bir eğlence değil, aynı zamanda bir sağlık ve fitness merkezi olarak müjdeledi.

Sonuç, buz pateninin tüm egzersiz faydalarına sahip olan ve dondurucu suya düşme riskinin daha az olduğu ve ayrıca Viktorya toplumunun daha geniş bir kesimi için çok daha erişilebilir olan bir boş zaman etkinliği oldu. Yazar Richard Menke, “Victorian Material Culture” adlı kitabında , 1875 tarihli bir İngiliz dergisinde paten kaymanın güvenli olduğunu savunan bir makaleyi yeniden basıyor ve “buz patenleriyle yapılabilecek her şeyin” tekerlekli patenlerle yapılabileceğini belirtiyor. Makalede, “İyi, zarif bir kız patenci, her gün bir erkekten daha fazla bakmaya değerdir” notunu gördüğümüzde, cinsel devrim pateninin başlayacağına dair bir ipucu olduğunu anlıyoruz.

Buz Pateni Pistlerinde Parti Havası Vardı

 Tüm insanlık tarihi boyunca doğru olan şey, potansiyel romantik partnerlerle tanışmanın genellikle bazı sosyal etkinlikler gerektirmesidir. Bunlar geleneksel olarak içkileri, kalabalıkları ve müziği içerir. Başka bir deyişle, bir parti. Kulüplere ve barlara gitmek, insanların birbirleriyle tanışmalarının ve birbirlerini tanıyacak kadar çekingenliklerini azaltmalarının önemli bir yolu olmaya devam ettiğinden, bu bugün de geçerlidir.

Yani Viktorya Dönemi’nin “rinkomania” çılgınlığı sırasındaydı. BBC News, kısmen eski nesiller paten kaymadığı için paten kaymanın gençleri çabucak çektiğini belirtiyor. Paten pistlerinin genç kalabalıklar arasında popüler olmasının bir başka nedeni de en çok sunulan parti atmosferiydi. The New York Times’a göre, pistlerin çoğu, herkes paten kayarken çalmak için bandolar tuttu ve egzersiz olarak kabul edilebilecek bir şeyi “sosyal bir olaya” dönüştürdü. Sosyal Tarih Derneği, bazı grupların tam anlamıyla bütün gün ve gece çaldığını ve birçok pistin dekor ve olanaklarının reklamını yaptığını bildirdi. Ve tarihçi Gavin Holman’a göre, hatta bazı pistler, yerel pub’ınızın bir Cuma gecesi herkesi eğlendirmek için müzisyenleri getirdiği şekilde çalmaları için yerel grupları bile kiraladı.

1870’lerin ortalarında, güzel tasarımları, içecekleri ve geniş paten alanlarıyla övünen zengin pistler açılıyordu. Canlı müzikle birleştiğinde, gençlerin buluşabileceği ve hatta iffetli fiziksel temas kurabileceği dev partilerdi. 

Kurallar Gevşetildi 

Viktorya Döneminde birinin kızıyla çıkmak için birkaç basit kuraldan daha fazlası vardı. “Boğucu bir atmosfer” olarak tanımlanan (ki bu gerçekten de romantizme elverişli görünüyor), genç erkek ve kadınların evlenmeden önce birbirleriyle yalnız kalmalarına güvenilemeyeceği ve bu nedenle onlara eşlik eden refakatçiler tarafından sürekli olarak denetlenmesi gerektiği varsayımıydı.

Hiç kimse tekerlekli paten kaymanın sağlıklı olduğundan şüphe etmedi. Halka açıktı, sağlıklı egzersizi teşvik etti ve tam olarak başıboş bir aktivite değildi. Sonuç olarak, dünyanın gergin ebeveynleri ve sert teyzelerinin genç çiftleri paten kaymasını yasaklamak için hiçbir iyi mazereti yoktu.

