içinde

HavalıHavalı

Mıknatıstan Oksijen Ürettiler! Bilim İnsanlarınının Astronotlara Büyük Jesti

Uzayda yapılan ve yapılmaya devam eden araştırmalar kapsamında, bilim insanları bu sefer de görev kolaylığı sağlamak için mıknatıstan oksijen ürettiler!

Oksijen bildiğimiz üzere özellikle de uzayda yapılan araştırmalar için çok önemlidir. Bilim insanları ise bu doğrultuda, mıknatıstan oksijen ürettiklerini açıkladılar.

Uluslararası Uzay İstasyonunda ve diğer uzay araçlarında astronotların nefes almasını sağlamak karmaşık ve maliyetli bir süreçtir. İnsanlar Ay veya Mars’a gelecek misyonları planlarken daha iyi teknolojiye ihtiyaç duyulacak.

Uzayda astronotlar için gerekli ölçüde oksijen üretmek veya görev yerine götürebilmek sanıldığının aksine kolay bir durum değildir. Öyle ki Mars veya daha ötesine seyahat ettikçe daha da zorlaşan karmaşık bir mesele haline bürünüyor. Ancak şimdi, bilim insanları mıknatıs kullanarak astronotlar için oksijen üretmenin yeni bir yolunu keşfettiler. NASA, hali hazırda uzayda oksijen üretmek için özel santrifüjler kullanıyor fakat bu makineler hem büyük hem de oldukça ağırlar. Ayrıca olduğundan daha fazla enerji tükettikleri gibi rutin özel bakıma da muhtaçlar. Dolayısıyla bu yol ile oksijen üretmek maliyet açısından da çok faydalı bir durum gibi gözükmemektedir.

Artık “Mıknatıs” kullanarak uzayda oksijen üretmek mümkün!

Yapılan yeni araştırmalara göre, sadece mıknatıs kullanarak aynı sonuçları çok daha pratik bir şekilde elde edilebilmesinin mümkün olduğunu ortaya konuluyor. Almanya’daki Uygulamalı Uzay Teknolojisi ve Mikro Yerçekimi Merkezi (ZARM)’da bulunan düşme kulesinde gerçekleştirilen simülasyon testleri başarıyla sonuçlandırılmış durumda. Bu da her şeyin yolunda ilerlediğini gösteriyor.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden Profesör Hanspeter Schaub, “Yıllarca süren analitik ve hesaplamalı araştırmalardan sonra, bu şaşırtıcı düşme kulesini Almanya’da kullanabilmek, bu kavramın sıfır-g uzay ortamında çalışacağına dair somut kanıt sağladı” dedi. Yapılan bu araştırma, oksijen üretebilmek için ortaya çıkan gaz kabarcıklarının, mikro yerçekiminde basit bir neodimyum mıknatıs tarafından farklı türdeki sulu bir çözeltiye daldırılarak toplanabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, uzun vadeli uzay görevleri için bu tekniğin muazzam ve kusursuz sonuçlara sahip olabileceğini belirtiyor. Her anlamda görev kolaylığı sağlayacak olan bu çalışma, hem yük hem pratiklik açısından astronotların işini kolaylaştıracak olup, planlanan iş süresini de kısaltacağı son derece mümkün görülmüştür.

Araştırma, oksijen sistemleri geliştiren bilim adamları ve mühendislerin yanı sıra sıvıdan gaza faz değişimlerini içeren diğer uzay araştırmaları için yeni yollar açabilir.

Dr. Brinkert, “Bu etkilerin, uzun vadeli uzay görevleri gibi faz ayırma sistemlerinin daha da geliştirilmesi için muazzam sonuçları olduğunu ve verimli oksijenin ve örneğin sudaki hidrojen üretiminin (foto-) elektrolizör sistemlerinde olabileceğini” öne sürüyor. Ayrıca kaldırma kuvvetinin neredeyse yokluğunda bile elde edileceğini de açıklamalarında belirtiyor.

Editör: Ayşe Tunç – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bilim İnsanları: Asıl Tedavi Edilmesi Gereken Hastalık Homofobi

    Athena’dan Nuh’a Barışın Simgesi: Zeytin Dalı 🕊