içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Türkçe Rap’in Doğuşu: Cehennemden Çıkan Çılgın Türkler Cartel ve Islamic Force

Türk Rap, Türkiye’de, özellikle İstanbul ve Ankara’da yayılmadan önce, aslında Almanya’daki Türk etnik yerleşim bölgelerinden doğdu. Kalabalık nüfusunu 1960’larda Almanya’ya Gastarbeiter (misafir-işçi) olarak gelen Türk göçmenler sayesinde oluştu. Hükümet adına, özellikle vatandaşlık statüsü açısından dışlayıcı uygulamalar, Almanya’daki Türkler arasında göçmen işçilere karşı ırkçılığı körükleyen sistematik bir ayrımcılık yaratıyordu. Almanya’da doğmuş olmalarına rağmen, bu Gastarbeiters’ın çocukları Almanya veya ebeveynlerinin menşe ülkesi tarafından vatandaş olarak tanınmamaktadır. Genellikle harap mahallelerde yaşayan ve “doğulu” gelenekleri ve Almanca’ya zayıf hakimiyetleri ile yabancı olarak damgalanan Türk kentli gençliği, anlamlı kimlik inşası aracı olarak rap müziğe yöneliyordu.

King Size Terror tarafından Türk dilinde kaydedilen ilk rap plağı olan ‘Bir Yabancının Hayatı’ndan bütün bir alt türün yaratılmasına kadar Almanya’daki Türk gençliği, saflığın ötesine geçmiştir. Rap’i yerelleştiren Almanya’daki Türkler, özellikle ırkçılık ve etnik azınlık gruplarının genç üyelerinin yaşadığı ulusal kimlik sorunuyla ilgili olanlar için “bir dizi yerel mesele için bir ifade tarzı olarak hareket etmek” için yeniden çalıştı.

Türk hip-hop, 1990’ların ortalarında Türk rap grubu Cartel’in Türkiye genelinde başarısı ve popülaritesi ile Almanya’da öne çıkmıştı. Ne yazık ki, ilk albümlerinin başarısından sonra, Cartel üyeleri neredeyse bazı üyelerini öldürecek bir kavga çıkardı. Grubun tekrar bir araya gelmesi yasaklandı ve Kartel üyeleri hapse atıldı. Cartel’in albümü müzik piyasasından yasaklandı.

Cartel, 1995 yılında Almanya’da kurulan büyük ilgi toplayan bir Türk rap grubuydu. Grup, Almanya’da iki ayrı rap grubu ve hepsinden bağımsız olan Erci E’nin bir araya gelmesiyle doğdu. Grubun “Cartel” adındaki albümü ilk önce Avrupa’da yayınlandı. Kısa zamanda Avrupa’da medyanın dikkatini çeken grup hakkında MTV müzik kanalında röportajlar yayınlandı. Türk müziğinin sesini dünyaya duyuran nadir topluluklardan birisi olmayı başaran grup Türkiye’de de büyük yankı uyandırdı.

Şu ana kadar İstanbul’da BJK İnönü Stadyumu’nda konser veren ilk ve tek Türk Rap müzik grubudur. Radyo ve TV kuruluşları ilk haftada satılan ilk 100.000 CD’yi “Altın Kaset” ve 250.000 Cd’yi de “Çifte Platin” ödülüne layık gördüler ve popüler durumunu daha iyi gösterdiler. Cartel en başarılı Türkçe Rap grubu olarak bilinir ve söylenen şarkılar Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca olduğu için söz zenginliğini bir kez daha gösterir. Cartel’in CD’si Türkiye’de çıkmadan önce, Almanya’da 29.000 satmıştır. Türkiye’de toplam 543.000 adet satmıştır ve Türkçe Rap tarihine en çok satan grup olarak geçmiştir. Türkiye’de stad konseri veren ilk ve tek rap grubu olan Cartel BJK İnönü Stadyumu’nda verdiği konserde Türkiye’de Michael Jackson’dan sonra en çok izleyici çeken konser olduğu için American Time dergisine konu olmuşlardır.

