içinde

MuhteşemMuhteşem

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Ülkeden Kaçtıktan Sonra İstifa Etti, Parlamento Yenisini Aramaya Başlayacak

Gotabaya Rajapaksa, protestocuların hükümet binalarını basması ve kendisine istifa etmesi çağrısı yapması üzerine Çarşamba günü Sri Lanka’dan kaçmıştı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkedeki ekonomik krizin ortasında ülkeyi hissettikten sonra Perşembe günü istifa etti.

Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeyweardana duyuruyu Cuma günü yaptı. Ülkenin Parlamentosu, yeni cumhurbaşkanını seçme sürecini başlatmak için Cumartesi günü toplanacak. Ülke, önümüzdeki yedi gün içinde yeni bir cumhurbaşkanına sahip olmayı umuyor.

Rajapaksa, protestocuların evini ve diğer devlet dairelerini işgal etmesi üzerine Çarşamba günü Sri Lanka’dan kaçtı. Protestocular Rajapaksa’yı yıllarca hükümetten para çalmakla suçlıyorlarr. Ayrıca yönetimini ekonomiyi yanlış yönetmekle ve çökmesine neden olmakla suçluyorlar. Rajapaksa, bazı politikalarının erimeye katkıda bulunduğunu kabul etti.

Aylarca süren protestolar hafta sonu göstericilerin cumhurbaşkanının evini ve ofisini ve Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin resmi konutunu basmasıyla çılgın bir zirveye ulaştı. Çarşamba günü Wickremesinghe’nin ofisine el koydular.

Ohal ilan edilirse, Başbakanın vekil olarak Başkanlık yapmasından halk endişe duyuyor.

Göstericiler başlangıçta bu yerleri yeni bir hükümet kuruluncaya kadar tutacaklarına söz verdiler, ancak hareket Perşembe günü taktiklerini değiştirdi ve görünüşe göre önceki gece Parlamento dışında düzinelerce kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalar sonrasında şiddette herhangi bir artışın mesajlarını baltalayabileceğinden endişe ettiler.

Tek bir isimle anılan protesto lideri Nuzly, “Korku, mücadeleye duydukları güvende bir çatlak olabileceğiydi” dedi.

Halkın gücünün neler yapabileceğini gösterdik, ancak bu, bu yerleri işgal etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.

Başka bir protesto lideri Devinda Kodagode, Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena’nın Rajapaksa’nın ayrılmasının ardından ülke için yasal seçenekleri araştırdığını söylemesinin ardından Associated Press’e resmi binaları boşaltmayı planladıklarını söyledi. Protestocular başbakanın konutundan ve cumhurbaşkanının konutundan çekildiler, burada bazıları sardıkları kırmızı halıyı tekrar yerine taşıdı. Diğerleri de başbakanlık ofisinden çekildiklerini duyurmak için bir basın toplantısı düzenlediler.

Gösteri sanatçısı Visaka Jayaweer, kalabalık dağıldıktan sonra başkanlık sarayının kapısının kapanmasının buruk anını anlattı.

Konutunu devralmak harika bir andı, onun istifa etmesini ne kadar istediğimizi gösterdi. Ama ayrılmak da büyük bir rahatlama. İnsanlar harekete geçerse endişeliydik . Çoğu, dışarıdayken çocuklarına süt almak için mücadele ederken yaşadığı lüksü görünce kızdı.

Ülke bir barut fıçısı olmaya devam ediyor ve ordu Perşembe günü, kaos durumunda yanıt verme yetkisine sahip olduğu konusunda uyardı.

Yeşil askeri üniformalı ve kamuflaj yelekli birlikler, Parlamento çevresindeki barikatları güçlendirmek için zırhlı personel taşıyıcılarına gelirken, protestocular yeni bir hükümet kurulana kadar cumhurbaşkanının ofisinin önünde toplanmaya devam edeceklerini söyledi.

Hükümet, başkent Kolombo ve banliyölerinde öğleden sonra Cuma günü saat 05.00’e kadar başka bir sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağının ne gibi bir etkisi olacağı belli değil: Bazıları öncekini görmezden geldi, ancak birçoğu yakıt kıtlığı nedeniyle evlerini nadiren terk ediyor.

Rajapaksa ve eşi Çarşamba günü erken saatlerde Maldivler’e gitmek için Sri Lanka’dan hava kuvvetleri uçağına binerek kaçtı .Perşembe günü, Dışişleri bakanlığı’na göre Singapur’a gitti . Sığınma talebinde bulunmadığını söyledi.

Ordu subayları, 11 Temmuz’da Sri Lanka’nın Kolombo kentinde düzenlenen saldırının ardından ikinci gün için Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın resmi konutunda nöbet tutuyor.

Rajapaksa’nın yerine geçen kişi, 2024’te sona erecek olan görev süresinin geri kalanında cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. Yeni lider, potansiyel olarak Parlamentonun onaylaması gereken yeni bir başbakan seçebilir.

Yaklaşık 22 milyon nüfuslu ülke, temel yakıt, gıda ve ilaç ithalatının sınırlı olduğu ciddi bir döviz sıkıntısı yaşıyor. Kıtlık,  ülkeyi son 70 yılın en kötü mali durumuna itti.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istifasını talep eden protestocular 9 Temmuz 2022’de Sri Lanka’nın Kolombo’daki Başkanlık Sarayı’nın yerleşkesindeki bir havuzda yüzüyor.

Sri Lanka, son haftalarda okulları kapatmaya zorlayan ve temel hizmetler için benzin ve dizel yakıtını sınırlayan yakıt sevkiyatı almıyor. Sakinler, kıt yakıt için saatlerce sıraya girmek için öğün atlıyorlar.

Editör: Astropower – 15.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Birinin Yalan Söylediğinin 10 İşareti

    Yunan Mitolojisinin Temeli: Kaos ve Gaia