içinde

Spor Medyasına Göre Tarihteki Efsane Türk Futbolcuları

Dünyadaki diğer tüm sporlar arasında futbol, açık ara en popüler olanıdır. Takım ruhu, benzersiz estetiği ve üst düzey fiziksel yönü ile futbol, yaklaşık 150 yıldır sporseverleri heyecanlandırıyor.

Türk halkı bu noktada bir istisna değildir. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de en popüler spor futboldur. 1900’lü yılların başında ilk futbol kulüplerinin kurulmasından bu yana Türk insanı bu sporun büyük bir tutkunu olmuştur.

Metin Oktay: Taçsız Kral

1954-1979 yılları arasında aktif olarak futbol oynayan Metin Oktay, Türk futbol tarihinin en büyük efsanelerinden biri olarak biliniyor. Metin Oktay, Galatatasaray SK, İzmirspor ve SSD Palermo (İtalya) forvetlerinde forvet olarak oynadı ve kariyerinde 314 gol kaydetti. Oktay, Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olan Galatasaray’ın kırmızı-sarı formasını giyerek efsane oldu. Oktay (daha sonra “Taçsız Kral” olarak anılacaktır) kısa sürede 5 lig şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası alarak Galatasaray’ın simgesi haline geldi. Bu süre zarfında 6 kez Türkiye liginin en çok gol atan oyuncusu oldu. Ayrıca bir sezonda attığı 38 golle Türkiye gol rekoru kırdı. Bu rekor daha sonra 1987-88 sezonunda bir başka Galatasaraylı Tanju Çolak tarafından kırıldı.

Galatasaray’a olan mutlak bağlılığı ve bağlılığı sayesinde Galatasaray taraftarı için bir efsane haline geldi. Oktay, ilk evliliğini, karısının kendisine Galatasaray ile oynamak arasında bir seçim yapmasını söylemesi üzerine sonlandırdı. Oktay, Galatasaray’ı seçti ve çocukluk aşkıyla evliliğini sonlandırdı. Oktay , 1965 yılında spor hayatını ve başarısız evliliğini anlatan “Taçsız Kral” adlı filmde de rol aldı .

Metin Oktay, 1991 yılında geçirdiği bir trafik kazasında vefat etmiş, ardında çok güzel anılar ve büyük başarılar bırakmıştır. Bugün ise Galatasaray Spor Kulübü’nün en büyük efsanesi olarak kabul edilmektedir.

Lefter Küçükandonyadis: Bir Fenerbahçe Efsanesi

“Ordinaryus” (sıradan profesör) olarak da bilinen Lefter Küçükandonyadis, Türk futbol tarihinin en büyük isimlerinden biri ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün gerçek bir efsanesi olarak kabul edilmektedir. Lefter, İstanbul’da doğup büyüyen ve neredeyse tüm kariyerini Fenerbahçe futbol takımında geçiren Yunan asıllı bir Türk oyuncuydu. Fenerbahçe formasıyla Lefter 423 gol attı ve 5 lig şampiyonluğu kazandı. Türk milli takımında da görev yaptı ve 46 maçta 22 gol attı.

 Tanju Çolak: Gerçek Bir Kaçak Avcı

1980’lerin sonu ve 1990’ların başına damgasını vuran en önemli oyuncu hiç şüphesiz Tanju Çolak’tı.

Çolak, Samsunspor’da yetişmiş bir forvet oyuncusuydu. O, Türkiye Süper Lig’inde tüm gol rekorlarını kıran bir gol makinesiydi. Samsunspor formasıyla 157 maçta forma giydi ve 123 gol kaydetti. 1987 yılında Tanju Çolak Galatasaray’a transfer oldu ve burada efsane oldu. Çolak, Galatasaray formasıyla 124 maça çıktı ve 116 gol kaydetti.

1987-88 sezonunda 39 gol atarak Metin Oktay’ın gol rekorunu da kırdı. Bu performansıyla Avrupa’nın en çok gol atan oyuncusu oldu ve Fransız L’Equipe dergisi tarafından verilen Altın Ayakkabı ile ödüllendirildi. Daha sonra, Galatasaray’ın ezeli rakibi Fenerbahçe’ye transfer oldu ve orada gol makinesi olarak performans göstermeye devam etti. Fenerbahçe forması giydiği 54 maçta 50 gol kaydetti. Çolak, kariyerini İstanbulspor’da çıktığı 19 maçta 17 golle tamamladı.

Bugün ise Türk futbol tarihinin en kötü şöhretli kaçak avcısı olarak anılıyor.

Rüştü Reçber: Gelmiş Geçmiş En İyi Türk Kaleci

En iyi Türk oyuncular listesindeki tek kaleci Fenerbahçe, Beşiktaş ve Barcelona gibi takımlarda forma giyen Rüştü Reçber.

Rüştü, Türkiye Süper Ligi’nde küçük bir takım olan Antalyaspor için oynarken futbolseverlerin dikkatini çekti. Kısa süre sonra Fenerbahçe’ye transfer oldu ve milli takıma davet edildi. Fenerbahçe’de 294 kez forma giyen Rüştü, bu performansıyla çocukluğundan beri hayali olan Barcelona FC’ye geçişi tetikledi.

Ancak Rüştü’nün performansı Barça için tatmin edici değildi ve kısa süre sonra Türkiye’ye döndü. Rüştü, kariyerinin son 5 yılında Fenerbahçe’nin ezeli rakibi Beşiktaş JK’da forma giydi. 131 kez Türk milli takımı formasını giydi ve şu anda tüm zamanların en iyi Türk kalecisi olarak kabul ediliyor.

Editör: Fatih Düz – 15.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çukura düşen yavru fil ve annesi kurtarıldı

    Evcil Hayvanlarını Klonlayan İnsanlar