içinde

MuhteşemMuhteşem

Kaçınılması Gereken Yaygın Egzersiz Hataları

Bir egzersiz programına başlamak, sağlığınızı desteklemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Daha fazla enerjik ve güçlü olmakla kalmayacak, aynı zamanda kalp hastalığından diyabete kadar birçok kronik rahatsızlıkların oluşma riskini de azaltmış olacaksınız.

En önemli şey hedeflerinizi, neye ulaşmak istediğinizi belirleyip ona göre bir plan oluşturmaktır. Herhangi bir hareket hareketsizlikten iyidir. Eğer doğru egzersiz yapmıyorsanız hareketin faydalarından yararlanamayabilirsiniz. Ya da daha kötüsü kendinizi yaralanma riskine sokabilirsiniz.

İşte insanların sıklıkla yaptığı 7 hata ve onlardan nasıl kaçınılacağı:

1-Aşırı antrenman: Bir çok insan ya hep ya hiç kuralını benimseyip fazla antrenmanlı olmamalarına rağmen zor egzersizler yapmaya çalışıyorlar. Bu yaralanma riskini arttırır. Peki ne yapmalı? Vücudunuzu dinleyin. Dinlenmek ve iyileşmek için ona zaman ayırın.

2-Yanlış yöntem kullanmak: İster ağırlık kaldırın, ister koşun her ne yaparsanız yapın uygun formu kullanmak, istediğiniz sonuçları almanızı ve yaralanma riskinden kaçınmanızı sağlar. Peki ne yapmalı? Egzersizleri doğru yaptığınızdan emin olmak için kişisel bir antrenör veya koçla bağlantı kurun.

3-Isınma/Soğuma Hareketleri Yapmamak: Isınma, vücudunuzu egzersiz için hazırlar ve yaralanmayı ve erken yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Soğutma kas ağrısını önlemeye yardımcı olur ve iyileşmeyi teşvik eder. Peki ne yapmalı? Hızlı yürüyüş, kol daireleri, yerinde yürüyüş veya atlama krikoları gibi bir antrenmandan önce dinamik veya hareketli ısınmalara odaklanın. Kaslarınızı ısıtan ve terlemenize neden olan herhangi bir ışık aktivitesi iyi bir seçenektir. Yaptığınız egzersiz için gerekli kaslara ve vücut parçalarına odaklandığınızdan emin olun. İyi soğuma egzersizleri, en az 30 saniye boyunca tuttuğunuz statik esnemelerdir.

4-Sürekli aynı antrenmanı yapmak: Zamanla, aktiviteyi değiştirmemek tükenmişliğe veya yaralanmaya yol açabilir. Bununla birlikte, herhangi bir faaliyet hiç yoktan iyidir. Peki ne yapmalı? Yapmak istediğiniz şeyleri bulmak için farklı egzersiz türlerini deneyin.

5-Kuvvet Antrenmanını Atlamak: Kuvvet antrenmanı kritiktir. Sadece güçlü kaslar oluşturmak için değil, aynı zamanda kas tonusunu korumak için de önemlidir. Direnç egzersizi ve halter, güçlü bağ dokuları oluştururken mukavemeti ve esnekliği arttırır. Ayrıca kuvvet antrenmanı metabolizmanızı çalıştırır, bu nedenle fazla vücut yağından kurtulmanızı sağlar. Peki ne yapmalı? Direnç eğitimi sadece ağırlık kaldırmak anlamına gelmez. Yüzme ve vücut ağırlığı egzersizleri – lunges, şınav ve direnç bantlı aktiviteler – hepsi güçlü kaslar oluşturmaya yardımcı olur.

6-Esnememek: Uzun mesafe boyunca hareket aralığınızı korumanın en iyi yolu düzenli olarak uzanmaktır. Esneme egzersizleri, vücudunuzu her yöne hareket ettirmenizi gerektirir. Tendonlarınızı ve kaslarınızı gevşetirler. Peki ne yapmalı? Germe sırasında statik bir esnemeyi en az 30 saniye tutmak önemlidir. Bu tür esnemeler dolaşımı iyileştirir ve kas esnekliğini arttırır.

7-Dinlenmek için Ara Vermemek: Bir antrenmanın uzun süre boyunca etkili olabilmesi için yeterli dinlenmeniz gerekir. Antrenmanınız ne kadar yoğun olursa, iyileşme ihtiyaçlarınız o kadar büyük olur. Peki ne yapmalı? Çok hızlı yaptığınızı düşünüyorsanız biraz yavaşlayın. Bir antrenmandan sonra verilen kaloriyi ve suyu yenilemek önemlidir. Egzersiz sonrası bir veya iki saat içinde tam bir litre su için.

Son olarak internette bulabileceğiniz onlarca egzersiz kaynağına başvurmak yerine, bir rehber eşliğinde egzersizlerinizi yapmak daha doğru olacaktır.

Editör: Astropower – 14.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Placebo Türkiye’ye geliyor!

    The Black Phone Film Eleştirisi