içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Köpekleri Çiğ Etle Beslemenin Antibiyotiğe Dirençli Bakteri Artışı İle İlişkisi

Bristol Üniversitesi’nce yürütülen araştırma, çiğ etle beslenen köpeklerin dışkılarında antibiyotiğe dirençli bir bakteri olan Escherichia coli (E. coli) salgılama olasılığının, diğer köpeklerden daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Önceki araştırmalar, bakterilerin günlük etkileşim yoluyla köpekler ve insanlar arasında paylaşıldığını gösterdiğinden, araştırmacılara göre çiğ beslenme en güvenli besleme şekli olamamaktadır. Eğer bu yöntem seçilirse evcil hayvan sahiplerinin ekstra önlemler alması ve özellikle çiğ et ile temas edildiğinde, sonrasında hemen temizlenmeye ve hijyene dikkat edilmesi gerekmektedir.

Journal of Antimicrobial Chemotherapy dergisinde yayınlanan çalışma, yetişkin köpeklerde ve çiğ et yiyen köpeklerde E. coli salgılanması ile ilgili bağlantılar buldu. Bu araştırma, 16 haftalık yavruları inceleyen One Health dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırmayı da destekler nitelikte. Farklı köpeklerden elde edilen verilerin kullanıldığı her iki çalışmada da köpeklerin yaşlarına veya çiğ et diyetiyle beslendikleri süreye bakılmaksızın dirençli bakteriler salgılayabileceği görüldü. Bu salgılama potansiyelinde köpeğin yaşadığı çevre de rol oynadı. Kırsal kesimde yaşayan köpekler için çiğ beslenme güçlü bir risk faktörüyken, şehirde yaşayan köpeklerde risk faktörleri çok daha karmaşıktı. Çünkü şehir köpekleri arasındaki yaşam tarzları çeşitliydi. İki çalışmada toplam 823 köpek ve sahiplerine yer verildi.

Yapılan çalışmalar neticesinde Moleküler Bakteriyoloji Profesörü Matthew Avison’a göre; “Antibiyotiklere dirençli bakteriler her yerdedir, ancak bazı antibiyotiklerin insanlarda kullanım için kritik öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Çiğ etle beslenen köpeklerin bu önemli ilaçlara dirençli bakterileri taşıma olasılıklarının daha yüksek olması, hayvanın veya sahibinin hastalanacağı anlamına gelmez. Fakat kritik öneme sahip antibiyotiğe dirençli E. coli ve diğer bakterilerin dolaşımını azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Araştırmamız, köpeklere çiğ et vermemenin bu amaca yardımcı olabileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor.”

Bilindiği üzere E. coli, tüm insan ve hayvanların bağırsaklarında bulunan yaygın bir bakteridir ancak idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın ortak nedenidir ve vücudun diğer bölgelerine yayılırsa ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri iyi hijyen uygulamaları konusunda bilinçli olmalıdır. Çiğ gıda vermek konusunda iki kere düşünmelidir.

Veteriner Epidemiyoloji ve İnsan Sağlığı Profesörü Kristen Reyher’in sözlerine göre; “Antibiyotik direncini ve bunun hem insan hem de hayvan sağlığı üzerindeki korkunç etkilerini de azaltmak için bu konuda hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.”

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Ayşe Tunç tarafından yazıldı

Gıda Mühendisi
AÜ Medya ve İletişim

Makale YazarıVideo YapımcısıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. güzel içerik son zamanlarda market yada kasap yanlarını mekan edinen köpeklere çiğ sakatat verdiklerini bunun da köpekleri saldırganlaştırdığını duydum.bağırsak beyin ilişkisi geldi aklıma bağırsaktaki zararlı e koli bakterileri bağırsakları bağırsaklar da beyinlerini etkileyip saldırganlaştırıyor olmalı.böyle olunca köpekler insanlara saldırıyor diye sokaklardan toplansın istiyorlar.BİLİNÇLENmek önemli.içerik güzel tebrik ederim.

    Kedilerin En İlginç Özellikleri

    Telepati Üzerine Çalışırken Ortadan Kaybolan Meksikalı Bilim Adamı Jacobo Grinberg