içinde

HavalıHavalı KızgınKızgın

Mısır Firavunu II.Pepi, Kölelerini Sinek Tuzağı Olarak Kullanmak İçin Balla Kapladı

Eski Mısır’da hem erkekler hem de kadınlar makyaj yapardı. Bilim adamları göz enfeksiyonlarını savuşturduğunu söylediğinden, göz makyajının iyileştirici güçlere sahip olduğuna inanılıyordu. Sonra bal kültürü vardı. Eski Mısırlılar balı severdi, ancak hükümdarlarından biri onu kimsenin beklemediği bir şekilde kullanmaya karar verdi. Mısırlıların çoğu, daha sıcak mevsimlerde sinekleri kovmak için çeşitli yollar bulurken, bir firavun, sinekleri uzak tutmak için köleleştirilmiş erkek ve kadınları kullanmaya karar verdi.

II.Pepi, altı yaşındayken tahta geçen Eski Krallık’ın Mısırlı bir firavunuydu. Tahtının adı “Ra’nın ruhu güzeldir” anlamına gelen Neferkare idi.  Belki de onu Mısır’ın daha talepkar krallarından biri haline getiren bu ayrıcalıklı yetiştirilme tarzıydı.

Maraton saltanatının yanı sıra, II.Pepi oldukça gülünç davranışlarıyla da tanınır.

II.Pepi ‘nin Aswan valisi ve II.Pepi ‘nin Nubia’ya gönderdiği seferlerden birinin başı olan Harkhuf’a yazdığı korunmuş bir mektup, II.Pepi’nin dans eden bir cücenin (çok kısa boylu bir birey) ‘kibarca’ yakalanmasını istediğini gösteriyor. Eğlencesi için dans eden bir cücenin yakalanmasını emretmenin yanı sıra II.Pepi, sineklerden nefret ediyordu. Bu yüzden bildirildiğine göre, kölelerinin sinek kapanı olarak hizmet etmek için balla kaplanmalarını talep etti, esasen sinek sürülerini ondan uzağa ve kendi bal kaplı vücutlarına doğru çekiyordu. o sinir bozucu sinekleri ondan uzak tutmak için kölelerinin kendilerini bal ile kaplamaları konusunda ısrar etti.

Tarihçiler kişiliğini eylemleriyle ayırt ettiler. Sineklerden nefret eden II Pepi iktidardayken, sinek sürülerini kendisinden uzaklaştırmak için odalarında bal kaplı köleler içermesi gerektiğine karar verdikten sonra çevresi, genelde sinekleri cezbedecek bala bulaşmış çıplak kölelerle doluydu. Bu süreçte, böcekler ondan uzak durdu.

Tüm Mısırlılar sinekleri II.Pepi ile aynı şekilde küçümsemedi. Aslında, böceğin hızlılığı ve sarsılmaz ısrarı nedeniyle, sinek hem sebat hem de azim sembolü olarak yüksek itibar gördü. Bu nedenle, savaş alanında bu tür nitelikleri sergileyen askerlere altın sinekler verildi.

Sinek muskaları da altın, gümüş, kemik, lapis lazuli, fayans, carnelian ve ametistten yapılmıştır. Altın sinek kolyelerinin en iyi örneklerinden bazıları, Theban nekropolündeki Dra Abu el-Naga’daki Kraliçe Ahhotep’in mezarında bulundu. Sinek tılsımı takmanın böcek ısırıklarından koruma sağladığına ya da sinekleri kovduğuna inanılıyor olması muhtemeldir; bu, birinin kölelerini bal ile kaplamaktan çok daha insancıl bir yaklaşımdır!

Yedi altın sinek muska dizisi, MÖ 1600-1070, Mısır. Metropolitan Sanat Müzesi

Editör: Astropower – 18.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İsrail'de Bulunan 1.600 Yıllık Portreler

    Kriz Ve Paylaşım Ekonomisi