içinde

HavalıHavalı

Plastik Atık İçin Bulunan Şaşırtıcı Kullanımlar

Plastik atık, hiç bitmeyen bir dünya sorunudur. Herkes dünyanın plastikte boğulduğunu biliyor. Araştırmacılar, olduğumuz gibi devam edersek, 2050 yılına kadar okyanusta balıktan çok plastik olacağını tahmin ediyor!

Ancak bilim adamları, tüm bu plastik torbalar, şişeler ve plastiklerle yapacak akıllı ve yaratıcı şeyler geliştirmek için çok çalışıyorlar.

Bu yenilikçiler, yalnızca geri dönüşümden çok, plastik atıkları tamamen başka bir şeye dönüştürmek için şaşırtıcı yollar buldular. Örneğin, kullanılmış plastik, vanilya aroması, protein tozu ve betondan daha güçlü tuğlalar gibi maddelere dönüştürüldü.

Vanilya Aromasına Dönüştürülen Plastik Şişeler

Bir taşla iki kuş vurma kategorisinde bilim adamları, dünyanın yüksek vanilya aroması talebiyle uğraşırken aynı zamanda plastik şişe atığı sorununu çözmek için çalışıyorlar. Vanilin, vanilyanın kokusunu ve lezzetini oluşturan şeydir ve ya vanilya çekirdeklerinden doğal olarak çıkarılır ya da kimyasallardan yapılır. Sonuç olarak, vanilin sadece unlu mamullerden daha fazla üründe kullanılmaktadır. Bu madde ayrıca çeşitli yiyeceklerde ve hatta temizlik ürünleri ve kozmetikler gibi şeylerde bulunur.

Vanilin için küresel talep arttıkça, plastik şişeler cevabı tutabilir. İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’ndeki iki araştırmacı, E.coli bakterilerini kullanarak tereftalik asidin vaniline nasıl dönüştürüleceğini buldu. (Tereftalik asit, polietilen tereftalat ile yapılmış plastik şişelerden ayrılan temel alt birimdir.) Tuhaf bir şekilde, tereftalik asit ve vanilin kimyasal bileşimlerinde benzerdir ve araştırmacıların maddeyi vaniline dönüştürmesi fazla zaman almamıştır.

Plastikten Jet Yakıtına Bir Saatten Daha Kısa Sürede!

Plastik atıkların kimyasal olarak geri dönüştürülmesi yüksek kaliteli ürünler oluşturmasına ve bir süredir mümkün olmasına rağmen, büyük miktarda enerji ve uzun işlem süreleri gerektirdiğinden genellikle maliyet açısından engelleyicidir. Ancak Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, plastiği bir saatten daha kısa sürede jet yakıtına dönüştürmenin bir yolunu buldular.

Araştırmacılar polietileni (yaygın olarak kullanılan bir plastik formu) jet yakıtına ve diğer yüksek değerli yağlayıcılara dönüştürdüler. Bunu, plastiğin neredeyse %90’ını yakıta dönüştüren bir katalitik süreç oluşturarak yaptılar. Ve bunu yapmaları bir saatten az sürdü. İşlem sadece daha hızlı olmakla kalmadı, aynı zamanda önceki yöntemlerden daha az enerji kullandı. Ekip şu anda ticari kullanım için dönüştürme sürecini yükseltmek için çalışıyor. Daha düşük sıcaklıkları ve hızlı işlem süreleri ile keşifleri, kimyasal olarak geri dönüştürülen plastik dünyasında bir oyun değiştirici olabilir.

Plastik, Kum Kıtlığını Sonlandırmaya Yardımcı Olabilir!

Dünyanın dört bir yanındaki geniş kumsalların sayısı göz önüne alındığında, dünyanın kum sıkıntısı yaşadığına inanmak zor olabilir. Ancak, inşaat ve imalat için çok fazla kuma ihtiyaç vardır ve aynı zamanda beton yapımında da kullanılır. Ama sahilde gördüğünüz şeyler çok tuzlu ve çölden gelen kum da çok pürüzsüz. Sonuç olarak, inşaat için kum nehirlerden çıkarılma eğilimindedir, bu da her türlü çevre sorununa yol açar ve birçok ülkede yasaklanmıştır ve bu da “kum mafyaları” tarafından kontrol edilen tuhaf bir yeraltı kum madenciliği dünyasına yol açar.

