içinde

Bisiklete Binmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Bisiklet sürmek sizi felç, kalp krizi, bazı kanserler, depresyon, diyabet, obezite ve artrit gibi ciddi hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir.
  • Bisiklete binmek her yaş için sağlıklı, eğlenceli ve düşük etkili bir egzersiz şeklidir.
  • Bisiklete binmek mağazalara, parka, okula veya işe binerek günlük rutininize kolayca uyum sağlar.

Zinde ve sağlıklı olmak için fiziksel olarak aktif olmanız gerekir. Düzenli fiziksel aktivite, obezite, kalp hastalığı, kanser, akıl hastalığı, diyabet ve artrit gibi ciddi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak bisiklete binmek, yerleşik bir yaşam tarzıyla ilişkili sağlık sorunları riskinizi azaltmanın en iyi yollarından biridir.

Bisiklete binme, küçük çocuklardan yaşlı yetişkinlere kadar her yaştan insanın keyif alabileceği sağlıklı, düşük etkili bir egzersizdir. Aynı zamanda eğlenceli, ucuz ve çevre için iyidir.

İşe veya dükkanlara gitmek, düzenli egzersizi günlük rutininizle birleştirmenin en verimli yollarından biridir. Her gün tahminen bir milyar insan ulaşım, eğlence ve spor için bisiklete biniyor.

Sağlık ve fitness için bisiklet

Sağlığınızda genel bir iyileşme sağlamak haftada sadece iki ila dört saat sürer. Bisiklet sürmek:

  • Düşük etki – diğer birçok egzersiz türünden daha az zorlanma ve yaralanmaya neden olur.
  • İyi bir kas antremanı – bisiklet, pedal çevirirken tüm büyük kas gruplarını kullanır.
  • Kolay – diğer bazı sporlardan farklı olarak, bisiklete binmek yüksek düzeyde fiziksel beceri gerektirmez. Çoğu insan bisiklete binmeyi bilir ve bir kez öğrendiğinde unutmazsın.
  • Güç ve dayanıklılık için iyidir – bisiklet, dayanıklılığı, gücü ve aerobik zindeliği artırır.
  • İstediğiniz kadar yoğun – bisiklete binme, başlangıçta, yaralanma veya hastalıktan kurtuluyorsanız çok düşük yoğunlukta yapılabilir, ancak zorlu bir fiziksel egzersize dönüştürülebilir.
  • Formda kalmanın eğlenceli bir yolu – yokuş aşağı inerken ve dışarıda olmaktan aldığınız macera ve heyecan, sizi içeride tutan veya özel zamanlar veya yerler gerektiren diğer fiziksel aktivitelere kıyasla, düzenli olarak bisiklet sürmeye devam etme olasılığınız daha yüksek olduğu anlamına gelir.
  • Zaman açısından verimli – bir ulaşım şekli olarak bisiklete binme, motorlu taşıtları veya tramvay, tren veya otobüsleri kullanmak için harcanan hareketsiz (oturma) süreyi sağlıklı egzersizle değiştirir.

Düzenli bisiklet sürmenin sağlığa faydaları

Bisiklete binme esas olarak aerobik bir aktivitedir, yani kalbiniz, kan damarlarınız ve ciğerlerinizin tümü egzersiz yapar. Daha derin nefes alacak, terleyecek ve genel zindelik seviyenizi artıracak artan vücut ısısını deneyimleyeceksiniz.

Düzenli bisiklet sürmenin sağlığa faydaları şunlardır:

  • Artan kardiyovasküler uygunluk
  • Artan kas gücü ve esnekliği
  • Geliştirilmiş ortak hareketlilik
  • Azaltılmış stres seviyeleri
  • Geliştirilmiş duruş ve koordinasyon
  • Güçlendirilmiş kemikler
  • Azalmış vücut yağ seviyeleri
  • Hastalığın önlenmesi veya yönetimi
  • Azaltılmış kaygı ve depresyon

Bisiklete binme ve belirli sağlık sorunları

Bisiklete binmek hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı iyileştirebilir ve birçok sağlık sorunu yaşama şansını azaltabilir.

