içinde

O Cinayet 40 Yıl Sonra Nasıl Çözüldü?

Korkunç cinayet 40 yıl sonra aydınlandı! Katili 1 santimetrelik saç teli yakalattı.

Savcılık tarafından yapılan basın açıklaması:

“Geçmişte müfettişlerin elinde bulunmayan yeni bir DNA testi sayesinde, Lanoue, Pham cinayetinin şüphelisi olarak belirlendi”

Takvimler 1982 yılının Ocak ayını gösteriyordu. ABD’nin California eyaletinin Seaside şehrinde yaşayan 5 yaşındaki Anne Pham, kreşe gitmeye hazırlanıyordu. Pham ailesinin 10 çocuğunun en küçüklerinden biri olan Anne’i normalde okula annesi ya da ağabeyi götürüyordu. Ama küçük kız o gün ne yapmış etmiş, büyüklerini ikna edip iki sokak ilerideki okuluna kendi kendine gitme iznini koparmayı başarmıştı.

Yağmurluğunu ve su geçirmez ayakkabılarını giydi, yağmurluğunu sırtına taktı ve tüm kararlılığıyla okula doğru yol almaya başladı.

Pham ailesinin yaşadığı ev ile okul arasında bulunan kalabalık markette bulunan hiç kimse o sabah Anne’i görmedi; okul arkadaşları ve öğretmenleri de…

Ailesi, Anne’in ortalıkta olmadığını akşam yemeği saatine kadar fark etmedi. İki gün boyunca Anne’den bir iz bulunamadı. İki gün sonra evlerine 2,5-3 kilometre uzaklıktaki bir çalılıkta cansız bedenini buldular. Cinsel saldırıya uğramış ve boğularak öldürülmüştü.

Seaside Emniyet Müdürlüğü ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 40 yıl boyunca bırakın bir şüpheliyi, bir ipucu bile bulamadı. Ta ki birkaç ay öncesine kadar…

BİR SAÇ TELİ KATİLE GÖTÜRDÜ

Emniyet Müdürü Borges’nin yolu Anne Pham davasıyla 2009 yılında tesadüfen kesişti. Çok sayıda faili meçhul dosyanın bulunduğu bir kutuyu karıştıran Borges, Anne’in davası kapsamında toplanan kanıtların durumundan “tiksindiğini” ve bu konuda bir şey yapmak için kendi kendine söz verdiğini belirtti.

İki yıl evvel, Monterey County Bölge Savcılığı Faili Meçhul Cinayetler Görev Gücü’nden bir dedektif Borges’ye ellerinde “fazlasıyla karmaşık ve hassas” bir vaka olup olmadığını sordu. Borges, “Hiç şüphe etmeden ‘Annie Pham’ dedim” diye konuştu.

Borges, “Bu çok güçlü bir dava. DNA önemli bir yere sahip, geneoloji önemli bir yere sahip ve dolaylı kanıtlar fazlasıyla güçlü” ifadelerini kullandı.

1 SANTİMETRELİK SAÇ TELİNDEN DNA ÖRNEĞİ ÇIKARILDI

Davanın çözülmesini sağlayan şey ise 1982’deki soruşturmadan bugüne kalan bir saç teli oldu. 1 santimetre uzunluğundaki bu saç telinin ucunda kökü bulunmuyordu. Saçın bir kadına mı yoksa bir erkeğe mi ait olduğu da belli değildi.

Astrea Adli Bilimler şirketinin tepe yöneticisi Kelly Harkins, New York Times’a yaptığı açıklamada, saç telinden DNA örneği çıkarıp sekanslamayı başardıklarını söyledi. Genetik geneoloji uzmanı CeCe Moore ise bu DNA’yı kullanarak bir “genetik ağ” oluşturduğunu ve bu süreçte karşısına hep ABD’de pek yaygın olmayan “Lanoue” soyadının çıktığını belirtti.

Ardından bir dedektif, Robert Lanoue’nun Pham ailesinin bir komşusu olduğunu ortaya çıkardı. Borges de soruşturmanın ilerleyen aşamalarında saç telinin Robert Lanoue’ya ait olduğunu tespit ettiklerini belirtti ancak bu sürecin nasıl işlediğine dair bir ayrıntı vermedi.

Lanoue hakkında Anne’i planlayarak öldürme suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Şüpheli ayrıca 14 yaşın altındaki bir çocuğu kaçırmak ve onunla cinsel eylemde bulunmakla da suçlanıyor. Monterey County Bölge Savcısı Jeannine P. Pacioni, Lanoue’nun şu an Nevada’da gözetim altında tutulduğunu ve kısa süre içinde yargılanmak üzere California’ya gönderileceğini söyledi.

KATİLLE YILLARCA BURUN BURUNA YAŞAMIŞLAR

Lanoue, cinayetin işlendiği 21 Ocak 1982 tarihinde 29 yaşındaydı ve Pham ailesinden sadece bir sokak ileride oturuyordu. O tarihlerde, 1917-1994 yılları Seaside’da faaliyet gösteren bir ordu üssü olan Fort Ord’da astsubay çavuş olarak görev yapıyordu.

Editör: Astropower – 22.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Probiyotik mi, Prebiyotik mi?

    Hangisi Daha Tehlikeli? Zihinsel Ruminasyon ve Fiziksel Ruminasyon