Atalarının anavatanlarının dilinde rap yapmanın yanı sıra, Türk hip hop’u Alman hip hop’undan estetik olarak farklıdır. Öncelikle Türk hip-hop sanatçıları, efsanevi bir Türk geçmişinden yola çıkarak şarkılarında Arabesk müziği örneklemeyi tercih ediyor. Arabesk, göçmen işçilerin anavatan içindeki ilk göç deneyiminin bir yansıması olarak 1960’larda Türkiye’de ortaya çıkmış bir halk müziği tarzıdır. Brown’ın yazdığı gibi, gençlerin belki de tatilde beklediklerini asla göremezlerdi – Arabesk, hip hop’un yerinden edilme hikayeleri aracılığıyla topluluk icadıyla mükemmel bir şekilde örtüşen bir nostalji ve kültürel karamsarlığı ifade ediyor” (Brown, 144).

Islamic Force:

“Çocuk eve gelir ve rap dinler, sonra babası gelir ve ‘hadi oğlum, alışverişe gidiyoruz’ der. Arabaya binerler ve çocuk kasetçalardan Türk müziği dinler. Daha sonra plağımızı alır ve her iki stili bir arada dinlemeye başlar”

Ayrıca albüm çizimleri ve lirik içerik, hip-hopçuların ve hayranların ticari olarak tanımlamalarına ve bireysel olarak Türk kimliklerini ifade etmelerine olanak tanır. Türk hip hop’unun gerçekleştirdiği kültürel altyapının kapsamlı bir resmini görmek için, hareketin kökenlerine ve yerel sanatçıların belirli örneklerine daha yakından bakmak da önemlidir.

Oryantal hip hop, kökenlerinin çoğunu daha önce kısaca bahsedilen hip-hop gruplarına borçludur: Islamic Force ve Cartel.

Islamic Force, 1980’lerde Almanya’daki etnik azınlıklara ses vermenin bir yolu olarak kuruldu ve genellikle Doğu rapi başlatan kıvılcım olarak kabul ediliyor. Grup, hip-hop sanatçıları DJ Derezon ile birlikte ilk single’larını yayınladı: “My Melody/İstanbul 1992’de Batı ve Türk kültürlerini birleştirerek Almanya’da Türklere yönelik ırkçılıkla mücadele etmek (Hip-Hop Kültürü).

İngilizce rap yapan ve Afro-Amerikan hip-hop ritimlerini Türk Arabesk ile karıştıran Islamic Force, Boe-B’nin babasının arabasında hem Türk hem de Amerikan kasetleri dinleyen çocuğunun mükemmel bir örneğidir. Batı tarafından kabul görmek için başlangıçta İngilizce rap yaparak Amerikan hip hopuna odaklansalar da, grupların Türkiye’deki popülaritesinin artması, sonunda Türkçe rap’e geçmelerine neden oldu. Ana dillerinde rap yaparak, İslami Güç, bir ülke olarak Türkiye ile ve kültürel arka planıyla doğrudan bağlantı kurarken, aynı anda küresel bir türü (hip hop) yerel bir kültürle (Türk gelenekleri) birleştirdi.

Diessel’e göre,

“Türk müzik deyimleri ve dilinin hip hop ile sentezi genç bir dinleyici kitlesine hitap etmede başarılı oldu. Almanya’daki Türk gençliği için Oriental hip hop, hem son derece yerel hem de aynı zamanda küreseldir; uzaklara uzanan ‘Doğu’nun ve hip hop’un uyumlu dilinin çağrıştırılması yoluyla, dışlama siyasetine karşı çoklu direniş olasılıklarını tasavvur eder”

En çok Almanya’da öne çıkan Türk rap, Alman hip hop’unun karşısında yer alıyor. The Bomb Hip-Hop Magazine’de Alman hip hop ile ilgili bir makaleye göre, Almanya göçmenlerle dolu ve sonuç olarak herkes tercih ettiği dilde rap yapıyor. Türk rap sanatçıları kendi Türkçeleriyle rap yapıyor ve Amerikan veya Alman şarkılarının aksine Türk halk müziğini örnekliyor. Dolayısıyla bu müzikal alt tür, bir bütün olarak Alman milliyetçiliği içinde Türk kökenini işaretleyen bir karşı milliyetçilik hareketi olarak görülüyor. Almanya’da bu tür, ırkçı şovenizme ve etnik milliyetçiliğe karşı bir silah haline geldi.

Editör: Astropower – 04.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Unorthodox

    Geleceğin Teknolojisi: Dünyamızı Değiştirecek 5 Etkileyici Fikir