Ama pist o şehvetli çocuklar için bir sığınaktı. Genç saray görevlilerine refakat eden yaşlı akrabalar, paten üzerinde haysiyetlerini riske atmakta isteksiz davrandılar ve genç aşıklara mahremiyete yaklaşan bir skandala yol açmadan sohbet etmek için çok az şans verdi. Tabii ki, refakatçiler hala takipteydiler ama kenarda kalma eğilimindeydiler. Günün bir gazete makalesine göre bu, pistleri “cinsiyetlerin buluşabileceği tarafsız bir zemin” haline getirdi.

Kıyafetler De Daha Rahattı 

The Vintage News’in açıkladığı gibi 19. yüzyılda kadın giyimi tam olarak nedensel ve açıklayıcı değildi. Aslında, zamanın modası, kısıtlayıcı, rahatsız edici ve ihtiyatlı olana doğru sert bir eğilim gösterdi. Viktorya Dönemi kadınlarının fotoğraflarına bakarsanız, boyun altında deri görmediğinizden emin olabilirsiniz.

Yine, kızlara biraz moda konusunda nefes aldırabilecek olan paten kayma etkinliği geldi. Etkinliğin atletik doğası nedeniyle kıyafet kurallarını gevşetildi. Kadınlar paten yaparken aniden biraz daha kısa ve biraz daha dar etekler giyebildiler, bu da flörtlerine biraz daha fazla güç kattı. Hepsinden iyisi, kıyafet değiştirmek için mantıklı bir bahaneleri vardı. Daha dar, daha kısa giysiler daha esnek oldukları için kaymayı daha kolay ve daha güvenli hale getirdi.

Bu faydalar modern dünyada uysal görünse de, o zamanlar bir tür mini-cinsel devrimi ateşlediler.

Çiftlere Dokunmak İçin Bir Bahane Verdi 

Tekerlekli paten, 1800’lerin sonlarında kur yapmayla ilgili birçok kuralı gevşeterek, gençlere meraklı bir refakatçi olmadan takılmak için nadir bir şans verdi. Ve genç kadınlara biraz daha cesur giyinme şansı verdi, çünkü zamanın kısıtlayıcı modası iyi paten formunu engelledi.

Ancak paten kaymak, flört eden insanlar için çok daha güçlü bir özgürlük getirdi: Normalde oldukça yasak olan birbirine dokunma bahanesi.

The Science of People tarafından belirtildiği gibi, dokunmak flörtün önemli bir bileşenidir. Birine ince, doğal bir şekilde dokunmak bir bağlantı kurar ve yakınlığı teşvik ederken ilgiyi gösterir. Bu yüzden insanlar çok eski zamanlardan beri şakalarına gülerken birbirlerinin kollarına dokunurlar.

Tekerlekli paten, fiziksel temasla ilgili eski zaman kurallarını büktü çünkü kadınlar paten kayarken dengelerini korumak için biraz yardıma ihtiyaç duyabilirler ve en sert matron bile genç bir erkeği suçlayamazdı. Ve Jezebel’in belirttiği gibi, refakatçiniz size uzaktan gözlerini kısarak bakarken bir pistin etrafında yarışmak, daha da cesur olmayı çok daha kolay hale getird: El ele tutuşmak veya daha fazlası…

Paten Pisti, Zamanının Tinder’ıydı

 Viktorya Dönemi’nde romantizm tam olarak kolay değildi. Tarihe göre, insanlarla tanışmak ve flört etmek iki ana şey yüzünden karmaşıktı: Tecrübesizlik ve katı kamusal davranış kuralları. İlki için, gençlerin çalışması ve öğrenmesi beklenen kelimenin tam anlamıyla flört kılavuzları ve sıkı bir şekilde kontrol edilen, evlilik çağına ulaşmış genç kadınların çıkış yaptığı kötü şöhretli “Coming Out” partileri gibi belirli sosyal olaylar vardı. İkincisi için, hiç kimsenin uygunsuz davranışlarla suçlanmamasını sağlamak için her zaman refakatçi vardı.

Amacınız herkesin evliliğe kadar bunu saklamasını sağlamaksa ve potansiyel eşlerle tanışmak için aileniz veya sosyal bağlantılarınız varsa, bu iyidir. Bunlara sahip değilseniz, çıkmak isteyebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz ve muhtemelen evlenebileceğiniz biriyle tanışmak zorlayıcıydı çünkü Tinder veya Match.com yoktu.

