içinde

Unutulmaz Uyarlamalara Bir Yenisi Daha Ekleniyor | Aşkı Memnu, “Bihter” Adıyla Netflix’e Geliyor!

Halit Ziya Uşaklıgil’in 1901 yılında yayımlanan realist-natüralist romanı olan Aşk-ı Memnu (Yasak Aşk), uzmanlarca Batı Edebiyatı klasiklerinden Fransız yazar Gustave Flaubert’in şaheseri olarak bilinen Madame Bovary, Rus yazar Lev Tolstoy’un Anna Karenina’sına benzer olay örgüsünü oldukça iyi yansıttığı bu eser, Uşaklıgil’in en başarılı eseridir. Kitap yayınlandığı dönemde halk, toplumun ahlak yapısını bozduğu iddiasıyla kitaba ve yazara karşı tepkilerini gösterse de zaman içerisinde bu eserin bireysel bir roman olduğu, amacının halkı eğitmek olmadığı ve bunun dönemin edebiyat akımı olan Servet-i Fünun’un özelliğine bağlı olduğu kabul görmüştür. 

Realist romanların bir diğer özelliği olan dinamik karakteri Bihter Ziyagil’de çok net bir şekilde görüyoruz. Romantik eserlerde olanın aksine, bir karaktere iyi veya kötü olarak sınıflandırmakta zorlandığımız bu eserde çoğu kişi Bihter’in sadakatsizliğine kızmış dahi olsa yine de onu tam olarak kötü karakter kategorisine koymaz, koyamaz çünkü yaşadığı sürece yakından tanıklık etmiş ve başlangıçtaki halini görmüş, ruhani çöküşüne şahit olmuş, motivasyonlarını öğrenmiştir.  

Başarılı edebiyat eleştirmeni Berna Moran’ın deyimiyle bu eser “Topluma değil, bireye ve bireyler arası ilişkiye dönük bir romandır. Uşaklıgil, somut ve tek olan bir evliliğin belirli koşullar altında nasıl işlediğini, belli insanların arasındaki ilişkiler örgüsünün niteliğini ve gelişmesini anlamaya ve anlatmaya çalışır.” Ve birbirinden zıt karakterleri bir çatı altında toplamayı başaran Uşaklıgil’in bu eseri aslında basit bir matematik denkleminin edebi kanıtı gibidir, birbirine zıt hayatların toplamı sıfıra yani hiçliğe eşittir. 

Elbette bu eser yalnızca bir roman olarak kalmamış, televizyon tarihinde de çok ses getiren diziler arasına adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır. Şimdiye kadar iki dizi versiyonu çekilmiş olan eserin sonunda beyaz perdede severleriyle buluşmaya hazırlanıyor.  

İlk kez 1975 yılında TRT ekranlarında yayınlanan ikinci Türk dizisi olmasının yanı sıra başarılı oyuncu kadrosuyla da kendisinden oldukça uzun süre bahsettirmeyi başarmıştı. izleyiciyle buluşan Aşk-ı Memnu’nun oyuncu kadrosunda Salih Güney (Behlül), Müjde Ar (Bihter), Neriman Köksal (Firdevs), Şükran Güngör (Adnan), Itır Esen (Nihal) ve Suna Keskin (Peyker) gibi usta isimler yer alıyordu. Otuz üçer dakikalık 6 bölümden oluşan aile-dram dizisinin yönetmen koltuğunda ise Halit Refiğ oturuyordu.  

En çok izlenen uyarlaması 2008-2010 yıllarında milyonları ekrana kitleyen roman ile aynı adı taşıyan Kanal D dizisiydi ancak roman için gösterilen tepkiyi dizi de aldığı için RTÜK tarafından bazı düzenlemeler yapılması koşuluyla yayın serüveni devam etmiştir. Eserin modernize edilmiş versiyonu olarak da kabul edebileceğimiz bu yapımın başrollerini Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ paylaşmıştır. Roman ile bazı farklılıklar gösterse de karakterlerin gerçek olduğuna o kadar inanmış, o kadar kabul etmiştik ki Bihter’in intihar sahnesinin etkisinin hala üzerimizde olduğunu söylesem karşı çıkacak çok az kişi olacağına eminim.  

(Fotoğrafa bakınca ”Beni beni, Bihter’ini…” cümlesi kulaklarında çınlamayan var mı?)

Roman ile dizi arasındaki farklara değinmeden geçmek olmaz değil mi?  

Cemile aslında Bihter’i de Nihal’i de kıskanmıyor hatta o kadar uzun süre yalıda kalmıyor bile. Evlenip oradan ayrılıyor. Beşir’e olan aşkı ise tamamen dizide gördüğümüz bir olay diyebiliriz. Nihal ve Beşir ile çocukluk arkadaşlığı haricinde bir bağı yok ve Beşir aslında hadım edilmiş bir çalışan.  

Matmazel dizide her ne kadar Adnan Bey’e karşı platonik bir aşk içerisindeymiş gibi gösterilse de aslında romanda buna dair hiçbir şey geçmiyor. Nihal’i uyarmak için ufak imalarda bulunduğu için Bihter tarafından olabildiğince uzakta tutulmaya çalışması ise çok farklı ele alınmış sayılmaz. 