Obezite ve kilo kontrolü

Bisiklete binmek, metabolizma hızınızı yükselttiği, kas oluşturduğu ve vücut yağını yaktığı için kilonuzu kontrol etmenin veya azaltmanın iyi bir yoludur. Kilo vermeye çalışıyorsanız, bisiklete binmek sağlıklı bir beslenme planıyla birleştirilmelidir. Bisiklete binme rahat bir egzersiz şeklidir ve zamanı ve yoğunluğu değiştirebilirsiniz – yavaş yavaş oluşturulabilir ve size uyacak şekilde çeşitlendirilebilir.

Araştırmalar, egzersiz yoluyla haftada en az 8.400 kilojul (yaklaşık 2.000 kalori) yakmanız gerektiğini gösteriyor. Sabit bisiklet, saatte yaklaşık 1.200 kilojul (yaklaşık 300 kalori) yakar.

Günde iki kez bisiklet sürerseniz, yakılan kilojuller kısa sürede toplanır. İngiliz araştırmaları, her gün yarım saatlik bir bisiklet yolculuğunun bir yılda yaklaşık beş kilogram yağ yakacağını gösteriyor.

Kardiyovasküler hastalık ve bisiklet

Kardiyovasküler hastalıklar inme, yüksek tansiyon ve kalp krizini içerir. Düzenli bisiklet sürmek kalbinizi, akciğerlerinizi ve dolaşımınızı uyarır ve iyileştirir, kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltır.

Bisiklete binmek kalp kaslarınızı güçlendirir, dinlenme nabzını düşürür ve kandaki yağ seviyelerini azaltır. Araştırmalar ayrıca işe bisikletle giden insanların araba kullananlara göre iki ila üç kat daha az kirliliğe maruz kaldıklarını ve bu nedenle akciğer fonksiyonlarının iyileştiğini gösteriyor. 20 ila 93 yaşları arasındaki 30.000 kişiyle 14 yıl boyunca yürütülen bir Danimarka araştırması, düzenli bisiklet sürmenin insanları kalp hastalığından koruduğunu buldu.

Kanser ve bisiklet

Birçok araştırmacı, egzersiz ve kanser, özellikle kolon ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmalar, bisiklete binerseniz bağırsak kanseri olasılığının azaldığını göstermiştir. Bazı kanıtlar, düzenli bisiklet sürmenin meme kanseri riskini azalttığını göstermektedir.

Diyabet ve bisiklet

Tip 2 diyabet oranı artıyor ve ciddi bir halk sağlığı sorunu. Fiziksel aktivite eksikliğinin, insanların bu durumu geliştirmesinin ana nedeni olduğu düşünülmektedir. Finlandiya’da yapılan geniş çaplı bir araştırma, günde 30 dakikadan fazla bisiklet süren kişilerin diyabet geliştirme riskinin yüzde 40 daha düşük olduğunu buldu.

Kemik yaralanmaları, artrit ve bisiklet

Bisiklete binmek gücü, dengeyi ve koordinasyonu geliştirir. Ayrıca düşmeleri ve kırıkları önlemeye yardımcı olabilir. Bisiklete binmek, osteoartritiniz varsa ideal bir egzersiz şeklidir, çünkü eklemlere çok az baskı yapan düşük etkili bir egzersizdir.

Bisiklete binme, ağırlık taşıyan bir egzersiz olmadığı için özellikle osteoporoza (kemik inceltici hastalık) yardımcı olmaz.

Akıl hastalığı ve bisiklet

Depresyon, stres ve kaygı gibi ruh sağlığı sorunları, düzenli bisiklet sürmekle azaltılabilir. Bu, egzersizin kendisinin etkilerinden ve bisiklet sürmenin getirebileceği zevkten kaynaklanmaktadır.

El bisikleti ve sağlık

El bisikletleri, yaslanmış üç tekerlekli bisikletlere benzer, ancak ayak pedalları yerine elle çalıştırılırlar. Gerekirse elleri pedallara sabitlemek için cırt cırt bantlar kullanılabilir.

Bu üç tekerlekli bisiklet tarzı, ampute, omurilik yaralanması olan ve inme gibi belirli koşullardan iyileşenlerin bir egzersiz ve rekreasyon şekli olarak bisiklet sürmesine izin verir. El bisikletçileri, diğer bisikletçilerinkine benzer kardiyovasküler ve aerobik faydalar elde eder.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    "Olağanüstü derecede nadir" Prenses Diana portresi Londra'da sergileniyor

    Aile içi şiddet, çocuklar ve gençler için ipuçları