Ama MyLondon’un açıkladığı gibi, bir paten pisti vardı. 1800’lerin sonlarında bir paten pistinde iki şeyden emin olabilirdiniz: Başka genç, bekar insanlar olacaktı ve eğer varsa çok az sayıda refakatçi olacaktı. Tüm sosyal kurallar biraz gevşetildi, aslında size sadece gözlemleme değil, diğer insanlarla normalde tolere edilenden daha rahat bir şekilde etkileşim kurma şansı verdi.

Paten Ün Kazanmaya Başladı 

1800’lerin sonlarında görece bir yenilikken, paten pistleri genç ve modaya uygun, bir anlamda zamanının etkileyicileri için popüler yerlerdi. Popülariteleri, paten pistleri, flört ve kur yapmayı düzenleyen zamanın kısıtlayıcı kurallarından bir şekilde arınmış diğer genç bekarlarla tanışma yeri haline geldiğinde arttı.

Ancak paten kaymanın romantik yönü, doğrudan düşüşe yol açtı. Tarihçi Ann Kourdas, ” Amerika Birleşik Devletleri’nde Kadın Ergen Cinselliği, 1850-1965 ” adlı kitabında, daha 1880’lerde kilise liderlerinin, eğitimcilerin ve eylemcilerin paten kaymanın “ahlaksız” ve genç kadınlar için tehlikeli olduğu konusunda uyarmaya başladıklarını belirtiyor. The New York Times’a göre, 20. yüzyılın başlarında paten pisti, saygın genç kadınların görülmesinin tehlikeli olduğu bir “toplayıcı” olarak ün kazandı. Tesadüf değil, bu, işçi sınıfına daha fazla boş zaman veren yeni iş yasalarıyla çakıştı. Kısmen zenginlerin züppe tavırları nedeniyle itibarı azaldı. Başka bir deyişle, paten kaymak hala eğlenmek ve diğer insanlarla tanışmak için harika bir yoldu, ancak şimdi yanlış türleri çeken “düşük sınıf” bir ortam olarak görülüyordu.

 

Devrim Uzun Sürmedi 

İlk tekerlekli paten modası ve kıvılcımladığı mini-cinsel devrim çok uzun sürmedi. 19. yüzyılın sonunda paten kaymanın popülaritesi azalmıştı ve azgın genç Victorialıların kalabalığını barındırmak için inşa edilmiş olan pistlerin çoğu kapanmaya başladı. Açık kalan pistler, nem ve ertelenmiş bakım nedeniyle bozulmaya başladı. Bakımlı olsalar bile, kısmen ahşap zeminlerin düzenli dozlarda talaş gerektirmesi nedeniyle bir süre sonra pistler pis bir görünüme kavuştu ve bu da onlara salonlarla ilişkili “dağınık” bir görünüm verdi.

İyileştirilmiş çalışma koşulları daha az varlıklılara daha fazla boş zaman verdiğinde, tekerlekli paten yeniden popülerlik kazanmaya başladı ve 1920’lerde tam bir patlama yaşadı. Bu patlama Büyük Buhran ile sona erdi ve o zamandan beri eğlence, 1970’lerin sonundaki ve 1980’lerin başındaki Roller Disco çılgınlığından, 1990’ların inline paten canlanmasından ve neşeli Tik Tok’tan birçok iniş ve çıkış yaşadı.

Ancak daha sonraki paten kaymaları, ilk deneyimin olduğu gibi kaynayan bir hormon havuzu değildi. Tüm pratik amaçlar için, 1800’lerin sonlarında tekerlekli patenle kıvılcımlanan cinsel devrim, onu gerekli kılan Viktorya Çağı ile sona erdi.

Editör: Astropower – 21.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Ferrari, Sattığı Her Arabayı Geri Topluyor!

    “Horror Vacui” Kavramını Daha Önce Duydunuz Mu?