Behlül’ün bir dönem nişanlandığı Elif karakterinin E’si bile yoktur romanda ama Behlül’ün Bihter’den sıkılıp kendine elde etmesi zor bir kadın arayışına girdiği dönemde bir opera sanatçısını izlemeye gittiği ve ardından eve birkaç gece gelmediğinden bahsedilir. 

Finalinin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen hala büyük bir izleyici kitlesine sahip olan bu yapımın herkesçe çok özlendiği yapımcılar tarafından fark edilmiş olacak ki yepyeni bir oyuncu kadrosuyla bu hasreti giderme kararı almışlar.  ‘’Bihter’’ ismiyle beyaz perdeye uyarlanacak olan yapımın, eserin kendi zamanının baz alınarak çekileceği duyurusu yapıldı ancak olay örgüsünün ve karakterlerin aynı olup olmayacağı hala bir merak konusu.  Ama elbette ki izleyicileri asıl heyecanlandıran kısım oyuncu kadrosunda kimlerin olduğu. Henüz oyuncu kadrosunun tamamı belli olmasa da ana kadro oluştu diyebiliriz. İşte kadrodaki isimler : 

Bihter – Farah Zeynep Abdullah  

2010 yılında Öyle Bir Geçer Zamanki dizisiyle gönlümüzde taht kuran yetenekli oyuncu, her projesinde kendi hakkında hayranlıkla konuşturmayı başaranlardan biri. Tek yeteneğinin oyunculuk olmadığını da Unutursam Fısılda filminde o güzel sesiyle kanıtlamıştı. En son Bergen filminde başrolde izlediğimiz Abdullah, hız kesmeden başarılı projelerde yer almaya devam ediyor.

Behlül – Boran Kuzum 

2015 yılında Analar ve Anneler dizisinde Suat karakteriyle Türk televizyonlarına merhaba diyen genç yetenek, Muhteşem Yüzyıl‘da 1. Mustafa olarak oldukça başarılı bulunduktan sonra ilk başrol deneyimi olan Vatan Sensin‘in Leonidas Papadopoulos’u olarak karşımıza çıkmıştı.

Firdevs – Hande Ataizi  

İlk kez 1993 yapımı Yaz Evi dizisinin Gülçiçek’i olarak karşımıza çıkmış olan oyuncu ve sunucu Hande Ataizi’nin hayat verdiği en sevilen karakter şüphesiz ki Ruhsar. Yakın zamanda Camdaki Kız dizisinde kendisini Cana olarak izlemiştik.

Nihal – Helin Kandemir  

2017 yılında İsimsizler dizisiyle ilk kez kamera karşına geçip adeta oyunculuk için doğduğunu kanıtlayan genç yetenek, Hakan: Muhafız ve Kağıt Ev‘deki performansıyla kendisine hayran bırakmayı başarmıştı. Yakın zamanda Duy Beni dizisinin Leyla’sı olarak izlediğimiz Kandemir’i Nihal olarak izlemek için sabırsızlanıyorum.

Matmazel – Ebru Özkan  

2006 yılında Kabuslar Evi filmi ve Gözyaşı Çetesi dizisi ile oyunculuk kariyerine sağlam bir başlangıç yapan Özkan, Hanımın Çiftliği adlı 2009 yapımı dizi ile yeteneğini gözler önüne sermiştir. House M.D. (Doktor House) dizisinin uyarlaması olan Hekimoğlu dizisinin ardından Ben Bu Cihana Sığmazam dizisiyle televizyon ekranlarının vazgeçilmezleri arasında olmaya devam ederken Disney+‘ın orijinal yapımı olan Ben Gri ve Netflix‘in yeni dizisi Şahmaran‘ın da oyuncu kadrosunda yer almaktadır.

Peyker – Nezaket Erden 

Ekranlarda ilk kez 2020 yapımı olan Baraj‘la karşımıza çıkan oyuncu aslında kariyerine 2017 yılında Sevgili Arsız Ölüm adlı tiyatro oyunuyla başladı. İstanbul’da aktif olarak faaliyet gösteren Tiyatro Hemhal adlı profesyonel tiyatro toplumunun kurucularından olan Erden, 2020 yılında İnsanlar İkiye Ayrılır adlı film ile beyaz perdeye merhaba derken ilk ödülünü de bu filmde hayat verdiği Tilbe karakteriyle almıştır.

 

Beşir –  Lorin Merhart 

2012 yılında Disney Channel Türkiye‘nin ilk sitcom projesi olan Zil Çalınca‘da dahi çocuk Acar karakteriyle kariyerine genç yaşta yön vermeye başlayan Merhart, Londra Drama Stüdyosu‘nda oyunculuk eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra 2019 yılında  dizisi ile kayda değer bir çıkış yakaladı.

Editör: Fatih Düz – 27.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Mike Tyson’a Bir Tecavüz Davası Daha Açıldı!

    Bulgaristan’ın İlk Açık Deniz Rüzgar Türbini Gaz Üretmek İçin Kullanılacak!