Araştırmacılar bunun üzerinde çalışıyor ve beton karıştırırken plastik atıkların sıralanabileceğini, temizlenebileceğini, parçalanabileceğini ve kuma ezilebileceğini keşfetti. Bu yöntem, aynı özellikleri korurken, beton karışımında kullanılan kumun %10’una kadar yerini almıştır. Betonun yaklaşık %25’i kumdan oluştuğu için %10’unu plastikle değiştirmek, dünyanın “mafya” kumuna olan ihtiyacının azaltılmasında önemli bir etkiye sahip olabilir. 

Plastiği Gübreye Dönüştürmek

Plastik atıkların yaklaşık %9’unun geri dönüştürüldüğü tahmin ediliyor. Gerisi atılıyor ve çöplüklere atılıyor ve okyanuslarda yüzüyor. Uzmanlar, plastiğin atılmak yerine kolayca yeniden kullanılabileceği yollar bularak bu sorunu çözmeyi umuyor. Tokyo Teknoloji Enstitüsü’ndeki bir araştırma ekibi, biyo-bazlı plastikleri kimyasal olarak gübreye dönüştürmek için bir yöntem keşfetti. Biyo bazlı plastikler, petrol bazlı plastiklere daha sürdürülebilir bir alternatif olarak kullanılmaktadır.

Bilim adamları, biyo bazlı bir plastiğin (PIC) bir yan ürünü olan ISB’den üre (azot açısından zengin bir madde) oluşturmak için amonoliz sürecini kullandılar. Gübreyi test etmek için, araştırmacılar bitki büyüme deneyleri yaptılar ve PIC gübresini kullanan bitkilerin, sadece normal gübre verilen bitkilerden daha iyi büyüdüğünü buldular.

Çok Güçlü Tuğlalara Dönüştürülen Plastik Süt Testileri

Kenya, Nairobi’den Nzambi Matee, sandviç poşetleri, süt sürahileri ve halatlar gibi diğer geri dönüşüm tesislerinin kullanamadığı geri dönüştürülmüş çöpleri alıyor ve atıkları sağlam plastik tuğlalara dönüştürüyor. Şirketi Gjenge Makers, birlikte karıştırılmış kum ve plastiği kullanır ve bunları yüksek sıcaklıklarda ısıtarak tuğla haline getirir. Beklemeseniz de, plastik tuğlaları betondan daha güçlü.

Bu ürünle ilgili harika olan şey, geri dönüşüm merkezleri onları kabul etmediği için genellikle çöplüklere giden türden malzemelerden yapılmış olmasıdır. Tuğlalar yüksek yoğunluklu polietilenden (süt ve şampuan şişeleri), düşük yoğunluklu polietilenden (tahıl poşetleri ve sandviç poşetleri) ve polipropilenden (ipler ve kovalar) oluşur. Ve ne süreç ne de malzemeler pahalı olmadığı için Mattee, tuğlaların maliyetini düşük tutabilir ve bu da ürünü Kenya vatandaşları için uygun fiyatlı hale getirebilir.

 

Gıdaya Dönüştürülen Plastik Atık

Eskiden kullanılmış bir plastik şişe olan bir protein tozu yer miydiniz? Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign ve Michigan Teknoloji Üniversitesi’nden iki profesör, birinin bunu yapacağını umuyor. Araştırmaları, dünyadaki açlık ve taşan çöplüklerin sorunlarını çözmeyi amaçlıyor. Ting Lu ve Stephen Techtmann , atıkları metabolize etmek için mikroorganizmaları kullanarak plastik atıkları yiyeceğe dönüştürme çalışmaları nedeniyle Merck KGaA’nın Future Insight Ödülü’nü aldı.

Araştırmacılar bunu, plastik atıkları parçalayarak ve aç plastik seven bakterilere besleyerek başardılar. Bakteriler plastiği yedikçe gelişirler, kurutulabilen ve yenilebilir protein tozuna dönüştürülebilen daha fazla bakteri hücresi oluştururlar. Bu bizi şu soruyla baş başa bırakıyor: Tüketiciler orijinal olarak plastik çöplerden yapılmış bir gıda ürününü kabul etmeye istekli olacak mı?

Editör: Astropower – 24.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Zihninizde Yaratabildiğiniz Bir Varlık: Tulpa

    Popüler Kültürün Mutluluk Tüketimi Üzerindeki Etkisi