içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

En Çok Ödül Alan Gizem Yazarının Netflix’deki En Sürükleyici Dizileri

Harlan Coben, Amerikalı bir gizem ve gerilim yazarıdır. Romanlarının olay örgüleri genellikle geçmişte çözülmemiş veya yanlış yorumlanmış olayların, cinayetlerin veya ölümcül kazaların yeniden ortaya çıkmasını içerir ve birden fazla bükülme içerir. Romanları arasında, her biri New York ve New Jersey’de ve çevresinde geçen aynı kahramanı içeren iki dizi; bazı karakterler her ikisinde de görünür.

Coben bir Edgar Ödülü, bir Shamus Ödülü ve bir Anthony Ödülü kazandı. Üçünü birden alan ilk yazardır.

Kitapları 43 farklı dile çevrildi ve 60 milyondan fazla sattı. Birçok romanı Netflix’de dizi veya film olarak uyarlandı. 26 yaşındayken yayına kabul edilen ve 1990’da ışığı gören ilk kitabı olan romantik gerilim oyunu Play Dead’i bu sıralarda yazdı. Daha sonra, eski bir basketbolcu olan ve spor ajanı olan Myron Bolitar’ı konu alan bir dizi gerilim filmi yazmaya başladı. 1995’te Myron Bolitar serisinin yaratılmasından bu yana ilk bağımsız gerilim filmi olan Tell No One, 2001’de yayınlandı. Kitaptan uyarlanan bir Fransız film uyarlaması 2006’da yayınlandı. 15 Nisan 2008’de yayınlanan Hold Tight adlı roman, New York Times En Çok Satanlar listesine 1 numaradan giren ilk kitabı oldu.

Coben, Myron Bolitar serisinin ilk cildi olan Deal Breaker ile “En İyi Ciltsiz Orijinal” kategorisinde 1996 Anthony Ödülü’nü kazandı; aynı kategoride Edgar Ödülü’ne de aday gösterildi. Fade Away 1997 Shamus Ödülü’nü ve “En İyi Ciltsiz Orijinal” dalında Edgar Ödülü’nü kazandı, aynı kategoride Anthony Ödülü ve Barry Ödülü’ne aday gösterildi. Myron Bolitar romanı, Back Spin, 1998 Barry Ödülü’nü kazandı ve Dilys Ödülü ve Shamus Ödülü’ne aday gösterildi. 2002’de Tell No One, Anthony Ödülü, Macavity Ödülü, Edgar Ödülü ve Barry Ödülü’ne aday gösterildi. 2010’da Live Wire, 125.000€ değerinde suç kurgu ödülü olan RBA Suç Yazma Ödülü’nü kazandı.

Coben’in beyazperdeye uyarlanan ilk kitabı Tell No One oldu. Yönetmen Guillaume Canet, 2006 yılında Ne le dis à personne (Tell No One) adlı kitaptan uyarlanan Fransızca bir film yaptı. Coben’in 2003 tarihli No Second Chance kitabı, aynı adlı 2015 Fransız mini dizisinin temeli oldu. İki yıl sonra aynısı Just One Look’a da oldu. Coben, Nisan 2016’da Birleşik Krallık’ta Sky 1 kanalında ilk kez yayınlanan İngiliz suç draması televizyon programı The Five’ın yaratıcısıdır.

Ağustos 2018’de Coben, Amerikan şirketi Netflix ile multi-milyon dolarlık beş yıllık bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, Coben’in 14 romanı orijinal Netflix dizilerine veya filmlerine dönüştürülecek ve Coben tüm projelerde baş yapımcı olarak görev alacak.

İşte Harlan Coben’in şimdiye kadar yayınlanmış olan Netflix dizileri:

  • The Stranger

 

  • The Woods

  • The Innocent

  • Gone for Good

  • Stay Close

  • Hold Tight

 

  • Safe

Editör: Doruk Adakoğlu – 13.05.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çocukların En Büyük Silahları: Göz Yaşları

    Takıntılı (Obsesif) Kişilikler