içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Yılın Son Güneş Tutulması Bugün Gerçekleşecek! Güneş Tutulması Nedir, Ne Zaman Başlayacak?

Bir sonraki tutulma 2027 yılında gerçekleşecek.

Güneş tutulması, Dünya ve Güneş’in arasına ayın girmesi ile birlikte, güneşin örtülmesidir. Bugün olacak olan güneş tutulması Türkiye saati ile 12.40 ve 15.05 arasında meydana gelecek olan tutulmadır. Ancak tam olarak saat 13.50’de gerçekleşecektir ve güneşin yalnızca bir kısmı örtünecektir. Bu tam bir güneş tutulması değildir ve tam tutulma olmadığından çıplak gözle bakılması zordur. Özellikle gözlere zarar verecek niteliktedir, mutlaka özel filtreli ve tutulma gözlükleri ile bakılması gerekiyor.

İşte tutulma saatleri;

Tutulmanın olması için ayın yeni ay evresinde olması gerekir, yani görülmediği zamanda. Ay her zaman güneşin önünden geçemez, bu yüzden de tam güneş tutulması çok seyrek meydana gelir. Bu güneş tutulması ile ilgili bazı inançlar deprem olacağı inancına kapılmıştır.

1999’da tam güneş tutulması sonrası meydana gelen deprem bu inanışın yaygınlaşmasına sebebiyet vermiştir. Ancak bilim adamları bu iki doğa olayının birbirleri ile bağlantısı olmadığını açıklamıştır.

Güneş, insanoğlunun temel ihtiyacı olan her şeye etkisi vardır. Isınma, meyve ve sebzelerin yetişmesi, insanoğlunun yaşama koşullarını kolaylaştırdığını biliyoruz. Ancak bir o kadar da tersi de mevcut. Güneşe fazla yaklaşmak bugün gelişen teknolojiyle bile mümkün değil. Ancak geçenlerde meydana gelen ve hepimizin bildiği, uzun zamandır belki de hayalî kurulan şey gerçekleşti. Parker solar uzay aracı güneşin dış koranasını gözlemek için 2018 den itibaren çalışmaları başlatılmıştır. Ve bu uzay sondası güneşe en fazla yaklaşan olarak tarihe geçti.

En yakın tam güneş tutulması da 2006’da gerçekleşti. Ben dün gibi hatırlıyorum o günü. Her yer kısa süreliğine karanlığa büründü. Muhteşem bir andı.

Peki ay neden güneşin önünden geçer? Güneşin etrafında dünya döndüğü gibi ay da dünyanın etrafında döner. Tabi ki güneş ay dan daha büyük. Ama ay dünyaya daha yakın olduğu için, ay güneşi tamamen kapatıyormuş gibi görünür. Ve güneş tutulması gerçekleşir.

Güneş tutulması ile ilgili Hz. Muhammed tarafından kılınan bir namaz vardır ve güneş tutulması ile ilgili de bir çok hadisleri vardır. O şöyle buyuruyor;

“Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin.”

“Güneş ve ay hiç kimsenin ne ölümünden ne de hayatından dolayı tutulmaz! Ancak onlar Allah’ın ayetlerinden iki ayettir. Onları gördüğünüzde hemen namaza durun.”

Hz. Muhammed’in güneş tutulması anında hemen mescide gidip namaza durduğu rivayet edilir. Peki namazı nasıl kılınır kısaca bahsedelim. Güneş tutulmasında kılınması gereken namazın adı küsûf namazıdır. Ezan ve kamet okunmaksızın tek başına veya cemaat ile de kılınabilir. En az iki rekat olup dört veya daha fazla da isteğe göre kılınabilir.

Küsûf Arapçada ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını kesmesi anlamına gelir.

O zaman gözlükleri takıp güneş tutulmasını izleme vakti. İyi seyirler.

Editör: Fatih Düz – 25.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Nisanur Oyan tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Şu Anda Oynayabileceğiniz En İyi FPS Oyunları

    Whatsapp 2 Saatliğine Çöktü!