içinde

Konya’nın damak zevki “Yağ Somunu”

Yağ somunu Konya’nın geçmişten bugüne getirmiş olduğu bir lezzet olarak belirginleşiyor. Osmanlı’dan bugüne kadar ulaşan yağ somunu, Konya’da geleneksel bir lezzet olarak yemek severlerle buluşuyor. Yağ Somunu Ustası Emrah Gümüşer, Konya ile özdeşleşmiş olan bu yemek hakkında bilgi verdi.

 

Yağ Somunu Ustası Emrah Gümüşer, yağ somununun Konya’da geleneksel bir tat olduğunu söyledi. Gümüşer, yağ somunu için “Osmanlı’dan bugüne kadar uzanan lezzetiyle vazgeçilmez bir hale geldi. Halkımız özellikle sabah namazından sonra işlerine gitmeden önce yağ somununu yiyor. Cep yakmıyor, maliyeti az, karın doyuruyor ve bir o kadar lezzetli ve birçok kişi tarafından tercih edilen bir yiyecek” dedi.

‘Ustalarımızdan öğrendik çıraklarda bizden öğrenecek’

Usta Emrah Gümüşer, mesleğine 11 yaşında, usta çırak ilişkisiyle başladığını ve bir meslek sahibi olmak amacıyla bu mesleğe adım attığını belirtip yağ somununun kuşak aktarımında, “Bu yiyeceğin ileri dönemlere aktarımı bizim yetiştirdiğimiz çıraklara bağlı. Sonuçta biz de ustalarımızdan gördük, öğrendik çıraklarda bizden öğrenecek” cümlesini kullandı.

Konya’da da çok bilinmiyor

Somun Ustası Gümüşer, Konya’nın birçok yerinde bu yemeğin bilinmediğini Mevlana ve Karatay bölgesine has bir yiyecek olduğunu dile getirdi. Somunun hamuru hakkında da konuşan Gümüşer, “Yağ somunun hamuru kabarık olur mayası biraz fazla olur. Baklavalık unla karıştırırız. Yağ somunun aslı içerisinde ki tereyağıdır” dedi. Somunun temel malzemelerinin küflü peynir ve tereyağ olduğunu da kaydeden Gümüşer, beyaz peynirli, sucuklu, pastırmalı gibi birçok çeşidi olduğunu ifade etti.

Soğuk havalarda tercih ediliyor

Yağ somununun genellikle sıcak havalarda tercih edilmediğini belirten Gümüşer, “Sıcak havalarda yağ somunu ağır gelebilir. Kış aylarında insanların içini ısıtmak amacıyla tercih ettikleri bir yiyecek” şeklinde konuştu.

Konya’nın geleneksel lezzeti olan ‘Yağ Somunu’ yemek severleri bekliyor.

Editör: Ayşe Tunç – 24.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Şükrü Bıyıklı tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Programlama Dili C# Nedir?

    Türkiye kitap okuyor mu?